Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot

[Naisten mittaaminen] [Miesten mittaaminen] [Lasten mittaaminen] [Naisten vakiomitat] [Miesten vakiomitat]

Naisten mittaaminen: Tarkista mittasi

Mitoista tärkeimmät ovat

1) vyötärökorkeus (niskasta rinnan yli etuvyötärölle)
2) selän pituus ja (niskasta takavyötärölle)
3) selän leveys (mittauspaikka on noin kämmenen leveyden verran niskasta alaspäin) sekä
4) housujen istumakorkeus (lahkeen ulkopituuden ja sisäpituuden ero)

Jos housujen istumakorkeus on väärin, housujen vyötärö nousee joko liian korkealle tai on liian matalalla. Muuta istumakorkeutta tarvittava määrä.

Jos joku muu mitta on väärin, kaavasta tulee vain väljä tai tiukka - mikä on helppo korjata - mutta jos joku kolmesta yllä ensin mainitusta mitasta on väärin, koko kaava saattaa vääristyä. Sellaisissa tapauksissa Sinun on myöskin vaikeata ilman kaavanpiirtotekniikan tuntemusta huomata, miten kaavaa pitää korjata

Tarkistaaksesi, että yläosan mitat on otettu oikein, ompele halvasta yksivärisestä kankaasta sovitusvaate yläosan peruskaavalla (Nperus.mac). Tämä on pieni vaiva ja se kannattaa nähdä. Kun olet varmistanut, että mittasi on otettu oikein, voit olla varma, että kaikki vaatteet millä tahansa PatternMaker -makrolla piirretyillä kaavoilla ja näillä tarkistetuilla mitoilla istuvat hyvin.

Ompele sovitusvaate

Piirrä kaavat naisten yläosan peruskaavalla (Nperus.mac). Valitse vaihtoehto, jossa rintamuotolaskos on piirretty olalle ja normaali väljyys. Älä lisää saumanvaraa kaula-aukkoon, helmaan taikka hihansuihin. Lisää 2 cm saumanvara KE-saumaan ja 1 cm muualle. Ompele kaikki saumat, mutta älä vielä kiinnitä hihoja. Pue sovitusvaate päällesi, neulaa se kiinni pitkin KE-kohtaa ja tarkastele sen istuvuutta, mieluiten jonkun toisen avulla.

Ennen hihojen kiinnittämistä

Shoulder tip =olan pää
Armscye = kädentie
Bust apex = rinnan kärki
Waist = vyötärö
Hip = lantio
Measure = mittaa

Tarkista, että sovitusvaatteen olkasauma kulkee keskellä olkaas. Jos etukädentiellä on liikaa väljyyttä, kuten piirroksessa, taita etukädentielle laskos ja kiinnitä se nuppineulalla. Merkitse laskos ja mittaa sen syvyys. Vähennä tämä mitta selän pituudestasi .

Huomaa, että piirrokseen on merkitty vain puolet laskoksen leveydestä, selän pituudesta pitää vähentää avatun laskoksen leveys.

Jos takakädentiellä on liikaa väljyyttä - kun vaatteen olkasauma kulkee keskellä olkaa - taita vastaavasti laskos takakädentielle, mittaa avatun laskoksen leveys ja lisää mitta selän pituudestasi.

Ohje kuulostaa kummalta ja tuntuisi, että pitäisi tehdä juuri päinvastoin, mutta käytetty kaavanpiirtomenetelmä edellyttää tällaisissa tapauksissa tällaisia korjauksia.

Jos rinnan kärki on joko liian korkealla tai liian matalalla, muuta rintakorkeuden mittaa vastaavasti.

Hihojen kiinnittämisen jälkeen

Ompele hihat. Jos olet joutunut tekemään laskoksen miehustan etu- tai takakädentielle, tee vastaava laskos hihanpyöriön etu- tai takaosaan. Ompele hihat miehustaan. Jos sovitusvaate on liian tiukka selästä, avaa hihanpyöriön takasaumoja jonkin matkaa ja mittaa paljonko Sinun pitää lisätä selän leveyteen .

Tarkista, että sovitusvaatteen vyötärö on oikealla korkeudella. Jos vyötärö on liian korkealla tai matalalla muuta sekä vyötärökorkeutta, että selän pituutta vastaavalla määrällä. Ole varovainen muuttaessasi vyötärökorkeutta ja selän pituutta eri verran, koska sillä voi olla vaikutusta olan suuntaan.

Kaavat

Normaali kaava on suurinpiirtein sen näköinen kuin kuvassa 1 . Etu- ja takaolka on vino alaspäin olan päätä kohti. Hihankaaret kaartuvat sisäänpäin, takahihan kaari voi olla melko suorakin, mutta takahihan kaari ei saa koskaan pullistua ulospäin.

normal patterns = normaalit kaavat
back width too much = selän leveys liian paljon

Jos kaava näyttää sellaiselta kuin kuvassa 2 eli etuhihan kaari kaartuu voimakkaasti sisäänpäin [1] ja takahihan kaari pullistuu ulospäin [2], selän leveys on mitattu väärin: se on liian suuri. Mittaa selän leveys uudelleen.

Huomaa, että tässä virhetapauksessa vaate on selästä väljä ja edestä tiukka. Tilanne ei siis korjaannu vain takakappaleen kaavaa selän kohdalta kaventamalla. Kaava on piirrettävä uudelleen käyttäen uutta selän leveysmittaa.

back length too little = selän pituus liian vähän
back lenth too much = selän pituus liian paljon

 

Jos taas etukorkeuden (=vyötärökorkeus) suhde takakorkeuteen (=selän pituus) on väärin, tuloksena on joko väärään suuntaan, ylöspäin vino (kuva 3) tai erittäin jyrkkä etuolka (kuva 4) .

Jos otat vyötärökorkeuden (ja rintakorkeuden) siten kuin mittaohjeissa neuvotaan eli lenkkinä niskan takaa ja jaat lopputuloksen kahdella, vyötärökorkeuteen ei yleensä pääse tulemaan juurikaan virhettä. Siispä virhe melkein aina on selän pituudessa. Jos kaava näyttää sellaiselta kuin kuvassa [3], selän pituus on liian paljon, ja jos sellaiselta kuin kuvassa [4], selän pituus on liian vähän. Muuta selän pituutta 2-3 cm ja katso, miltä kaava nyt näyttää. Jos se näyttää hyvältä, voit katsoa mihin kohtaan selän pituus on mitattava, jotta se on oikein mitattu.

Jos mitattava seisoo mittoja otettaessa erittäin sotilaallisessa asennossa - rinta ulos, vatsa sisään - myös vyötärökorkeuden mittaan saattaa tulla useita senttejä liikaa. Varmista siis, että mitattava seisoo aivan rennosti ilman sen kummempia pullisteluja tai vartalon ojennuksia, kun häntä mitataan.

Paras tapa mitata selän pituus oikein on käyttää kahta mittanauhaa ja laittaa niistä toinen niskan ympäri niin, että mittanauhan päät roikkuvat vapaasti rinnalla. Käytä mitattaessa myös aina vyötäröllä kuminauhaa. Mittaa selän pituus kaulalla olevan mittanauhan alareunasta niskassa vyötärölle olevan kuminauhan alareunaan.    

Mittavirhe-esimerkki

Esimerkkitapauksessa on ommeltu pusero ilman vyötärömuotolaskoksia ja pudotetuin hihoin. Näet, että vaatteen helma ei ole vaakasuora. Lisäksi etukädentiellä on liikaa kangasta, mikä ilmenee ryppyinä.

Tässä tapauksessa kaksi mittaa on otettu väärin. Huomaat sen, kun katsot perusyläosan kaavoilla ommeltua sovitusvaatetta (ks. vasemmanpuoleista kuvaa yllä). Sovitusvaatteen vyötärö ja helma eivät ole vaakasuorat. Tässä tapauksessa pitää lisätä vyötärökorkeutta ja selän pituutta, mutta ei samassa suhteessa. Huomaa, ettei tällaista tilannetta voida korjata lisäämällä vain helman pituutta edessä ja takana keskellä.

 

Ennen kuin kokeilet sovitusvaatetta, merkitse siihen vyötäröviiva lyijykynällä tai harsien. Laita kuminauha kohdehenkilön vyötärön ympäri ja tarkista, että sovitusvaatteen vyötäröviiva kulkee pitkin kohdehenkilön vyötärökuminauhaa. Ellei niin ole, mitta ero edessä ja takana ja muuta vyötärön korkeutta ja selän pituutta vastaavasti.

Hihanaukkojen muoto riippuu vyötärökorkeuden ja selän pituuden suhteesta. Jos vyötärökorkeus suhteessa selän pituuteen on liian vähän, kuten tässä tapauksessa, etuolasta tulee liian suora ja etukädentielle jää liikaa kangasta. Tällainen tilanne on kuvattu yllä piirroksessa 3.

Mittoihin tehtiin seuraavat muutokset (ks. oikeapuoleista perusyläosan kuvaa yllä):
- vyötärökorkeuteen lisättiin 3 cm ja
- selän pituuteen lisättiin 1,5 cm

Oikeanlainen kaava voi näyttää kummalliselta

Joissakin tapauksissa kaavan vino olkapää voi johtua vartalon muodosta. Jos kyse on erittäin rintavasta henkilöstä, etuolan kuuluukin olla hyvin vino. Jos taas on kyse henkilöstä, jolla on pieni rinta ja/tai pitkä, pyöreä selkä, olka voi olla melko suora.

Joskus kaavat voivat siis olla ihan oikein, vaikka ne näyttävät "kummallisilta". Kun kaavat on piirretty henkilön omilla mitoilla, niitä ei pidä verratakaan ns. normaalimitoilla piirrettyihin kaavoihin. Tarkista tarpeen mukaan mitat tekemällä perusyläosan kaavalla sovitusvaate. Jos se istuu hyvin, kaikki samalle henkilölle samoilla mitoilla kaikilla makroilla tehtävät vaatteet istuvat hyvin. Ohjelma "piirtää" ensin peruskaavan ja tekee kuosittelut aina peruskaavasta lähtien.

Jos saat raameissa olevan virheilmoituksen, virhe on niin suuri, ettei ohjelma pysty piirtämään kaavaa ollenkaan: etuolka ei tapaa hihankaariviivaa. Silloin joko selän pituus on liian vähän tai poikkeustapauksissa vyötärökorkeus liian paljon.    

value out of range in line …   
coord (32,33,sqrt(op*op-oke*oke),-oke); 

Saattaa myös olla, että olan pituus vaikuttaa jonkin verran asiaan: olka voi olla liian lyhyt. Muutoinkin olan pituus voi joskus olla syytä tarkistaa: jos olka on liian lyhyt, olalle voi etu ja takaolan kohtaamispaikkaan, hihan pyöriön keskikohtaan tulla kulma sisäänpäin ja päinvastoin.

 

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com