Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot

Naisten vaatteet | Miesten vaatteet | Lasten vaatteet | Naisten alusvaatteet
Äitiys- ja imetysvaatteet
| Ompeluprojektit

Yleisiä ompeluohjeita

Copyright ©1998-2000 Leena Lähteenmäki, Järvenpää

Käytetyt ompelutermit

Reunatikkaus (Edgestitching)

Edgestitching = reunatikkaus
Topst itching = päälit ikkaus

Reunatikkausta käytetään vaatteen reunojenviimeistelyyn. Tavallisia paikkoja reunatikkaukselle ovat kaulusten, käänteiden ja puseroiden napituskaitaleiden reunat.

Käytä reunatikkauspaininjalkaa, jos sellainen kuuluu ompelukoneesi varustukseen. Mikäli sinulla ei ole tällaista jalkaa, käytä siksak-jalkaa, säädä tikki äärimmäiseen asentoon oikealla ja ompele kuljettaen paininjalan oikeanpuolista reunaa vaatteen reunaa pitkin. Käytä normaalia pitempää tikinpituutta (3-4 mm), se näyttää reunatikkauksissa paremmalta kuin lyhyt tikinpituus.

Päälitikkaus (Topstitching)

Päälitikkausta käytetään vaatteen yksityiskohtien vahvistamiseen tai koristelemiseen.. Tavallisia päälitikkauksen kohteita ovat taskujen suut, sisävarojen sisäreunat, jakosaumat, kaarrokkeet jne.

VINKKI : Jos haluat, että päälitikkauksesi on topatun näköinen, käytä flanelli- tai fleece-kangasta vaatteen ja sisävaran välissä.

VINKKI : Joissakin ateljeeompelua käsittelevissä kirjoissa suositellaan päälitikkauksen tekemistä vaatteeseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ennen sisävarojen ja vuorien kiinnittämistä. Siten päälitikkaus on helpompi tehdä siististi, koska kangaskerroksia päälitikkauspaikan alla on vähemmän. Kannattaa kokeilla!

VINKKI: Jos haluat tehostaa päälitikattavaa kohtaa vaatteessa, käytä kahta neulalankaa tai kaksoisneulaa. Jos haluat tehdä päälitikkauksen niin paksulla langalla, ettei sitä voi pujottaa ompelukoneen neulaan, puolaa sitä aluslangaksi ja ompele päälitikkaus vaatteen nurjalta puolelta.

Tukitikkaus (Understitching)

WS garment = kankaan nurja puoli
WS facing = sisävaran nurja puoli
RS garment = kankaan oikea puoli
RS facing = sisävaran nurja puoli

Tukitikkauksella tarkoitetaan saumanvaroihin ommeltua tikkausta, jonka tarkoituksena on estää sisävarojen ja vuorien kääntyminen vaatteen oikealle puolelle.

Ommeltuasi sisävaran tai vuorin vaatteeseen, ohenna ja kavenna saumanvaroja siten, että vaatteen saumanvara jää sisävaran saumanvaraaa kapeammaksi, Lovea saumanvarat kaarevissa paikoissa n. 1-2 cm:n välein. Silitä saumanvara sisävaraan tai vuoriin päin. Tikkaa sisävaran puolelta lähellä sen kiinnityssaumaa sisävaran ja saumanvaran läpi. Ommellessasi tunnustele sormillasi, että saumanvara pysyy litteänä ja kääntyneena oikeaan suuntaan.

Tukitikkaus on hyvä ratkaisu myös ommeltaessa vaatteeseen aukkoja esim. taskuja tai vetoketjuja varten. Kiinnitettyäsi vuorikappaleen suorakaiteen muotoisella ompeleella vaatteen oikealle puolelle, leikkaa suorakaide auki keskeltä suorakaidetta ja vinosti kulmiin päissä.

Pujota vuori aukosta nurjalle puolelle ja painele saumat litteiksi sormillasi, Ompele sitten eri työvaiheina tukitikkaus aukon pitkille sivuille vuorin ja saumanvaran läpi lähellä suorakaideommelta. Näin saat tiukkarajaiset reunat aukkoon.

Syöttötikkaus (Easestitching)

Syöttötikkausta käytetään sellaisissa paikoissa, joissa toisiinsa yhdistettävien kappaleiden reunat eivät ole yhtä pitkät. Tällainen tilanne on esim. hihanpyöriön syöttämisessä sopivaksi hihanaukkoon. Syöttötikkaus ommellaan tarkalleen saumanvaran etäisyydelle kappaleen reunasta eli sille kohdalle, johon varsinainen sauma ommellaan. Ompele syöttötikkaus käyttäen pitkää tikinpituutta (4-5 mm). Huomaat, että sauma syöttyy automaattisesti syöttötikkausta ommeltaessa. Syöttyminen voimistuu, jos säädät ylälangan kiristyksen normaalia kireämmäksi.

Normaalisti vyötärönauha on lyhyempi kuin vaatteen vyötärö. Ompele siis syöttötikkaus ennen vyötärönauhan kiinnittämistä vaatteen vyötärölle saumanvaran etäisyydelle reunasta. Jos vaatteessa on vuori, ompele syöttötikkaus vaatten ja vuorin läpi.

Syöttötikkiä voidaan käyttää myös yhdisteltäessä eri suuntaan kaarevia saumoja eli esim. prinsessaleikkaussaumaa. Ompele yhdistettävistä kappaleista toisen reunaan syöttötikki. Syöttötikki voi helpottaa myös kauluksen kiinnittämistä vaatteen kaula-aukkoon. Ompele syöttötikki kaula-aukon reunaan.

Kankaan kutistaminen

Kun ostat kankaan, kysy aina kutistuuko se pesussa. Jos et ole aivan varma, että kangas ei kutistu, pese ja silitä se ennen leikkaamista. Muista kutistaa myös vuorikangas.

VINKKI : Jos et halua kutistaa kangasta, voit sen sijaan - käyttäen PatternMakerin työkaluja - suurentaa (skaalata) kaavoja. Kastele pieni pala kangasta ja silitä se kuivaksi. Mittaa kangas ennen kastelemista ja sen jälkeen. Näiden mittojen erosta voit laskea sen, miten paljon kaavoja pitää suurentaa erikseen kuteen ja loimen suuntaan. Lue alusvaatteiden ompeluohjeista , miten suurennuskerroin lasketaan. (Kaavojen skaalaus on yleinen toimenpide, jota käytetään, kun ommellaan vaatteita elastisita kankaista, kuten alusvaatteita.)

Kankaan leikkaaminen

Leikkaa vaatteen kappaleet kaksinkerroin taitetulta kankaalta kankaan oikea puoli sisäänpäin. Tee tarpeelliset merkinnät kankaalle räätälin liidulla tai lyijykynällä. Jos sinun täytyy siirtää merkintöjä kankaan oikealle puolelle, ompele nurjalta merkkiviivoja pitkin ompelukoneen pisimmällä tikillä.

Jos kangas on raidallista tai ruudullista, kohdista vaatteen kappaleiden helmalinjat samalle vaakaraidalle tai -ruudulle. Kohdista hihojen pyöriön alkamiskohta ja etu- ja takakappaleen hihanaukon alkamiskohta samoin samalle vaakaviivalle tai -ruudulle. Hihan keskiviiva ja pyöriön keskikohta asetetaan pystyviivan kohdalle tai ruudun keskelle. Bleiserin, puseron ja mekon keskietu ja -taka kohdistetaan samoin pystyviivalle tai ruudun keskelle.

Siirrä kaavoissa olevat kohdistusmerkit kappaleiden saumanvaroihin tekemällä niiden kohdalle n. 0,5 cm pitkät nipsaukset saksen kärjillä. Kun ompelet kappaleet yhteen, kohdista merkit toisiinsa.

Leikkaa ja silitä tukikangas sisävaroihin, kauluksiin, vyötärönauhoihin, halkioiden reunoihin ja napitusvaroihin sekä mansetteihin nurjalle puolelle. Bleiserin helmasta tulee siisti, jos silität siihenkin tukikankaan saumanvaran leveydelle. Jos teet paikkataskun, etkä vuorita sitä, silitä myös siihen tukikangas. Kudottu tukikangas antaa parhaan lopputuloksen.

VINKKI: Jos kangas on liukasta, saat sen pysymään liikkumatta leikkausalustalla, jos levität sen alle sanomalehteä tai muuta paperia. Se pitää kankaan paikallaan leikkaamisen ajan. Varmista kuitenkin, ettet likaa kangasta sanomalehdestä irtoavalla painomusteella. Jos niin voi käydä, käytä jotain muuta paperia.

VINKKI : Älä kiinnitä kaavoja kankaaseen nuppineuloilla, vaan käytä tähän tarkoitukseen teippiä. Laita teipit puoliksi kankaalle ja puoliksi kaavalle ja leikkaa niden yli. Normaalisti teippejä ei tarvitse poistaa: kaavoissa ne eivät haittaa ja kankaaseen teipin palat jäävät leikattavien kappaleiden ulkopuolella.

Vaatteen vuorittaminen

Leikkaa vuori vaatteen kaavoilla ilman sisävarojen osuutta (mutta muista lisätä saumanvarat sisävaran ja vuorin yhdistyssaumaan).

HUOM! Koska vuorikangas joustaa yleensä vähemmän kuin varsinainen vaatekangas, vuori on syytä leikata hieman suuremmin (0,3 cm) saumanvaroin kuin vaate.

Harsiminen

Käytä ompelukoneen pisintä tikkiä harsimistarkoitukseen. Se on nopeata ja tikit ovat helposti purettavia.

VINKKI: Joissakin tapauksissa saatat voida käyttää kaksipuolista silitettävää tukikangasta harsimistarkoituksiin. Jos Sinun täytyy saada pidettyä kaksi vaatteen kappaletta päällekkäin ilman että ne pääsevät liukumaan erilleen ompelemisen aikana - kuten esim. taskun ja vaatteen etukappaleen - laita pieni pala kaksipuolista tukikangasta kappaleiden väliin ja silitä kevyesti. Ommeltuasi taskun paikalleen irroita tukikangas taskun ja vaatteen välistä.

Vaatteen viimeistely

Paras lopputulos saavutetaan, jos silität saumat ja muotolaskokset aina heti ompelun jälkeen. Käännä saumanvarat ja muotolaskoksen edessä KE:uun päin, sivussa ja takana taaksepäin. Kahden kappaleen hihan saumat silitetään molemmat hihan keskiviivaan päin. Käytä höyryrautaa. Jos silität saumoja kankaan oikealta puolelta, käytä tarpeen mukaan silitysliinaa.

Reunatikkaukset antavat vaatteelle viimeistellyn ulkoasun, mutta vain, jos ne ovat tasaiset ja suorat. Pitkä tikinpituus (4-5 mm) näyttää tikkauksissa paremmalta kuin lyhyt. Ompele tikkaus vasta kun olet silittänyt sauman. Silitä sauma uudelleen tikkauksen ompelun jälkeen.

Jotta sisävarat ja vuorit kääntyvät oikeaan asentoon ja pysyvät siinä, ompele tukitikkaus sisävaran ja saumanvaran läpi lähelle saumaa. Tämä tekniikka auttaa myös tekemään selvärajaiset ja siistit aukot esim. taskuja varten.

Reunakaitale

Tässä helppo tapa ommella siisti reunuskaitale vapaa-ajan vaatteiden kaula-aukkoihin, hihansuihin ja helmoihin sekä alus- ja yövaatteisiin.

Leikkaa kaitale 4 kertaa lopullisen reunuksen levyiseksi ja suurinpiirtein sen pituiseksi kuin reunustettava sauma on. Kuvassa reunuksen lopullinen leveys on 1 cm, joten reunuskaitale on ollut 4 cm leveä. Tässä esimerkissä reunuskaitale on kiinnitetty college-paidan kaula-aukkoon ja hihansuihin.

Taita ja silitä reunuskaitale pitkittäin puoliksi nurja puoli sisällä. Ompele se hieman pingottaen kaula-aukoon vaatteen nurjalle puolelle reunuskaitaleen taitereuna vaatteeseen päin. Aloita kaitaleen kiinnittäminen n. 5 cm:n päästä kaula-aukon KT-kohdasta. Jätä kaitaletta vapaaksi tämän 5 cm:n lisäksi 1 cm. Lopeta kaitaleen kiinnitysommel n. 5 cm:n päähän kaula-aukon KT-kohtaa. Jätä kaitaletta vapaaksi tämän 5 cm:n lisäksi 1 cm. Ompele reunuskaitaleen KT-sauma 1 cm:n saumanvaralla. Taita kaitale puoliksi myös vaatteen KT-kohdassa ja ompele loppuosa kiinnityssaumaa.

Kavenna reunuskaitaleen kiinnityssauma n. 0,5 cm:n levyiseksi. Silitä reunuskaitale saumanvaroineen vaatteesta poispäin. Käännä kaitale pitkin ommelviivaa vaatteen oikealle puolelle niin, ettei kiinnityssauma näy oikealta puolelta. Ompele kiinni aivan pitkin reunuskaitaleen taitereunaa. Ole huolellinen. Vain tasalevyinen ja suoralla ompeleella kiinnitetty kaitale on siistin näköinen.

Jos näin kapean reunuskaitaleen ompeleminen tuntuu Sinusta hankalalta, voit leikata kaitaleen hieman leveämmäksi, esim. 6 kertaa valmiin reunuksen levyiseksi (esimerkissä 6 cm). Siten se on helpompi kääntää reunan ympäri ja reunuksen kiinnityssauman voi jättää vähän vaatteen sisäpuolelle. Kuvassa kaula-aukon kaitale on 4 cm leveä ja hihansuun kaitale 6 cm leveä.

 

Vetoketjun kiinnittäminen housuihin tai hameeseen

Center front = keskietu
WS = nurja puoli
RS = oikea puoli

 

 

 

 

Huolittele vetoketjuhalkion reunat. Ompele sauma siihen kohtaan, mistä vetoketju alkaa ja harsi (ompelukoneen pisimmällä tikillä) vetoketjun paikka. Silitä sauma auki. Poista harsintikit. Harsi merkkilanka pitkin keskietua (tai keskitakaa) (Kuva 1)

Käännä vetoketjuhalkion toinen reuna n. 0,5 cm:n etäisyydeltä keskiedusta (tai keskitakaa) (Kuva 2a). Ompele vetoketjun toinen reuna taitetun reunan alle (Kuva 2b ).

Sulje vetoketjuhalkio väliaikaisesti oikealta puolelta nuppineuloin (Kuva 3).

Kiinnitä vetoketjun toinen reuna nurjalla vetoketjuhalkion päälle (Kuva 4). Varmista, että vetoketju on suorassa vetoketjuhalkion reunoihin nähden.

Poista nuppineulat oikealta puolelta. Ompele vetoketjun pohja kaikkien kangaskerrosten läpi ja jatka ylös pitkin vetoketjun kiinnittämättä olevaa reunaa läheltä hampaita (Kuva 4).

Ompele halkion pituinen päälitikkaus vaatteen oikealta puolelta. Jos haluat, ompele toinen päälitikkaus paininjalan etäisyydelle ensimmäisestä (Kuva 5 ). Jos teet farkkuja tai työhousuja, vahvista vetoketjuhalkion pohjukka tiheällä siksakilla.

VÄHEMMÄN NÄKYVÄ VETOKETJU ommellaan seuraavasti: Opmpele sauma vetoketjun molemmilta puolilta ja harsi vetoketjun kohdalta. Silitä saumanvarat auki.

Aseta vetoketju kankaan nurjalla saumanvarojen päälle ylösalaisin. Ompele vetoketju kiinni molemmista reunoistaan ja päistään paininjalan etäisyydeltä vetoketjun hampaista Pura harsintikki vetoketjun kohdalta.

Tällainen vetoketju sopii esim. kotelomekon takasaumaan ja hameeseen.

Vyötärönauhan kiinnittäminen hameeseen tai housuihin

Interfacing = tukikangas
RS = oikea puoli
WS = nurja puoli

Silitä tukikangas vyötärönauhan nurjalle puolelle.

Hameen tai housujen vyötärö on yleensä pidempi kuin vyötärönauha ja sitä pitää sen vuoksi syöttää, kun vyötärönauha kiinnitetään siihen. Ompele syöttötikkaus hameen tai housujen vyötärölle.

Huolittele vyötärönauhan reunat. Taita vyötärönauha pituussuunnassa kahtia, oikea puoli sisään päin, ja silitä. Avaa vyötärönauha auki ja ompele sen toinen pitkä sivu vaatteen vyötärölle oikeat puolet vastakkain (Kuva 1). Jätä nappivara vyötärön molemmissa päissä KE-kohdan yli. Vaatteen vyötärö on aina hieman suurmpi kuin vyötärönauhan pituus. Helpoin tapa syöttää vaatteen vyötäröä ommellessa on ommella sen reunaan ensin syöttötikki ompelukoneen pisimmällä tikinpituudella juuri kiinnityssauman kohdalle. Jos vaatteessa on vuori, ompele syöttötikki vaatteen ja vuorin läpi.

Taita vyötärönauha pituussuunnassa kahtia, oikea puoli sisällä ja ompele toinen pää (= napinreiän pää) pussiin (Kuvassa 2 nuolien välinen matka). Leikkaa kulmat vinosti ja käännä vyötärönauha oikeaan asentoonsa. Silitä kiinnitetyn sauman saumanvara ylöspäin, se jää vyötärönauhan sisään.

Käännä nappivaran pussiin ommeltu pää oikein päin ja taita vyötärönauhan toisesta päästä saumanvarat sisään n. 5 cm:n matkalta (Kuva 3) ja jätä loppu saumanvara taittamatta. Ompele vyötärönauha kiinni vaatteen oikealta puolelta edellistä ommeljuovaa pitki. Ompele napinläpi ja kiinnitä nappi.

Hameen takahalkion ompeleminen

 

WS = nurja puoli
RS = oikea puoli
CB = KT
Back lining = takavuori
Interfacing = tukikangas

Huolittele keskitakasauma. Harsi vetoketjun paikka (Kuva 1a ), jatka normaalilla tikilla halkion pohjukkaan asti ja harsi halkion matka (Kuva 1b). Silitä sauma auki. Leikkaa saumanvara vinottain halkion pohjukassa (Kuva 2).

Taita halkion toisen reunan saumanvara sisään ja ompele aivan reunasta (Kuva 3). Silitä halkion molemmat reunat samaan suuntaan (Kuva 4 ).

Taita halkion toinen reuna keskitakaviivaa myöten kankaan oikea sisällä ja ompele pussiin helmalinjaa pitkin (Kuva 5). Käännä halkio oikeaan asentoonsa ja vahvista sen pohja ompelemalla päälitikkaus kaikkien kangaskerrosten poikki vinottain vaatteen oikealta puolelta (Kuva 6).

Leikkaa hameen vuori hameen kaavoilla. Leikkaa takakappaleesta halkion kohdalta kangasta pois kuten kuvassa 7.

Napituskaitaleen ompeleminen

Interfacing = tukikangas
WS = nurja puoli
RS = oikea puoli

Silitä tukikangas nappikaitaleen nurjan puolen puolikkaaseen.

Käännä oikeanpuoleisen etukappaleen nappikaitaleen etureunan saumanvara nurjalle ja harsi. ( Kuva 1a ). Huolittele vasemman etukappaleen nappikaitaleen etureuna.

Laita etukappaleet päällekkäin oikeat puolet vastakkain ja ompele KE-sauma helmasta siihen kohtaan, josta nappikaitale alkaa ( Kuva 1b ). 

Taita oikeanpuoleisen etukappaleen nappikaitale kaavojen merkintäjen mukaista taiteviivaa pitkin kahtia oikea puoli sisällä ja ompele nappikaitaleen pohja taitteelta KE-kohtaan. Leikkaa saumanvara vinosti kuvan mukaan. ( Kuva 2 ).  Neulaa yläreuna. Huolittele vasemman etukappaleen nappikaitaleen etu- ja alareunat. Taita nappikaitale kaavaan merkittyä taiteviivaa pitkin oikea puoli sisällä ja neulaa yläreuna.

Silitä tukikangas kaula-aukon sisävarojen nurjalle puolelle ja ompele sisävaran olkasaumat. Neulaa kaula-aukon sisävara vaatteen kaula-aukkoon nappikaitaleiden päälle ja ompele se kiinni saumanvaran etäisyydellä reunasta. Tee aukileikkauksia saumanvaran kaareviin kohtiin.

Ompele tukitikkaus sisävaran ja saumanvarojen läpi läheltä kiinnityssaumaa.

Käännä nappikaitaleen oikeaan asentoonsa nurja puoli sisällä. Ompele oikeanpuoleisen etukappaleen nappivara kiinni kappaleeseen pitkin harsitun saumanvaran reunaa. Neulaa oikeanpuoleisen etukappaleen nappivaran pohja vasemmanpuoleisen etukappaleen nappivaran pohjan päälle (vasemmanpuoleinen nappivara on vaatteen sisäpuolella). Ompele nappikaitaleen pohja vaakasuoralla ompeleella kaikkien kangaskerrosten läpi. ( Picture 3 ) Kiinnitä napit ja ompele napinreiät.

Kaulurikauluksen ompeleminen ja kiinnittäminen

Interfacing = tukikangas
Seam allowance = saumanvara
Center Front = Keskietu
Fold = taite
WS = nurja puol i
Collar = kaulus
Collar band = kauluri

Taita puseron nappivaran saumanvara nurjalle. Taita nappivara taiteviivaa myöten kankaan oikealle puolelle ja ompele sen alapää. Käännä nappivara oikein päin ja ompele kiinni vaatteeseen pitkin taitetun saumanvaran reunaa (Kuva 1).

Silitä tukikangas alakaulurin ja alakauluksen nurjalle puolelle (Kuva 2a).

Aseta kauluskappaleet oikea oikeaa vasten ja ompele reunat. Leikkaa kulmien saumanvarat vinottain läheltä tikkiä. Käännä kaulus oikein päin (Kuva 2b). Silitä ja ompele reunatikkaukse kauluksen ympäri.

Taita alakaulurin alareunan saumanvara sisään ja harsi. Laita kauluskappale kaulurikappaleiden väliin ja ompele kaulus kiinni kaulurikappaleiseen (Kuvuva 3). Käännä kauluri oikeaan asentoonsa ja silitä. (Kuva 4).

Ompele alakaulurin reuna (= taittamaton saumanvara) vaatteen kaula-aukkoon kauluksen oikea puoli vaatteen nurjaa puolta vasten. Silitä saumanvara ylöspäin (jää kauluksen sisään). Neulaa yläkaulurin harsittu reuna edellisen ommeljuovan päälle ja ompele kiinni aivan reunasta. Jos tämän sauman ompeleminen tuntuu Sinusta vaikealta, voit ommella sen myös käsin. Ompele lopuksi reunatikkaus kaulurin ympäri.

Toinen kiinnitystapa

Toinen tapa kiinnittää kauluri vaatteen kaula-aukkoon on kuvattu viereisessä piirroksessa (Kuva 5).

Taita nappikaitaleen saumanvara nurjalle ja silitä. Taita nappikaitale kaavaan merkittyä taiteviivaa pitkin oikealle. Toisin kuin yllä olevassa ohjeessa, älä käännä kaulurin saumanvaraa.

Aseta kauluri vaatteen kaula-aukkoon taitetun nappikaitaleen sisään. Ompele kauluri kiinni kaula-aukkoon. Huolittele kiinnityssauman saumanvara siksakilla tai saumurilla.

Ompele nappivaran alareuna pussiin ja käännä oikein päin. Ompele nappivara kiinni etukappaleeseen läheltä taitetun saumanvaran reunaa.

Koska kiinnityssauman saumanvara jää näkyviin vaatteen sisällä, lopputulos ei ole aivan yhtä siisti kuin yllä. Useimmmten se ei kuitenkaan haittaa, koska vaatteen sisäkaula-aukko ei näy oikealle puolelle.

Kokeile myös tätä tekniikkaa

Taita ja ompele nappikaitale kuten yllä olevissa ohjeissa.

Ompele kaulus kaulurin sisään kuten yllä. Älä taita kaulurin kiinnityssauman saumanvaraa. Aseta kauluri vaatteen kaula-aukkoon alakaulurin oikea puoli vaatteen nurjaa puolta vasten ja ompele kiinni (Kuva 6a).

Interfacing = tukikangas
RS = oikea puoli

Taita kauluri päistään oikea oikeaa vasten eli nappivaran ympäri ja ompele kiinni nappivaran leveyden matkalta pitkin edellistä kiinnityssaumaa (Kuva 6b) Tässä kohdassa kappaleet ovat toistensa päällä siis tässä järjestyksessä: yläkauluri - puseron kaula-aukko nappivaran matkalta - yläkauluri. Kauluriin kiinni ommeltu kaulus on taitettuna kaulurin sisään. Varo, ettet ompele sitä kiinni kaulurin kiinnityssaumaan Kaulurin taittaminen vaatteen nappivaran ympäri ei ole ihan helppoa, mutta onnistuu. Harsi tarvittaessa.

Kavenna ja ohenna saumanvarat nappikaitaleen matkalta mahdollisimman litteiksi. Käännä kauluri ja kaulus oikeaan asentoonsa. Taita vielä ompelematta oleva yläkauluksen saumanvara nurjalle ja neulaa se alakauluksen kiinnityssauman päälle. Harsi. Ompele reunatikkaus kaulurin ympäri, yläkauluri kiinnittyy samalla.

Puserokauluksen ompeleminen ja kiinnittäminen

Interfacing = tukikangas
WS = nurja puoli

Leikkaa kaulus 2 kertaan puserokankaasta ja kerran tukijankaasta. Silita tukikangas alakaulukseen.

Taita puseron nappikaitaleet taiteviivaa pitkin oikealle ja ompele niiden yläpäät taiteelta KE-kohtaan ja alapäät nappivaran leveydeltä. Leikkaa saumanvarat vinosti poikki nappivaran yläpään KE-kohdassa, jotta voit kääntää nappikaitaleet oikein päin.

Taita alakauluksen alareunan saumanvara nurjalle, harsi ja silitä (Kuva, a). Aseta ylä - ja alakaulus oikeat puolet vastakkain ja ompele lyhyet sivut ja yläreuna (Kuva, b). Leikkaa kulmien saumanvarat vinosti pois, käännä kaulus oikein päin ja silitä.

Ompele yläkauluksen (taittamaton) alareuna kiinni puseron kaula-aukkoon KE-kohdasta KE-kohtaan kauluksen oikea puoli puseron nurjaa puolta vastan. Neulaa alakauluksen (taitettu) alareuna edellisen ompeleen päälle ja kiinnitä ompeleella aivan reunasta.silitä ja ompele halutessasi kauluksen reunaan ommel.

Hupun ompeleminen ja kiinnittäminen

Ompele napinlävet kiristysnyörien pujottamista varten hupun päälikappaleen oikealle puolelle 2 cm etureunasta ja 4 cm alaraunasta (Kuva 1a). Vahvistaaksesi napinläpien paikkaa, silitä ennen ompelemista niiden nurjalle puolelle tukikangaspalat.


WS = nurja puoli
RS = oikea puoli

Leikkaa huppukappaleita neljä: kaksi vaatekankaasta ja kaksi vuorikankaasta. Ompele huppukappaleet pareittain yhteen pitkin päälaki- ja takasaumaa oikea oikeaa vasten (Kuva 1b). Tee saumanvaran kaarevaan osaan aukileikkauksia (Kuva 1c).

Käännä hupun vuorin alareunan saumanvara sisään ja harsi (Kuva 2). Aseta huppu ja vuori oikeat puolet vastakkain ja ompele pitkin etureunoja (Kuva 3). Käännä huppu oikein päin ja silitä. Ompele huppu vaatteen niskasaumaan, oikeat puolet vastakkain keskiedusta keskietuun. Silitä saumanvara ylöspäin (= jää hupun sisälle) ja neulaa hupun vuorin harsittu saumanvara hupun kiinnityssauman päälle. Ompele kiinni läheltä reunaa. Ompele n. 2 cm leveä kuja hupun etureunaan kiristysnyörejä varten (Kuva 4).

Mansetin ompeleminen hihansuuhun

WS = nurja puoli
RS = oikea puoli
Interfacing = tukikangas

Taita mansettien yhden pitkän sivun saumanvara sisään ja harsi (Kuva 1). Taita mansetit pituussuuntaan keskiviivaa myöten kahtia, oikeat puolet vastakkain.

Huomaa, että kun toisen reunan saumanvara on käännetty sisään ja toisen ei, reunat eivät kohtaa. Ompele päät (Kuva 2). Leikkaa saumanvarojen kulmat vinosti pois ja käännä mansetit oikein päin. Silitä.

 

Leikkaa hihansuiden halkiot auki kaavan merkintöjen mukaan. Huolittele halkion reunat ja käännä niiden saumanvara nurjalle (Kuva 3). Ompele saumanvarat kiinni oikealta puolelta aivan reunasta . Taita halkion reunat vastakkain oikea oikeaa vasten ja ompele pohjukkaan pieni muotolaskos (Kuva 4).

Taita hihansuiden ylimääräinen väljyys laskoksille). Ompele mansettien harsimaton reuna hihansuihin niiden oikea puoli hihan nurjaa puolta vasten. Silitä saumanvarat ylöspäin (= jäävät mansetin sisään). Neulaa mansettien harsittu reuna hihansuiden oikealle ja ompele kiinni aivan reunasta.

Ompele napinlävet ja kiinnitä napit.

Reunustettu nappihalkio

Reunustettu halkio sopii parhaiten hihansuun nappihalkioksi, mutta sitä voidaan käyttää myös eteen tai taakse ommeltuna kaula-aukon nappihalkiona.

WS = nurja puoli
RS = oikea puoli

Merkitse halkion paikka ja korkeus kankaan nurjalle puolelle lyijykynällä. Siirtääksesi merkinnän kankaan oikealle puolelle ómpele merkkiviivaa pitkin kankaan nurjalta puolelta ompelukoneen pisimmällä tikillä (kuva 1 a ja b).

Leikkaa kaksi täysvinoa kangaskaitaletta, jotka ovat kolme kertaa niin leveät kuin haluat lopullisen halkion reunuksen olevan ja muutaman sentin halkiota pitemmät. Laita kaitaleet oikea oikeaa vasten merkkiviivan molemmin puolin n. 3 mm:n päähän viivasta (kuva 2). Ompele kaitaleet kiinni paininjalan leveyden päästä merkkiviivasta (kuva 2, c-d jae-f). Leikkaa halkio pitkin merkkiviivaa (kuva 3g) ja vinosti kulmissa (kuva 3h ja i). Leikkaa pelkkä kangas, älä leikkaa reunuskaitaleita.

Silitä reunuskaitaleet ja saumanvarat halkioon päin. Käännä 1/3 kaitaleiden pitkistä sivuista sisään ja käännä kaitaleet sitten leikatun halkion ympäri vaatteen nurjalle puolelle (kuva 4).

Käännä kankaan nurja puoli halkion päästä, jotta sen pohjukassa oleva pieni kolmio paljastuu. Ompele kolmion poikki kiinnittäen samalla molemmat reunuskaitaleet ompeleeseen (kuva 5 j-k). Silitä valmis halkio ja kiinnitä mansetti, kaulus tai muu vaatteen kappale, jonka aiot tähän paikkaan vaatetta kiinnittää.

Kolmas tekniikka: paidan hihansuun halkio

Kuvien suomennokset:
Underlap = sisempi halkiokaitale
Overlap = ulompi halkiokaitale
Wrong side = nurja puoli
Right side = oikea puoli
Sew = ompele
Cut = leikkaa

Miesten paidan hihansuussa käytetään yleisesti tätä tapaa, jossa hihansuun halkio huolitellaan erillisillä kangaskaitaleilla.

Tee ennsin sisemmän halkioreunan huolittelukaitale. Leikkaa 8 x 10 cm:n kokoinen kangaspala (kuva 1). Taita kappale kahtia nurja puoli sisällä kuten kuvassa. Taita toinen pystysuora saumanvara sisään (1 cm) ja silitä (kuva 2).

Tee sitten ulomman halkioreunan huolittelukaitale. Leikkaa 8 x 10 cm:n kokoinen kangaskappale (kuva 3). Taita kappale nurja puoli ulospäin. Ompele yläpää kuten kuvassa 4. Kavenna saumanvarat ja käännä kaitale oikea puoli ulospäin. Taita toinen pystysuora saumanvara sisään (1 cm) ja silitä.

Merkitse halkion paikka hihansuun oikealle puolelle joko kynällä tai harsien (kuva 6).

 

Neulaa huolittelukaitaleet hihansuuhun merkitsemäsi halkion päälle, sisempi halkiokaitale vasemmalle ja ulompi halkiokaitale oikealle puolelle halkiota. Kaitaleiden reunat kohtaavat halkion keskellä (kuva 7). Ompele halkiokaitaleet kiinni hihansuuhun pitkn merktyjä halkon pystyreunoja, lopeta kulmiin (kuva 7, nuolet).

Leikkaa pitkin halkion keskiviivaa ja yläpäässä poikittain kulmiin kuten kuvassa 8 (nuolet). Taita ja silitä saumanvarat kaitaleiden sisään ja yläpään kolmio hihansuun sisäpuolelle ylöspäin.

Taita halkiokaitaleet oikeaan asentoonsa, alempi halkiokaitale hihan sisäpuolelle ja ulompi halkiokaitale hihan päälle ja ompele reunaommel halkioreunoihin oikealta. (kuva9). Ompele pääliommel halkiokaitaleen yläpään ympäri kaikkien kangaskerrosten läpi.

Taskujen ompelu

Housujen taskujen ylöreunoissa on muotolaskokset, jotka vastaavat housujen vyötäröllä olevia muotolaskoksia.

VINKKI: Jos haluat siirtää muotolaskokset taskujen alareunoihin, leikkaa taskukappaleet pystysuoraan kahtia muotolaskoksen kärjestä taskun alareunaan. (kuva, a) ja käännä leikattuja kappaleita niin, että muotolaskos taskun yläreunassa sulkeutuu (kuva, b) ja avautuu taskun alareunaan.

Paikkataskut

Leikkaa taskukappaleet kuvan 1 mukaan: Taskun korkeus on merkitty kuvaan. Lisää taskun korkeuteen 5 cm taskunsuun sisävaraksi ja silitä kovitekangas siihen. Tämä osa taskunsuuta käännetään taskun sisäpuolelle. Jos kangas on kovin ohutta tai elastista, silitä tukikanga koko taskun alueelle. Leikkaa tukikankaasta saumanvarojen osuus pois.

Interfacing = tukikangas
Lining = vuori
Pocket height = taskun korkeus
WS = nurja puoli
RS = oikea puoli

Leikkaa taskun vuoriksi 10 cm matalampi kappale. Leikkaa vuori muutoinkin hieman pienemmäksi kuin taskukappale (0.3cm), jotta taskun kiinnityssauma ei näy vaatteen oikealle puolelle. Kun ompelet vuorin taskukappaleeseen, venytä vuorikangasta kevyesti.

Ompele vuori kiinni taskun yläreunaan kuten kuvassa 2 jättäen aukon taskun kääntämistä varten (kuva 2 a-b). Taita tasku ja vuori oikeat puolet vastakkain alareunat tasan ja ompele sivut ja pohja. Tee leikkauksia taskun pyöristettyjen alakulmien saumanvaroihin n. 1 cm:n välein ja leikkaa yläkulmien saumanvarat vinosti pois. Käännä tasku oikein päin ja sulje kääntöaukko käsin.

Ompele päälitikkaus taskunsuuhun n. 4 cm:n päästä yläreunasta (kuva 3a).

Ompele taskut kiinni vaatteeseen..

VINKKI : Harsi taskut paikalleen kulmasta kulmaan kuten kuvassa 3b. Kun ompelet taskut vaatteeseen työnnä kädelläsi taskua poispäin saumasta ja tikkaa pitkin siten paljastuvaa vuorin reunaa. Siten kiinnitysommel ei näy, kun tasku on kiinnitetty .

 

 

 

Läppätasku

Interfacing = tukikangas
Pocket bag = taskupussi
Pocket lining = taskun vuori
WS = nurja puoli
RS = oikea puoli

Tässä esitelty tapa ommella läppätasku, kaitaletasku tai napinläpitasku on ylivoimaisesti helpoin ja paras menetelmä ommella nämä taskut onnistuneesti.

Leikkaa 4 kpl taskunkansia. Silitä kovitekangas niistä kahden nurjalle puolelle. Ompele läpät kaksi ja kaksi yhteen lyhyistä sivuistaan ja alareunoistaan oikeat puolet vastakkain.

Tee aukileikkauksia n. 1 cm:n välein läppien pyöristettyihin alakulmiin. Käännä läpät oikein päin, avaa saumat hyvin, silitä ja ompele niihin reunatikkaukset

Merkitse taskunsuun paikka vaatteen oikealle puolelle lyijykynällä. Tikkaa pitkin merkkiviivaa nurjalta puolelta siirtääksesi merkkiviivan vaatteen oikealle puolelle (kuva 2 a). Silitä n. 5cm leveä ja molemmista päistä 4 cm pitempi kovitekangaskaitale merkkiviivan päälle vaatteen nurjalle puolelle.

Laita taskuläppä ylösalaisin merkkiviivalle vaatteen oikealle puolelle (kuva 2 b).

Leikkaa 2 taskupussin kappaletta vaatteen kankaasta ja 2 taskun vuorin kappaletta vuorikankaasta, molemmista reunoista 4 cm leveämmät kuin taskunsuun merkkiviiva ja niin korkeat, kuin haluat taskupussien valmiina olevan.

Neulaa taskupussi taskuläpän päälle taskunsuun merkkiviivasta ylöspäin vaatteen oikealle puolelle oikea oikeaa vasten kuten kuvassa 3.

Neulaa taskun vuori taskunsuun merkkiviivasta alaspäin vaatteen oikealle puolelle oikea oikeaa vasten. Ompele suorakaide taskunsuun merkkiviivan ympäri (kuva 3 a). Leikkaa taskunsuu auki pitkin taskunsuun merkkiviivaa ja päissä vinosti kulmiin (kuva 3 b). Älä leikkaa taskuläppiä.

Työnnä taskupussi ja vuori aukosta vaatteen nurjalle puolelle ja avaa saumat painamalla niitä sormillasi. Ompele tukitikkaus vuorin ja aukon saumanvarojen läpi lähelle edellistä ommelta. Ompele ensin eri työvaiheina aukon pitkät sivut ja sitten lyhyet sivut.

Silitä taskunsuun alue vaatteen nurjalta puolelta. Käännä vuorin yläosa alas. Ompele ja huolittele taskupussin sivut ja pohja.

Käännä taskun läppä oikeaan asentoonsa ja tikkaa paininjalan leveyden päästä kiinnityssaumasta (kuva 4).

Kaitaletasku

Pocket bag = taskupussi
Pocket lining = taskun vuori

WS = nurja puoli
RS = oikea puoli

Ompele kaitaletasku noudattaen yllä olevia läppätaskun ompeluohjeita. Ompele kaitale kuitenkin ylösalaisin taskusuun merkkiviivasta alaspäin (kuva 1a) ja käännä se ylöspäin kun tasku on valmis. Ompele taskunsuun kaitaleen lyhyet sivut kiinni vaatteeseen. (kuva 2 ).

 

 

Napinläpitasku

WS = nurja puoli
RS = oikea puoli

Leikkaa 2 kpl taskupussia vaatteen kankaasta ja 2 kpl taskun vuoria vuorikappaleesta. Merkitse taskunsuu lyijykynällä taskun vuorikappaleen nurjalle puolelle.

Neulaa taskun vuorikappale oikea oikeaa vasten kuten kuvassa 1a. Ompele suorakaide taskunsuun merkkiviivan ympäri. Leikkaa vaate ja taskun vuorikappale taskunsuun merkkiviivaa pitkin ja päissä vinosti kulmiin (kuva 1b ).

Työnnä taskun vuori aukosta nurjalle puolelle ja painele saumat litteiksi sormin. Ompele suorakaiteen reunoihin tukitikkaus. Ompele aukon pitkät ja lyhyet sivut erillisinä työvaiheina. (Kuva 2).

Leikkaa 4 kappaletta taskunsuun reunuskaitaletta. Silitä tukikangas niiden nurjalle puolelle. Taita kaitaleet pitkittäin kahtia nurja puoli sisällä ja ompele kaksi ja kaksi kaitaletta siksakilla vierekkäin (kuva 3b).

Aseta yhteen siksakatut reunuskaitaleet taskunsuun aukon alle ja ompele aukon reunoja pitkin aivan reunasta (kuva 3c). Silitä taskunsuu ja reunuskaitaleet vaatteen nurjalta puolelta.

VINKKI : Kokeile käyttää kaksipuolista tukikangasta pitääksesi taskun reunuskaitaleet paikallaan ompelemisen aikana. Laita pienet palat tukikangasta taskunsuukaitaleiden ja vaatteen nurjan puolen väliin ja silitä kevyesti. Kun reunusnauhat on ommeltu paikalleen, poista tukikangaspalat. Tämä tekniikka on selostettu vinkkinä tämän ohjeen alussa ("Harsinta").

Laita taskupussit taskun vuorien alle reunat tasan. Ompele ja huolittele taskupussin kaareva alareuna (kuva 4a). Neulaa taskupusiin sivut (kuva 4a) ja keskietu vaatteeseen (kuva 4c). Ne kiinnittyvät vaatteeseen kun nämä saumat ommellaan. Pura taskunsuukaitaleiden siksak-ommel. Silitä.

VINKKI : Napinläpitaskun ompelemiseen on olemassa kätevä työkalu. Suomessa en ole sitä nähnyt, mutta se on tilattavissa ainakin USA:sta. Työkalu (Double Welt Pocket Maker) on postimyyntiliike Clotilde'n postimyyntiluettelossa (Clotilde's sewing notions catalog). Se on helppokäyttöinen ja sillä saa näppärästi tehdyksi todella kapeat ja tasalevyiset napinläpitaskun reunukset.

Laitteen käyttöohjeita suomeksi voit lukea klikkaamalla tässä .

Lantiotaskut

Leikkaa vaatteesta pois taskun kulma (kuva 1). Muista jättää tähän saumanvara. Leikkaa 2 kpl taskupusseja ja 2 kpl taskun vuoria. Laita taskun vuori vaatteen päälle oikea oikeaa vasten ja taskunsuut kohdakkain. Ompele pitkin taskunsuuta (kuva 2). Käännä taskun vuori vaatteen nurjalle puolelle (kuva 3) ja silitä.

 

 

WS = nurja puoli
RS = oikea puoli
Pocket mouth = taskunsuu
Pocket lining = taskun vuorikappale
WS = nurja puoli
RS = oikea puoli

Päälitikkaa taskun suu vaatteen oikealta puolelta. (kuva 4). Laita taskupussi taskun vuorikappaleen alle kaarevat alareunat kohdakkain. Ompele ja huolittele kaarevat alareunat (kuva 5a). Neulaa taskun sivu (kuva 4b) ja KE-reuna vaatteeseen (kuva 5c). Nämä kiinnittyvät vaatteen saumoihin, kun saumat ommellaan.

 

Sivusaumataskut

Leikkaa 2 kpl taskupusseja vaatteen kankaasta ja 2 kpl taskun vuoria vuorikankaasta.

Laita taskun vuori vaatteen päälle oikeat puolet vastakkain ja ompele taskunsuun matka vuorin ja vaatteen läpi (kuva 1a). Leikkaa saumanvarat taskunsuun päissä juuri ja juuri ompeleeseen asti (kuva 1b). Käännä taskun vuori vaatteen nurjalle puolelle ja päälitikkaa taskunsuu (kuva 2).

Laita taskupussit taskun vuorien alle reunat kohdakkain (kuva 3). Ompele ja huolittele taskun kaareva alareuna. Neulaa taskun sivut vaatteeseen, ne kiinnittyvät sivusaumoihin, kun ne ommellaan. Kun ompelet vaatteen sivusaumoja, ole varovainen, ettet ompele taskunsuuta kiinni.

Silitä taskut eteen päin ja sivusaumat taakse päin. Jos haluat tehdä vahvan taskunsuun, ompele tiheä siksak-ommel taskunsuun molempiin päihin.

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com