Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot


Naisten vaatteet | Miesten vaatteet | Lasten vaatteet | Naisten alusvaatteet
Äitiys- ja imetysvaatteet
| Ompeluprojektit

Ompeluohjeet miesten makroja varten

Copyright ©1998-2000 Leena Lähteenmäki, Järvenpää

Mittaaminen

Koska miesten vartalonmuodot ovat yksinkertaisemat kuin naisten, mittaaminen miesten vaatteita varten on yleensä yksinkertaisempaa kuin naisten vaatteita varten  Miesten vaatteet tehdään yleensä myös väljemmin istuviksi kuin naisten vaatteet. Klikkaa tässä saadaksesi esille miesten kaavojen mittalomakkeen. Kun ompelet ensimmäistä pikkutakkia tai liiviä, ehdotamme, että teet sovitusvaatteen lakanakankaasta.  Jos et halua tehdä tätä, lisää kuitenkin kaavoihin normaalia leveämmät saumanvarat voidaksesi ompeluvaiheesssa tehdä muutoksia vaatteeseen, mikäli se osoittautuu tarpeelliseksi. 

Väljyydet

Emme anna mittakohtaista väljyysvarataulukkoa miesten makroja varten, koska näitä väljyyksiä ei yleensä tarvitse muuttaa. Muista kuitenkin, että kaavat sisältvät kuosittelu- ja liikkumisväljyyden - älä siis lisää mitään vartalonmittoihin.  

Housut

ommellaan samalla tavalla kuin naisten housut.

Paita

 

WS= nurja puoli
RS = oikea puoli
Interfacing = tukikangas
Seam allowance = saumanvara
Fold = taite
Center front = keskietu

 
 

Silitä tukikangas nappikaitaleeseen. Käännä etureunan saumanvara sisään ja silitä. (Kuva 1). Taita uudelleen nappikaitaleen taiteviivaa pitkin.  Ompele nappikaitaleen alapää pussiin (Kuva 2).  Käännä nappikaitale oikeaan asentoonsa ja ompele se kiinni saumanvaran reunasta nurjalta puolelta. Silitä.

Ompele napinlävet. Ompele napit.

Jos ompelet paitaan rintataskut, silitä niiden nurjalle puolelle tukikangas. Taita saumanvarat Ompele taskut kiinni etukappaleisiin aivan taskun reunoja pitkin.

WS= nurja puoli
RS = oikea puoli

Taita takakappaleen laskos merkkien mukaan ja harsi kiinni. Laita kaarroke oikea oikeaa vasten ja takakappaleen kaarrokekappaleiden väliin.. Ompele kaikkien kappaleiden läpi. Avaa sauma hyvin ja silitä.

Taittele takakappale kaarrokekappaleiden sisään kaarrokkeiden nurjat puolet päällä. Taita myös etukappaleet kaarrokekappaleiden väliin, niin että etukappaleiden yläreunat ovat kaarrokkeen etussaumojen välissä (Kuva 4) ja ompele kaarrokkeiden etusaumat kaikkien kappaleiden läpi. Etu- ja takakappaleet ovat siis taiteltuina kaarrokekappaleiden välissä - vähän ahdasta, mutta mahdollista. Käännä kaarrokkeet oikeaan asentoonsa, avaa saumat hyvin ja silitä.

WS= nurja puoli
RS = oikea puoli

Ompele hihat miehustaan, oikea oikeaa vasten (Kuva 5).  Ompele ja huolittele saumanvarat. Silitä saumanvarat miehustaan päin.  Päälitikkaa saumat.

Ompele hiha- ja sivusaumat yhtäjaksoisesti hihansuusta helmaan (Kuva 6). Huolittele saumat ja silitä.

Ompele kaulus ja mansetit yleisten ompeluohjeiden mukaan.   Taita helma kahdesti sisään ja ompele. Ompele napinlävet kauluksen kauluriin ja mansetteihin.

Pikkutakki

WS= nurja puoli
RS = oikea puoli
Interfacing = tukikangas

Leikatessasi etu- ja sivukappaletta, älä lisää saumanvaraa taskunsuuhun.

Silitä tukikangas jakun etu- takasisävaroihin. Silitä tukikangas myös alakaulukseen ja taskuläppiin. Jos haluat pikkutakista erityisen tanakan, silitä tukikangas myös takin etukappaleeseen. Helmasta tulee siisti, jos silität tukikankaan myös takin helmasaumanvaraan.

Vain pystysaumat pitää huolitella, n. helmasta vyötärölle. Muut saumat jäävät vuorin suojelemiksi, eikä niitä tarvitse huolitella. Silitä saumat ommeltuasi ja huoliteltuasi ne.

Add extra width for a pleat to the back lining piece (Picture 1).

Ompele etukappaleen muotolaskos (Kuva 2a). Ompele taskunsuu tilapäisesti kiinni siksakilla (Kuva 2b). Silitä tukikangas taskunsuun nurjalle puolelle (Kuva 2c). Tee sama myös taskunsuun sille osalle, joka on sivukappaleella (Kuva 2d).  Ompele etukappaleet sivukappaleisiin, oikeat puolet vastakkain.

Ompele haluamasi malliset taskut yleisten ompeluohjeiden mukaan. Jos ompelet paikkataskut, kiinnitä ne niin, että yhteensiksakatut taskunsuut jävät taskun alle piiloon. Jos ompelet läppä-, kaitale- tai napinläpitaskut, kiinnitä läpät tai taskunsuukaitaleet siksakatulle taskunsuulle.

Ompele takakappale etu/sivukappaleiseen oikea oikeaa vasten.

Hihat muodostuvat kahdesta kappaleesta, ylähiha ja alahiha. Aseta alahiha ylähihan päälle oikea oikeaa vasten ja ompele hihanpyöriön kulmasta siihen, mistä hihansuun nappihalkio alkaa (Kuva 3a). Päätä ompelu edestakaisin ommellen ja jatka harsien (= ompelukoneen pisimmällä tikillä) nappihalkion taiteviivaa pitkin (Kuva 3b). Ompele sitten nappihalkion ympäri (Kuva 3c). Silitä nappihalkio ylähihaan päin ja poista harsintikki. Taita hihansuun saumanvara sisään ja silitä. Mikäli tiedät, että hihan pituus on oikea, voit ommella hihansuun saumanvaran jo tässä vaiheessa. Ompele se käsin tai ompelukoneen piilo-ompeleella. Ompele hihansuun napit kaikkien kappaleiden läpi. Mikäli et erityisesti halua, napinläpiä ei tarvita. Hihansuun nappihalkiota ei tarvitse pikkutakkia käytettäessä avata.

Kuva 4.

Ompele syöttöommel hihanpyöriöön normaalin saumanvaran etäisyydelle reunasta (Kuva 3d-e ). Ompele hihojen etusaumat. Käännä hihat oikein päin. Aseta hihat pikkutakin sisään oikea oikeaa vasten hihanpyöriön olkamerkki olkasauman kohdalle. Kiinnitä hihat ommellen pitkin hihanpyöriön syöttöommelta. Supista hihanpyöriötä tarvittaessa kiristämällä syöttöompeleita. Jos hihanpyöriössä on liian paljon väljyyttä (toiset kankaat sietävät enemmän syöttöä kuin toiset), ompele hiha tarpeen mukaan Hihanpyöriössä pitää olla mahdollisimman paljon syöttöä, mutta ei ryppyjä.

VINKKI: PatternMakerin itseopiskeluaineistossa (jatkokurssissa) opastetaan, miten hihanpyöriön sisävaraa käytetään, että saadaan kauniisti muotoiltu hihanpyöriö.

Kun leikkaat kauluskappaleita, leikkaa yläkaulus ulkoreunastaan n. 0,5 cm isommaksi. Se pakottaa kauluksen taipumaan valmiina oikeaan asentoonsa. Aseta alakaulus yläkauluksen päälle oikea oikeaa vasten ja ompele kauluskappaleet yhteen pitkin ulkoreunoja (Kuva 4). Kavenna saumanvarat ja leikkaa ne kulmissa vinottain pois ompeleen läheltä. Käännä kaulus oikein päin, avaa saumat hyvin ja silitä. Ompele kaulukseen reunatikkaus.

WS= nurja puoli
RS = oikea puoli

Aseta kaulus pikkutakin kaulaaukkoon alakauluksen oikea puoli jakun oikeaa puolta vasten. Ompele olkasaumasta (Kuva 5a) käänteen kulmaan (Kuva 5b). Tee leikkaus pikkutakin kaula-aukon kulmaan (Kuva 5c).

Käännä jakun käänne leikkauskohdasta eteenpäin kauluksen saumanvaran mukaisesti. Laske ompelukoneen neula tasan leikkauskohtaan päättyneen ompeleen päätöskohtaan ja ompele kaulussauma leikkauskohdasta käänteessä olevaan kaulusmerkkiin asti (Kuva c-d). Ommeltuasi molemmat puolet, ompele lopuksi kauluksen niskasauma. Mikäli kaula-aukon niskassa on liikaa väljyyttä, ompele ensin syöttöommel pikkutakin niskaan normaalin saumanvaran etäisyydelle reunasta. Kauluksen kiinnityssaumaan ei saa kuitenkaan jäädä ryppyjä, kun se on valmis. Höyrytä tarvittaessa syöttöommelta.

Vuori ommellaan ensin kokonaiseksi erikseen ja se kiinnitetään sitten jakkuun yhtenä kappaleena. Älä leikkaa etu- ja sivukappaleisiin taskuaukkoa. Poista etukappaleen vyötärömuotolaskoksen verran tilaa vuorin etu- ja sivukappaleiden kiinnityssaumasta.

Ompele vuorin takakappaleen KT-sauma oikea oikeaa vasten. Harsi (ompelukoneella) takakappaleen yläosan lisäväljyys saumaviivaan pitkin. Silitä laskos ja poista harsintikit.

Ompele vuorin etukappaleet sivukappaleisiin oikea oikeaa vasten. Taita helman saumanvara kaksi kertaa sisään, silitä ja ompele. Huomaa, että vuorin pitää valmiina olla n. 2 cm lyhyempi kuin pikkutakin valmis mitta. Ompele takin etusisävarat vuorin etukappaleiden reunoihin oikea oikeaa vasten. Ompele vuorin olkasaumat ja hihojen saumat. Kiinnitä vuorin hihat samalla tavalla kuin kiinnitit takin hihat, muttaa älä käytä vuorin hihanpyöriöihin sisävaraa tai muuta tukimenetelmää.

Silitä vuorin saumat.

Yhdistääksesi takin ja vuorin aseta vuori takin päälle oikea oikeaa vasten ja etureunat kohdakkain. Jätä kaulus takin ja vuorin väliin alassuin. Ompele yhtäjaksoisesti seuraavasti: helman saumanvaran taiteviivaa pitkin toisen etukappaleen sisävaran poikki, normaalin saumanvaran etäisyydellä reunasta pitkin etu- ja käänteen reunaa, pitkin kauluksen kiinnityssaumaa kaula-aukon ympäri, pitkin toista etu- ja käänteen reunaa ja lopuksi toisen etusisävaran helman poikki. Jätä vuorin helma kiinnittämättä takkiin.

Tee saumanvaroihin leikkaukset käänteen alkamiskohtiin ja n. 2 cm:n välein kaareviin saumoihin (kaula-aukko ja etukulmat, mikäli ne ovat kaarevat). Leikkaa saumanvarojen kulmat lähes tikkiin asti vinosti pois mukaanlukien helman etukulmat, jos ne ovat terävät. Käännä takki oikein päin vuori sisällä. Avaa saumat hyvin ja silitä. Ompele reunatikkaus takin etu- ja kääntiden reunoihin. Kiinnitä vuorin hihansuut takin hihansuohin nurjalle käsin.

Huolittele helman saumanvara ja käännä se sisään. Silitä ja ompele kiinni käsin tai ompelukoneen piilotikillä. Ompele etureunaan napinlävet ja napit. Silitä tai höyrytä takki lopuksi mahdollisimman hyvin. Käytä tarvittaessa silitysliinaa. Kauluksen tai käänteiden taitteita ei silitetä, ne jäävät pehmeälle käännökselle. Voit laittaa takin mallinuken päälle tai hyvälle henkarille, kääntää kauluksen ja käänteet oikeaan asentoon ja höyryttää niitä kevyesti. Anna vaatteen kuivua riittävän kauan, ennen kuin se otetaan käyttöön

Liivin ompelu ja vuorittaminen

WS= nurja puoli
RS = oikea puoli
Interfacing = tukikangas
Shell = miehusta
Lining = vuori

Seuraavassa saat harvinaisen mutta erinomaisen tavan vuorittaa liivin, olkoon se sitten miesten, naisten tai lasten liivi.

Liivin sisus jää kokonaan pussiin, joten saumoja ei tarvitse huolitella.

Liivissä on päälikappale ja vuori. Selkäkappale sellaisiin liiveihin, jotka pidetään pikkutakin tai jakun alla, voidaan ommella vuorikankaasta. Silitä tukikangas liivin etusisävaroihin, taka-kaula-aukon sisävaraan ja hihan aukkojen sisävaroihin (Kuva 5).

Siksakkaa hiha-aukkojen sisävarat omalle paikaleen vuorin hiha-aukkojen päälle sisävarojen nurja puoli vuorin oikeaa puolta vasten (Kuva 3a).

Ompele etukappaleiden ja vuorin muotolaskokset (Kuva 1). Ompele etusisävarat vuorin etukappaleiden reunoihin oikea oikeaa vasten (Kuva 2). Silitä. Laita liivin etukappaleet vuorin etukappaleiden päälle oikea oikeaa vasten ja ompele hiha-aukkojen reunat (Kuva 3b). Jätä sivusaumat ompelematta ja ompele helma (Kuva 3c) ja etureunat (Kuva 3d). Jätä olkasaumat ompelematta. Avaa saumat hyvin, käännä kappaleet oikein päin ja silitä. Ompele hiha-aukkoihin, etuhelmaan ja etureunaan reunatikkaus.

WS= nurja puoli
RS = oikea puoli
Interfacing = tukikangas

Ompele miehustan ja vuorin takakappaleen muotolaskokset. (Kuva 4a). Ompele miehustan ja vuorin KT-sauma (Kuva 4b). Siksakkaa taka-kaula-aukon (Kuva 6a) ja hiha-aukkojen sisävärat (Kuva 6c) omille paikoilleen takakappaleen vuorin päälle, kuten teit etukappaleissa sisävarojen nurja puoli vuorin oikeaa puolta vasten. Aseta miehustan ja vuorin takakappaleet oikea oikeaa vasten ja ompele helma (Kuva 6c). Jätä muut takakappaleen saumat ompelematta. Käännä takakappale oikein päin ja silitä helma.

Front armscye = etukädentie
Back armscye = takakädentie

Käännä takakappale uudelleen nurinpäin. Laita etukiappaleet takakappaleen ja vuorin väliin oikea oikeaa vasten, helmat ja eivusaumat kohdakkain seuraavasti: etukappaleen oikea takakappaleen oikeaa vasten ja etusisävaran oikea takavuorin oikeaa vasten.

Neulaa olkasaumat kaikkien kangaskappaleiden läpi. Olalla kappaleet ovat siis päällekkäin seuraavasti: takavuori, etuvuori/sisävara, etukappale, takakappale. Aloita toisen sivun helmasta ja ompele yhtäjaksoisesti pitkin sivusaumaa (Kuva 7a) ja hiha-aukon raunaa (Kuva 7b) sekä pitkin olkasaumaa (Kuva 7c) ja jonkin matkaa taka-kaula-aukkoa (Kuva 7d). Kun tulet kulmapaikkoihin - kuten hiha-aukon ja sivusauman risteyskohtaan, kokeile sormillasi risteyskohdan trkka paikka ja ompele tarkalleen siihen asti. Jätä neula kankaaseen, käännä kangasta ja jatka ompelua (Kuva 7e). Ompele toinen puoli samalla tavalla: sivu, hiha-aukko, olka ja jonkin matkaa taka-kaula-aukkoa. Niskaan jää siis aukko liivin oikein päin kääntämistä varten.

Käännä liivi oikein päin. Sulje niskan kääntöaukko näkymättömin pistoin käsin. Ompele napinlävet ja napit. Silitä tai höyrytä liivi lopuksi hyvin. Käytä tarvittaessa silitysliinaa.

 

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com