Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot

Kaavojen skaalaaminen PatternMakerissä

Kankaan jousto tässä 30%

Vaikka kuvan mukaiseen puseroon piirretyt kaavat näyttävät skaalattuna kapeilta, ribbipuserosta tulee hyvä. Jos kaavoja ei pienennetä kankaan jouston mukaan, puserosta tulisi aivan liian väljä ommeltuna tällaisesta joustavasti ribbikankaasta.

 

 

Kankaan joustokerrroin

Kaavat voidaan tulostaa joko joustamatonta tai joustavaa kangasta varten. Osta kangasta aina niin paljon, että voit tehdä siitä myös koevaatteen. PatternMaker alusvaatekaavojen erinomaisuus tulee esille siinä, että kaavoja voidaan pienentää joko X/Y-suhde säilyttäen tai eri verran pysty- ja vaakasuoraan. Voit tutkia, kuinka paljon kangas venyy kuteen ja loimen suuntaan ja antaa ohjelman pienentää kaavoja tarvittavan määrän.

Alusvaateakrossa on oma kyselyruutu tälle asialle: Sinua pyydetään antamaan kankaan joustokertoimet vaakasuoraan ja pystysuoraan. Niiden selvittämiseksi mittaa ensin kangaspalan venyttämätön leveys ja korkeus. Venytä kangasta erikseen molempiin suuntiin ja mittaa venytetyn kankaan leveys ja korkeus. Joustokertoimen saat jakamalla venyttämättömän mitan venytetyllä mitalla.

Kuvatekstien suomennokset:
Scaling factor = skaalauskerroin
Stretched size = Venytetty mitta
Stretched size = Alkuperäinen mitta

Esimerkki:

  • jos kangaspalan venyttämätön leveys ja korkeus on 40 cm ja

  • jos saman kangaspalan venytetty leveys on 50 cm ja korkeus on 45 cm

  • vaakasuora joustokerroin on 40:45=0.8 ja

  • pystysuora joustokerroin on 45:40=0.9

Jos kangas siis joustaa 20 %, joustokerroin on 0.8 (Huom! Desimaalierotin on aina piste, ei pilkku.) HUOM! Venytä kangasta viivoitinta vasten kohtuullisesti eli sen verran kuin se päälläkin venyy. Parhainta on taittaa kangas kaksinkerroin testivenytystä varten.

Nouda ja printtaa skaalausapu

Nouda oikealla kuvatunlainen PatternMaker -piirros ja printtaa se. Merkitse kankaalle 10 cm matka pysty- ja vaakasuoraan. Venytä merkittyjä matkoja vasten kuvan ruskeita palkkeja ja lue tarvittava skaalauskerroin.

Esimerkki: Jos 10 cm kankaan leveyttä venyy yhtä pitkäksi kuin alin palkki, tarvittava x-skaalauskerroin on 0.6. Ja vastaavast:; jos 10 cm kankaan korkeutta venyy ylimmän palkin pituiseksi, tarvittava y-skaalauskerroin on 0.9.

 

Kaavojen skaalaaminen manuaalisesti

Ilman PatterMaleriä on vaikeata, mutta ei mahdotonta skaalata kaavoja. Piirrä kaavan päälle apuviivoja kuvan mukaan ja mittaa kustakin viivasta kaavan uusi reunapiste haluamassasi suhteessa. Esimerkissä saat kaavat, jotka ovat 60% alkuperäisistä kaavoista sekä vaaka- että pystysuoraan.

 

 

 

Jos haluat skaalata kaavat vain vaaka- tai pystysuoraan tai eri suhteessa vaaka- ja pystysuoraan, piirrä vain/tai vaaka- ja pystysuorat viivat. Ks. kuvaa.

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com