Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot

Naisten vaatteet | Miesten vaatteet | Lasten vaatteet | Naisten alusvaatteet
Äitiys- ja imetysvaatteet
| Ompeluprojektit

Äitiysvaatteiden ompeluohjeet

Copyright ©1998-2000 Leena Lähteenmäki, Järvenpää

Lisäohjeita naisten perusmakrokokoelman ja yleisissä ompeluohjeissa

Ompele äitiysmakrokokoelman vaatteet noudattaen soveltuvin osin naisten perusmakrokokoelman ompeluohjeita. Alla on ohjeita sellaisien yksityiskohtien ompelemiseen, joita ei käsitellä naisten vaatteiden yleisissä ompeluohjeissa. Joidenkin yksityiskohtien osalta viitataan yleisiin ompeluohjeisiin .

Ei-raskaana-vaihtoehto

Useissa äitiysmakroissa on " ei-raskaana-vaihtoehto ". Vaatteissa, jotka on tarkoitettu raskaana oleville, on lisätty - paitsi vatsankohdan ympärysväljyyttä - myös etukappaleen pituutta. Muuten etukappaleen helma nousisi muuta helmatasoa korkeammalle.

Se, paljonko lisäpituutta etukappaleelle on piirretty, on pakostakin jonkinlainen keskiarvo eikä sellaisenaan sovi kaikille. Sen vuoksi on tärkeätä, että vaatetta sovittaessasi varmistut siitä, että sen helma on lattian suuntainen , eikä kohoa tai edessä muun helmaviivan ylä- tai alapuolelle.

Taskujen alareunojen tulee myös olla helman suuntaiset, joten älä kiinnitä taskuja ennen kuin olet varma siitä, että helman pituus on edessä OK ja voit kohdistaa taskun sen mukaan.

Vinkki : Jos teet vaatetta henkilölle, joka ei ole raskaana, mutta jolla on normaalia pyöreämpi vatsankohta, valitse raskaana-vaihtoehto ja tarkista sovitusvaiheessa, että helma on edestä lattian suuntainen. Suorista helmaa tarvittaessa.

Lisätyt leveys- ja korkeusmitat

Äitiyshameen ja -housujen mittojenantoruudussa kysytään etukappaleen lisätyn leveyden ja korkeuden määrää. Imetysmekon kohdalla kysytään helman ja kellotetun hihan alaosan kellotuksen määrää sekä mekon yläosan päällimmäisen kappaleen kellotuksen määrää. Jos syötät näihin kohtiin nollan , tuloksena on kellottamaton, "normaalivaate".

Lukuarvo on senttejä vaatteen ao. kohdassa kutakin kellotettavan sauman reunaa kohti. Esim . imetysmekon helman kellotuksen oletusrvo "10" tarkoittaa sitä, että kun kellotettavia saumoja on puolikkaassa mekossa kuusi (etu- ja takajakosaumat sekä sivusaumat) (a) ja kun kellotus kohdistuu aina kellotussauman molempiin reunoihin (b) , kellotuksen kokonaismäärä helmassa on 2*6*10 = 120 cm. ( Kuva 1 ).

Helman kellotusmäärä vaikuttaa eri tavalla riippuen siitä, miten pitkä vaate on. Mitä lyhyempi vaate on sitä enemmän sama kellotusmäärä kellottaa vaatetta ja päinvastoin. ( Kuva 2 ).

Vinkki: Ompele mekon helmaosa kaksinkertaisena. Määrittele helmaosat eri pitkiksi, mutta käytä samaa kellotusmäärää. Päällimmäinen helmaosa kellottuu silloin enemmän ja laskeutuu mukavasti alemman helmaosan päälle. ( Kuva 2 ).

Mittaaminen

Äitiysmakroissa ei kysytä vatsanympärysmittaa , kuten muissa makroissa. Äitiysmekot ja -jakut ovat vatsan kohdalta väljät.

Äitiyshousujen ja -hameen vatsanympärysmitta arvioidaan annetun lantionympäryksen mukaan ja sitä lisätään tarvittava määrä. Mittojenantoruudussa kysytäänkin lisätyn etukorkeuden ja -leveyden määrää. Oletusarvot ovat 3 cm ja 6 cm per kappale. 6 cm:n lisäleveys tarkoittaa siis sitä, että kaavan (arvioitua) vatsanympärystä on lisätty (noin) 12 cm.

Voit muuttaa näitä mittoja sen mukaan, missä vaiheessa raskautesi on. Varmistuaksesi siitä, että nämä arvot ovat tilanteeseesi sopivat, mittaa kaavasta etu- ja takakappaleiden vatsakohdan leveydet, laske ne yhteen ja kerro kahdella. Vertaa sitten tätä lukua vatsanympäryksesi mittaan. Muistathan, että PatternMakerissa on mittaustyökalu (Draw / Dim), jolla voit kätevästi mitata kaavaa ruudulla.

Kaavan vatsanympäryksen täytyy olla 2-4 cm enemmän kuin vartalosi vatsanympäryksen . Jos kaavan vatsanympärys on liian pieni tai liian suuri, muuta lisätyn etuleveyden määrää mittojenantoruudussa.

Jos lisäät etuleveyttä (oletusmäärän 6 cm lisäksi) 1-5 cm, älä muuta lisätyn etukorkeuden määrää.

Jos lisäät etuleveyttä (oletusmäärän 6 cm lisäksi) 6 cm tai enemmän, muuta lisätyn etukorkeuden arvo sellaiseksi, että se on 25-30% lisätyn etuleveyden määrästä.

Jos vähennät lisättyä etuleveyttä oletusmäärästä (6 cm:stä), vähennä myös lisättyä etukorkeutta niin, että se on 25-30% lisätyn etuleveyden määrästä. Tee mahdollisesti tarvittava hienosäätö vaatetta sovittaessasi.

Jos et ole raskaana...

Voit antaa lisätyn etukorkeuden ja/tai -leveyden määräksi 0:n (nollan), jolloin tuloksena on hameen tai housujen normaalikaava. Jos et ole raskaana, mutta Sinulla on pyöreä vatsa ja haluat lisätilaa hameen tai housujen vatsakohtaan, tutki kaavaa ja vartaloasi mittaamalla, paljonko haluat lisätä kaavan etukorkeutta ja/tai leveyttä. Aloita antamalla lisätyksi etuleveydeksi "0" ja lisätyksi etukorkeudeksi " 3 cm". Mittaa kaava ja vertaa sitä vartalonmittaan ja muuta lisätyn etukorkeuden ja/tai -leveyden määrää kunnes se on haluamasi.

HUOM! Älä lisää todellisiin vartalonmittoihin mitään syöttäessäsi niitä mittojenantoruutuun. Makro laskee vaatemallin tarvitsemat liikkumis- ja kuositteluväljyydet vartalonmittojen päälle.

Housujen ja hameen vyötäröä voidaan säätää vyötärön tarrakiinnityksen avulla.

Rusettimekko

Ompele etuyläosan muotolaskokset. Silitä.

Jatka ompelemalla rusetti ja kiinnittämällä se miehustan yläosan reunaan: Mikäli kangas on ohutta, silitä sen nurjalle puolelle tukikangas. Silitä tukikangas myös tampin nurjalle puolelle (kuva 1).

Interfacing = tukikangas

Taita rusettikappale pitkittäin kahtia oikea puoli sisällä ( kuva 2 a) ja ompele päät. Jätä rusetin avoin pitkä sivu ompelematta. Käännä kappale oikein päin ja silitä. Käännä tamppi pitkittäin kahtia oikea puoli sisällä ja ompele pitkä sivu ( kuva 2 b ). Käännä tamppi oikein päin ja silitä niin, että sauma jää tampin keskelle (= tampin alapuoli).

Aseta tampin toinen lyhyt sivu etuyläosan alareunan oikean puolen keskelle tampin alapuoli (= se puoli, jossa on sauma) ylöspäin ja ompele se kiinni vaakasuoralla ompeleella ( kuva 3 a ).

Aseta rusetti tampin päälle miehustan alareunaan oikea oikeaa vasten ja ompele avoin reuna kiinni miehustaan ( kuva 3 b ) . Laskosta rusetin keskikohta, taita tamppi sen päälle alaspäin ja ompele tampin toinen lyhyt sivu vaakasuoralla ompeleella kiinni miehustaan tampin toisen pään päälle( kuva 3 c ). Rusetin kulmat voit kiinnittää muutamalla piilopistolla miehustakappaleeseen

Jatka tämän jälkeen mekon valmistusta. Laskosta etukappaleen alaosan laskokset ja kiinnitä ne nuppineuloin. Aseta etukappaleen ylä- ja alaosat päällekkäin oikea oikeaa vasten ja ompele yhdistyssauma.

Ompele mekko muuten naisten perusmakrokokoelman ompeluohjeiden mukaan.

Äitiyshousut ja -hame

Äitiyshousut ja -hameen voit ommella etukappaleeltaan yhtenäisenä tai laittaen niihin joustavan vatsakappaleen. Käytä vatsakappaleeseen napakasti joustavaa kangasta, esim. hiihtarikangasta tai napakkaa resoria. Jos kangas ei ole napakkaa, leikkaa vatsakappale kaksinkertaisesta kankaasta.

Housut, erillinen vatsakappale

Leikkaa erillinen vatsakappale joustavasta kankaasta taitteelta ilman KE-saumaa . Leikkaa kappale niin, että kankaan jousto on vaakasuoraan. Leikkaa housujen etukappaleiden alaosat normaalisti. Ompele alaosien KE-sauma. Ompele joustava vatsakappale kiinni housun etukappaleiden alaosaan ja jatka alla olevien ohjeiden mukaan.

Hame, erillinen vatsakappale

Leikkaa erillinen vatsakappale joustavasta kankaasta taitteelta ilman KE-saumaa . Leikkaa kappale niin, että kankaan jousto on vaakasuoraan. Ompele vatsakappale kiinni etukappaleen alaosaan, jonka niinikään olet leikannut taitteelta ilman KE-saumaa. Jatka sitten hameen ompelua soveltuvin osin alla olevien ohjeiden mukaan.

Äitiyshousut

Silitä tukikangas etukappaleen vyötärökaitaleen nurjalle. Huolittele taskujen sisävarakappaleiden ja taskupussien kaarevat alareunat.

Right side = oikea puoli
Wrong side = nurja puoli

Laita etukappaleet päällekkäin oikea oikeaa vasten ja ompele KE-sauma ( kuva 1 a) . Silitä.

Laita taskun sisävarakappale housun etukappaleen taskunsuuhun oikea oikeaa vasten ja ompele taskunsuu ( kuva 1 b) . Laita mukaan kankaan hulpiosta leikattu kaitale. Se estää taskunsuun venymisen käytössä. Silitä.

Käännä taskun sisävarakappaleet nurjalle ja ompele taskunsuuhun raunatikkaus paininjalan etäisyydellä reunasta ( kuva 2 a ). Silitä.

Ompele vyötärökaitale etukappaleeseen: Laita se ensin etukappaleen yläreunaan oikea oikeaa vasten. Ompele kiinni saumanvaran etäisyydellä yläreunasta. Silitä saumanvarat ylöspäin (kaitaleeseen päin). Käännä vyötärökaitale pitkittäin kaksinkerroin oikea puoli sisällä ja ompele päät pussiin. Käännä vyötärökaitale oikein päin, taita saumanvara sisään ja ompele siihen reunatikkaus joko aivan reunoja pitkin tai paininjalan päästä reunasta ( kuva 2 b) . Silitä.

Laita taskupussit taskun sisävarojen päälle oikea oikeaa vasten (kuva 3 a). Ompele taskun sisävarojen ja taskupussin kaareva alareuna nuolien väliseltä matkalta. Jätä loppu ompelematta ( kuva 3 b ). Silitä taskupussit.

Right side = oikea puoli
Wrong side = nurja puoli

Laita housujen takakappaleet päällekkäin oikea oikeaa vasten ja ompele KT-sauma ( kuva 4 a ). Silitä.

Laita housujen takakappaleet etukappaleiden päälle oikea oikeaa vasten ( kuva 4 b ). Ompele ja huolittele sivusaumat ( kuva 5a ). Ompele ja huolittelelahkeiden sisäsauma yhtäjaksoisesti lahkeensuusta toiseen ( kuva 5 b ).

Huolittele housujen takakappaleeseen ja taskupusseihin leikatuttujen kuminauhakujien yläreunat ja taita merkkien mukaan sisäänpäin. Ompele kujaksi pitkin vyötäröviivaa ( kuva 6) . Silitä. Pujota kuminauha kujaan ja kiinnitä se pystysuorilla ompeleilla kuminauhakujan päihin.

Ompele tarranauhan palat kuminauhakujan päihin ( kuva 7 a ) ja niiden vastakappaleet etukappaleen vyötärökaitaleen päiden sisäpuolelle ( kuva 7 b ).

Ompele halutessasi koristenapit etukappaleen vyötörökaitaleen päihin vaatteen oikealle puolelle ( kuva 8 ). Voit myös ommella etukappaleen reunoihin napinlävet ja kuminauhakujan päihin kahdet napit, joilla voit säätää väljyyttä.

Ompele äitiyshameen vyötärö samalla tavalla kuin äitiyshousujen vyötärö. Ompele hame muuten naisten perusmakrokokoelman hameen ompeluohjeiden mukaan.

Laskosjakku tai -mekko

Taita etu- ja takakappaleen olkalaskoksen ja harsi kiinni. Ompele nappilista yleisten ompeluohjeiden mukaan. Jos haluat ommella jakun/mekon, joka on edestä kokonaan auki, leikkaa nappikaitale helmaan asti.

Huom . Laskosjakussa/mekossa on ei-raskaana-vaihtoehto. Ks. sivun yläreunasta tätä vaihtoehtoa koskevaa tekstiä

Salsajakku tai -mekko

Ompele salsakappaleiden yläreunoihin kaksi ommelriviä n. 5mm pitkällä tikillä. Kiristä ompeleita vetämällä niiden alalangoista niin, että salsakappaleiden kiinnitysreuna on yhtä pitkä kuin se sauma, johon se yhdistetään.

Ompele ylemmät salsakappaleet kiinni etu- ja takayläosiin. Ompele alemmat salsakappaleet kiinni ylempien salsakappaleiden helmoihin.

Ompele olka- ja sivusaumat. Ompele hihojen saumat ja kiinnitä hihat miehustaan.

Jos ompelet vaatteeseen laakakauluksen (kuvan vihreässä mekossa), leikkaa se kahtena kappaleena (yläkaulus ja alakaulus). Silitä alakauluksen nurjalle puolelle tukikangas. Aseta ylä- ja alakaulus päällekkäin oikeat puolet vastakkain ja ompele kauluksen ulkoreuna. Tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin kohtiin. Avaa saumat hyvin ja silitä.

Silitä tukikangas sisävarakappaleiden nurjalle puolelle. Yhdistä sisävarakappaleet toisiinsa ja huolittele sisävaran ulkoreunat. Avaa saumat ja silitä. Harsi yksinkertainen päärme nappivaran reunoihin. Käännä nappivara kaavaan merkittyä taiteviivaa pitkin miehustan oikean puolen päälle. Ompele nappivaran leveydelta helman poikki. Huolittele helma.

Vinkki: Ompele tukiommel kauluksen saumanvarojen ja sisävarakappaleen läpi (ohjeet tähän yleisissä ompeluohjeissa ).

Aseta kaulus miehustan kaula-aukkoon nappivaran päälle alakaulus miehustan oikeaa puolta vasten. Aseta kaula-aukon sisävara nappivaran ja kauluksen päälle ja ompele kaula-aukko kaikkien kappaleiden läpi saumanvaran etäisyydellä reunasta. Ohenna saumoja ja tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin kohtiin n. 2 cm:n välein. Avaa saumat ja silitä.

Jos ompelet vaatteen ilman kaulusta, huolittele kaula-aukko sisävaralla käyttäen yllä olevia ohjeita soveltuvin osin.

Voit huolitella kauluksen myös kankaasta leikatulla suikaleella . Leikkaa 2,5-3 cm leveä kaula-aukon mittainen suikale täysvinoa nauhaa. Silitä se taitteelle. Ompele suikale kaula-aukon oikealle puolelle saumanvaran etäisyydellä reunasta. Kavenna saumanvaralla noin 0,5 cm:n levyiseksi. Käännä kaitale nurjalle ja tikkaa reunasta.

Käännä nappikaitale oikeaan asentoonsa ja ompele se kiinni miehustaan pitkin harsittun pystypäärmeen reunaa. Kiinnitä napit ja ompele napinreiät. Ompele halutessasi reunaommel kaula-aukon ja nappivaran ulkoreunoihin. Ompele helma kiinni ompelukoneen piilo-ompeleella.

Huom . Salsajakussa/mekkossa on ei-raskaana-vaihtoehto. Ks. sivun yläreunasta tätä vaihtoehtoa koskevaa tekstiä.

Imetyspaitapusero

Fold = taite
Outer front = ulompi etukappale
Inner front = sisempi etukappale
Button extension = nappikaitale

Imetyspaitapuserossa on 2-kertainen etukappale , imetysaukot ovat sisemmissä etukappaleissa.

Leikkaa imetysaukon jatkeet etukappaleella kaavassa olevan merkinnän mukaan eli rintapisteestä n. 5 cm alaspäin ( kuvassa a->b ).

Joissakin kankaissa imetysaukon huolitteluun riittää pelkkä saumuritikki. Esim. neuloksesta tehdyssä paidassa tämä on aivan riittävä. Voit myös huolitella aukon reunat noin 3 cm kapealla resorisuikaleella.

Vinkki : Jos teet paitapuseron normaaliversion (ei-imetys-version), älä leikkaa imetysaukkojen jatkeita etukappaleelle ja ompele olalle avautuva rintamuotolaskos kiinni.

Ompele etu-päälikappaleiden helmoihin 2-taitteiset päärmeet. Aseta etukappaleen imetysaukon reunat olalla vierekkäin ja etupäälikappale etukappaleen päälle.

Outer front = ulompi etukappale
Inner front = sisempi etukappale

Harsi etupäälikappale etukappaleeseen pitkin olkaa, kaula-aukkoa, etureunaa, sivusaumaa ja hiha-aukon reunaa. Kuva 2 .

Silitä nappikaitaleen nurjalle puolelle tukikangas. Aseta nappikaitale paidan etureunan päälle oikeat puolet vastakkain. Ompele kiinni. Kuva 3 . Taita nappikaitaleen toisesta pystyreunasta saumanvara sisään ja harsi. Silitä nappikaitaleen kiinnityssauma nappikaitaleeseen päin.

Taita nappikaitale kaavaan merkittyä taiteviivaa pitkin nurja puoli sisällä ja ompele kiinni pitkin harsittua reunaa. Jatka paidan ompelua naisten perusmakrokokoelmaan kuuluvan paitapuseron ompeluohjeiden mukaan.

Imetysbodypaita

Vinkki : Voit ommella alus- tai urheiluvaatteena käytettävän lyhyen topin imetysbodypaidan ulomman etukappaleen kaavalla. Leikkaa takakappale yhtä korkeaksi kuin etukappale. Huolittele kaula-aukko, kädentiet ja helma resorilla. Käytä "minimi"-väljyysvalintaa.

WS = nurja puoli
RS = oikea puoli
Outer front = ulompi etukappale
Inner front = sisempi etukappale

 

Taita etukappaleiden päällekkäin menevien reunojen huolittelemista varten leikatut resorikaitaleet pitkittäin oikea puoli sisällä. Merkitse resorin ja ao. kiinnitysreunan 1/2-kohdat nuppineuloin. Neulaa resorit kiinnitysreinoihinsa kohdistaen nuppineulat kohdakkain. ( Kuva 1 )

Ompele resorit kiinni 1 cm:n saumanvaralla. Taita saumanvarat resorista pois päin ja ompele kaksoisneulalla saumanvara kiinni vaatteeseen vaatteen oikealta puolelta läheltä kiinnityssaumaa. ( Kuva 1a ) Leikkaa ylimääräinen saumanvara pois vaatteen nurjalta puolelta.

Ylemmän etukappaleen reunan voit valmistaa myös käänteellä . Leikkaa reunaan noin 2-3 cm:n saumanvara ja huolittele sen reuna. Voit ommella tikkauksen joko kaksoisneulalla tai jollakin ompelukoneesi joustavalla tikillä.

WS = nurja puoli
RS = oikea puoli
Outer front = ulompi etukappale
Inner front = sisempi etukappale
Intrfacing = tukikangas

Neulaa etukappaleet päällekkäin ja harsi kädentien ja sivusauman päällekkäin kuuluvat osat toisiinsa. ( Kuva 2 ) Käsittele etukappaleita tämän jälkeen yhtenäisenä kappaleena. Ompele ja huolittele puseron olka- ja sivusaumat.

Silitä kaula-aukon sisävarakappaleiden nurjalle puolelle tukikangas. Ompele sisävaran olkasaumat ja huolittele sen ulkoreuna. Neulaa sisävara vaatteen kaula-aukkoon oikeat puolet vastakkain ja ompele se kiinni saumanvaran etäisyydellä reunasta. ( Kuva 3 )

Tee aukileikkauksia saumanvaran kaareviin kohtiin. Avaa saumat sormella painaen. Ompele tukiommel saumanvaraan.

Vinkki : Ompele tukiommel kaula-aukon sisävaran saumanvarojen ja sisävarakappaleen läpi (ohjeet tähän yleisissä ompeluohjeissa ) .

Ompele hihan sauma. Kiinnitä hiha hihanaukkoihin. Käännä hihansuista ja helmasta 3-5 cm:n levyiset saumanvarat nurjalle ja ompele ne kiinni vaatteen oikealta puolelta käyttäen kaksoisneulaa. ( Kuva 4 ) Leikkaa liika saumanvara pois vaatteen nurjalta puolelta.

Imetysmekko

WS = nurja puoli
RS = oikea puoli
Inner front = sisempi etukappale
Inner back = sisempi takakappale
Outer front = ulompi etukappale
Outer back = ulompi takakappale

Aseta ja harsi etuyläkappaleet päällekkäin kaavan merkintöjen mukaan. ( Kuva 1 ).

Ompele ja huolittele etuyläkappaleiden ja helman yhdistyssauma. ( Kuva 2 ). Silitä.

Ompele ja huolittele etuhelmakappaleiden saumat. Käännä 2-taitteiset päärmeet sisempien etuyläkappaleiden reunoihin kuvan mukaan. Ompele ja huolittele takahelmakappaleiden saumat, jätä KT-sauma toistaiseksi ompelematta. Ompele takayläosien olkamuotolaskokset ja yhdistä yläkappaleet helmakappaleisiin. Silitä. Huolittelel KT-saumanvarojen reunat. Ompele KT-sauma helmasta noin 20 cm:n päähän vyötärömerkeistä alaspäin (= suurinpiirtein alalantion korkeudelle). Harsi loppuosa KT-saumasta. Silitä sauma auki. Kiinnitä vetoketju KT-sauman yläosaan, harsitun sauman osalle ja pura harsintikit. ( Kuva 3 ).

 

Laita etu- ja takakappaleet päällekkäin oikea oikeaa vasten. Ompele ja huolittele olka- ja sivusaumat. Aseta olkasaumoja ommellessasi etukappaleen imetysaukkojen reunat vierekkäin. ( Kuva 4 ).

Valmista päällimmäinen yläosa. Ompele 2-taitteiset päärmeet takakappaleiden KT-reunoihin sekä taka- ja etukappaleiden helmaan. Ompele ja huolittele yläosan olka- ja sivu saumat. ( Kuva 5 ).

Interfacing = tukikangas

Silitä tukikangas kaula-ahukon sisävarakappaleiden nurjalle puolelle. Ompele sisävarakappaleiden

Vinkki: Ompele tukiommel kauluksen saumanvarojen ja sisävarakappaleen läpi (ohjeet tähän yleisissä ompeluohjeissa ).olkasaumat. Huolittele sisävaran ulkoreunat. Silitä.

Neulaa yläosan päälikappale mekon päälle kaula- ja hiha-aukot kohdakkain. Aseta kaula-aukon sisävara kaula-aukkoon oikea oikeaa vasten ja ompele se kiinni saumanvaran etäisyydeltä reunasta. ( Kuva 6 ) Tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin kohtiin. Ompele tukiommel sisävaran ja saumanvarojen läpi ja käännä sisävara oikeaan asentoonsa. Kiinnitä sisävara käsin vetoketjun kiinnityssaumoihin nurjalle ja parilla pikkupistolla olkasaumoihin.

Takakappaleiden pääliosat jäävät vapaiksi. Älä ompele niitä kiinni takakappaleeseen.

Jos haluat laittaa vetoketjun sivusaumaan , voit leikata takakappaleen pääliosan taitteelta. Tässä työtavassa on muistettava tarkistaa, että kaula-aukko on riittävän suuri.

WS = nurja puoli
RS = oikea puoli

Kaula-aukon voi huolitella myös ilman erillistä sisävaraa . Kiinnitä pääliosat kaula-aukkoon niin, että saumanvarat jäävät kappaleiden väliin ja halutessasi voit vielä tehdä päälitikkauksen, joka varmistaa kaula-aukon siisteyden.

Jos ompelet mekkoon pitkän, liehukehihan, ompele ja huolittele liehukekappaleen ja hihan yläosan yhdistyssauma. Ompele ja huolittelel hihasaumat. ( Kuva 7 ). Kiinnitä hihat hihanaukkoihin - sekä sisempien että ulompien yläosakappaleiden läpi.

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com