Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot

Naisten vaatteet | Miesten vaatteet | Lasten vaatteet | Naisten alusvaatteet
Äitiys- ja imetysvaatteet
| Ompeluprojektit

Ompeluohjeet naisten vaatteita varten

Copyright ©1998-2000 Leena Lähteenmäki, Järvenpää

Ompeluohjeita sisältävät sivut
Naisten vaatteet | Miesten vaatteet | Lasten vaatteet | Naisten alusvaatteet |
Äitiys- ja imetysvaatteet | Ompeluprojektit

Tällä sivulla on vaatekohtaisia ompeluohjeita. Yleisiä ompeluohjeita ja ohjeita sellaisten yksityiskohtien kuten vyötärönauhan, vetoketjun, taskujen , kaulusten ja mansettien ompelemiseksi saat siritymällä yleiset ompeluohjeet sisältävälle sivulle.

Hame

WS= nurja puoli
RS = oikea puoli
Lining = vuori
Interfacing = tukikangas

Leikkaa vyötärönauha kankaan taitteelta. 

Ompele etu ja takakappaleiden muotolaskokset (1). Ompele takasauma, vetoketju  (4) ja takahalkio (2)  yleisohjeiden mukaan. Ompele ja huolittele sivusaumat (3). 

Huolittele vuorin keskitakasauman ja halkioaukon reunat (5). Taita halkioaukon reunojen saumanvarat sisään ja ompele oikealta puolelta kapeasti kiinni (6). Harsi keskitakasauma vetoketjuhalkion matkalta ja ompele siitä alas halkioaukokoon asti. Silitä keskitakasauma auki, poista harsinlanka vetoketjuhalkiosta ja ompele vetoketjuhalkion reunat oikealta puolelta kapeasti kiinni 

Neulaa vuorin muotolaskokset pehmeille laskoksille (7). Ompele ja huolittele sivusaumat. Taita helmavara kahdesti sisään ja ompele. Varmista, että vuori on valmiina pari senttiä lyhyempi kuin hame. 

Aseta vuori hameen sisään nurja nurjaa vasten ja neulaa kiinni vyötärölle sivusaumat kohdakkain. Ompele hameen ja vuorin yläreuna yhteen normaalin saumanvaran etäisyydeltä ompelukoneen pisimmällä tikillä: tämä vaihe supistaa hameen vyötäröä hieman, jotta se on vyötärönauhan kanssa yhtä pitkä. Kiinnitä vyötärönauha yleisohjeiden mukaan. Kiristä tai löysennä tarpeen mukaan hameen yläreunaan ommeltua supistusommelta. Lopputuloksessa hameen vyötäröä on syötetty, mutta siinä ei näy ryppyjä.  Ompele vyötärönauhan toiseen päähän napinläpi ja toiseen päähän nappi. 

Taita hameen helmavara sisään ja ompele joko koneen piilo-ompeleella tai käsin. 
 

Housut

WS= nurja puoli
RS = oikea puoli

Leikkaa vyötärönauha kankaan taitteelta. 

Ompele etu- ja takamuotolaskokset (1). Jos olet tekemässä etulaskoshousuja (ukkohousuja), taita etulaskokset pehmeille laskoksille ja neulaa housun yläreunaan. Ompele ja huolittele keskitakasauma joustavalla tikillä, mikäli mahdollista (2). Huolittele keskietusauman ja vetoketjuhalkion reunat. Ompele keksietusauma haarakoulun pään ja vetoketjun alkamispaikan väliltä (3). Kiinnitä vetoketju yleisohjeiden mukaan (4). 

Leikkaa etukappaleen taskukulma pois, mutta muista lisätä siihen saumanvara. Aseta taskun vuorikappale kulman alle oikeat puolet vastakkain ja ompele (5). Kiinnitä ommellessasi saumaan joustamaton nauha estämään taskunsuun venymistä käytössä (kanttinauha tai housukankaan hulpiosta loimen suuntaan leikattu kangaskaitale). Käännä taskun vuorikappale housun nurjalle, silitä taskuaukko ja tikkaa aivan reunasta joko kerran tai paininjalan leveyden välein kahdesti. Aseta taskukappale taskuvuorin alle siten, että niiden pyöreät reunat ovat kohdakkain. Ompele ja huolittele taskunpohjat yhteen (6). 

Aseta yhteenommellut etukappaleet yhteenommeltujen takakappaleiden päälle oikeat vastakkain. Ompele ja huolittele sivusaumat. Silitä ja päälitikaa halutessasi. Ompele ja huolittele sitten housujen sisäsauma yhtäjaksoisesti lahkeensuusta lahkeensuuhun. Jos haluat tikkauksen housun sisäsaumaan, kuten farkuissa on yleistä, Sinun täytyy ommella sisäsauma ja sen tikkaus ennen sivusaumoja. 

Kiinnitä vyötärönauha yleisohjeiden mukaan. Taita lahkeensuiden saumanvara sisään ja ompele ompelukoneella tai käsin. 

Jos haluat ommella housuihin vuorin, leikkaa se housujen kaavalla ja ompele kuten housut, mutta ilman taskuja. Kiinnitä vuorin yläreuna vyötärönauhaa ommellessasi ja lahkeensuut niitä ommellessasi. Kiinnitä vuorin vetoketjuhalkion reunat lopuksi housujen vetoketjuhalkion reunoihin käsin. Vuoria käytetään yleensä housuissa estämään polvipussien syntyminen ja varmistamaan, etteivät housut takerru sukkiin liikuttaessa. Tähän tarkoitukseen riittää usein myös se, että vuoritat vain housujen etukappaleen. Ompele etuvuori kiinni sivusaumoihin, etukappaleen vyötärölle ja lahkeensuihin. Vielä vähemmällä pääset, jos ompelet vuorin vain etukappaleiden polvien kohdalle n. 20 cm:n matkalta. Kiinnitä vuori silloin sivusaumoihin ja huolittele sen ylä- ja alareunat. 
 

Bodypaita

WS= nurja puoli
RS = oikea puoli
Interfacing = tukikangas

Ompele bodypaita vain joustavasta materiaalista. Ompele ja huolittele olka- ja sivusaumat (1) sekä kaula-aukon sisävaran olkasaumat (2). Jos sisävaraan on silitetty tukikangas, sitä ei välttämättä tarvitse huolitella. Aseta sisävara puseron kaula-aukkoon oikeat puolet vastakkain ja ompele kiinni (3). Tee sauman kaareviin kohtiin aukileikkauksia 1-2 cm:n välein. Käännä sisävara puseron nurjalle ja silitä. Päälitikkaa kaula-aukko aivan reunasta tai ompele tikkaus vain puseron ja sisävaran saumanvarojen läpi läheltä taitereunaa saumanvarojen puolelta. Kiinnitä sisävara olkasaumoihin käsin näkymättömin pistoin. 

 

Ompele hihanpyöriöihin supistusommel pitkin saumakohtaa (4). Ompele ja huolittele hihasaumat (5). Käännä hihat oikein päin ja pusero nurinpäin ja aseta hihat puseron sisään pyöriön kohdistusmerkki olkasauman kohdalle ja hihansauma puseron sivusauman kohdalla (6). Kiristä tarvittaessa supistusommelta, neulaa ja ompele hihanpyöriöt hihanaukkoihin Tarkoitus on, että hihaa syötetään niin paljon kuin mahdollista. Lopputuloksessa ei kuitenkaan saa olla ryppyjä. Kaikki kankaat eivät syöty samalla tavalla ja jonkun kankaan kyseessäollen voi olla, että hihan pyöriössä on liian paljon väljyyttä. Laske hihaa siinä tapauksessa kainalossa alaspäin. Huolittele pyöriösaumat.

Taita helman ja hihansuiden saumanvarat sisään ja ompele oikealta kiinni puolelta käyttäen kaksoisneulaa. Leikkaa nurjalta ylimääräinen saumanvara pois läheltä helmaommelta.. 

Jos haluat ommella bodypaitaan väljän poolokauluksen, leikkaa kaula-aukon ympäryksen mittainen suora kangaskappale, jonka korkeus on kaksi kertaa haluttu kauluksen korkeus + saumanvarat (tai neljä kertaa kauluksen korkeus, jos haluat pitää sitä kaksinkerroin käännettynä). Ompele kaulus renkaaksi. Käännä kaksinkerroin nurja puoli sisällä ja kiinnitä kaula-aukkoon. Parhaiten tämä onnistuu, kun pusero on nurinpäin ja kaulus sen sisällä. Huolittele sauma ja halutessasi ompele vahvistustikki aivan sauman viereen puseron oikealta puolelta.

 

Kotelomekko

Ompele ja huolittele mekon etu ja takakappaleiden jakosaumat helmasta olalle. 

Huolittele keskitakasauma (leikkaa siihen vähintään 2 cm:n saumanvara, jotta vetoketju voidaan kiinnittää vaivatta). Ompele keskitakasauma niskasta vetoketjun alkukohtaan, harsi vetoketjun matkalta,  ompele siitä takahalkion alkukohtaan ja harsi takahalkion matkalta. Silitä takasauma auki. Kiinnitä vetoketju ja ompele takahalkio yleisohjeiden mukaan 

Jatka tästä bodypaidan ompeluohjeiden mukaan. Helman ja hihansuut voit ommella joko kaksoisneulalla tai piilo-ompeleena riippuen vaatteen luonteesta. 

Istuva pusero

Taita etureunojen saumanvara sisään ja harsi (1). Taita nyt etureunan nappivara taiteviivaa myöten oikeat  puolet vastakkain. Ompele nappivaran ylä ja alapää (2). Jos ompelet puseroon käännettävän tai puserokauluksen (joka alkaa KE-kohdasta eika nappivaran taitteelta), ompele yläpää vain taitteelta KE-merkkiin asti ja tee saumanvaraan aukileikkaus aivan tikin päässä. Käännä nappivara oikeaan asentoonsa oikein päin ja ompele nurjalta pitkin taitetun saumanvaran reunaa. Päälitikkaa nappivaran ulkoreuna oikealta, jos haluat. 

Center front , CF = Keskietu, KE
WS= nurja puoli
RS = oikea puoli
Interfacing = tukikangas
Fold line = taiteviiva

Ompele ja huolittele etukappaleen jakosaumat helmasta olalle (3). Silitä. Päälitikkaa oikealta puolelta halutessasi. Jos haluat ommella puseroon taskuja, kiinnitä ne tässä vaiheessa. 

Ompele takakappaleen olka- ja vyötärömuotolaskokset (4). Silitä. Ompele ja huolittele olkasaumat. Silitä ja päälitikkaa halutessasi. Ompele ja huolittele sivusaumat. Silitä. 

Kiinnitä kaulus yleisohjeiden mukaan. Huomaa, että kaulurikaulus ulottuu nappivaran raunaan, puserokaulus vain KE:uun. 

Leikkaa hihansuun halkiot auki. Ompele halkio ja kiinnitä mansetit yleisohjeiden mukaan). 

Ompele hihanpyöriöihin supistusommel pitkin saumakohta. Ompele ja huolittele hihasaumat. Käännä hihat oikein päin ja pusero nurinpäin ja aseta hihat puseron sisään pyöriön kohdistusmerkki olkasauman kohdalle ja hihansauma puseron sivusauman kohdalla. Kiristä tarvittaessa supistusommelta ja ompele hihanpyöriöt hihanaukkoihin Huolittele sauma.

Tarkoitus on, että hihaa syötetään niin paljon kuin mahdollista. Lopputuloksessa ei kuitenkaan saa olla ryppyjä. Kaikki kankaat eivät syöty samalla tavalla ja jonkun kankaan kyseessäollen voi olla, että hihan pyöriössä on liian paljon väljyyttä. Laske hihaa siinä tapauksessa kainalossa alaspäin. Jos et saa hihansaumaa asettumaan tarkalleen puseron sivusauman kohdalle, anna sen siirtyä. 

Taita puseron helmanvara sisään kaksi kertaa ja tikkaa kiinni aivan reunasta. Ompele etureunaan napinlävet ja kiinnitä napit. 
 

Paitapusero

(ks. kuvaa istuvan puseron ompeluohjeiden kohdalta) Ompele kuten istuva pusero. Paitapuserossa ei kuitenkaan ole edessä jakosaumaa eikä takana muotolaskoksia. Paidan hiha on istuvan puseron hihaa väljempi ja sen hihanpyöriö on matalampi. Siksi sitä ei tarvitse syöttää, kun ompelet sen kiinni hihanaukkoon. Hiha kannattaa kiinnittää ennen paitapuseron sivusaumojen ja hihasaumojen ompelua. Kun hihat on ommeltu kädenteille, sauma huoliteltu ja tarvittaessa päälitikattu, ompele ja huolittele hihan- ja paitapuseron sivusaumat yhtäjaksoisesti hihansuusta helmaan.   

Bleiseri

WS= nurja puoli
RS = oikea puoli
Interfacing = tukikangas
Shell = miehusta

 

Silitä tukikangas alakauluksen, etu- ja takasisävarojen, hihanpyöriön ja nappivarojen, etu- ja takakappaleiden yläosien ja helman saumanvarojen sekä taskuläppien tai -listojen nurjalle puolelle. (Kuva 1a). .

Leikkaa yläkaulus ulkoreunoistaan n. 0.5 cm suuremmaksi kuin alakaulus. Tämä auttaa kaulusta kääntymään oikeaan asentoonsa valmiissa jakussa. 

Leikkaa vuori bleiserin kaavoilla , mutta n. 0,3 cm leveämmillä saumanvaroilla kuin jakku (vuorikangas ei yleensä jousta samalla tavalla kuin jakkukangas). Lisää vuorin selkään ylimääräistä väljyyttä antava laskos (8). 

Silitä tukikankaat sisävaroihin ja alakaulukseen ja mahdollisiin taskunläppiin. Jakun helmasta tulee siisti, jos silität tukikankaan myös sen saumanvaraan. Suositeltavaa on, että silität tukikangasta myös etusivukappaleen yläosaan olkasaumasta noin rinnanpään korkeudelle. Se estää jakun etukappaleen painumisen etuolan ja rinnan väliseen "kuoppaan".  Jos haluat oikein "jäykän" (miesten puvuntakin tyyppisen) jakun, silitä tukikangas etusisävarojen lisäksi myös itse etukappaleisiin. Hihansuun nappivarat eivät välttämättä tarvitse tukikangasta. 

Lining = vuori
Shell = miehusta

 


Ompele ja huolittele etu- ja takakappaleen jakosaumat ja keskitakasauma (1). Silitä. Päälitikkaa halutessasi. Ompele taskut etukappaleille yleisohjeiden mukaan. 

Ompele ylä- ja alakaulus yhteen reunoistaan oikeat puolet vastakkain (2). Kavenna saumanvaroja ja leikkaa kulmat vinosti pois. Käännä kaulus oikein päin ja silitä. Tikkaa reunoja myöten halutessasi. Ompele kaulus bleiserin kaula-aukkoon KT-merkit kohdakkain ja siten, etttä kauluksen päät osuvat kauluskäänteessä olevien kohdistusmerkkeihin (3). Kaulusta täytyy kiinni ommeltaessa syöttää jonkuin verran. Jos tämä tuntuu vaikealta, ompele ennen kauluksen niinnittämistä jakun kaula-aukkoon supistusommel ompelukoneen pisimmällä tikillä. 

Ompele hihan alasauma (4). Ompele supistusommel hihanpyöriön yläreunaan pitkin kiinnityssauman kohtaa (5). Ompele hihan yläsauma ylhäältä nappihalkion alkuun ja nappihalkion ympäri  reunoja myöten (6). Harsi (koneella) nappihalkion taiteviiva (7). Taita hihansuun saumanvara sisään ja kiinnitä piilo-ompeella. Kiinnitä napit nappivaraan ommellen ne kiinni kaikkien kangaskappaleiden läpi. Napinläpiä ei välttämättä tarvita, mutta jos napit ovat kannallisia, ne saattavat keikkua ikävästi ilman napinläpiä.. (Jos et ole varma, että hiha on sopivan pituinen, harsi hihansuu äläkä ompele nappeja vielä.) 

Käännä hihat oikein päin ja bleiseri nurin päin ja aseta hihat jakun sisälle kankaan oikeat puolet vastakkain. Hihanpyöriön kohdistusmerkki tulee jakun olkasauman kohdalle ja alahihan kohdistusmerkki jakun sivusauman kohdalle. Kiristä tarvittaessa supistusommelta, neulaa ja ompele hihanpyöriöt hihanaukkoihin Tarkoitus on, että hihaa syötetään niin paljon kuin mahdollista. Lopputuloksessa ei kuitenkaan saa olla ryppyjä. Kaikki kankaat eivät syöty samalla tavalla ja jonkun kankaan kyseessäollen voi olla, että hihan pyöriössä on liian paljon väljyyttä. Laske hihaa siinä tapauksessa kainalossa alaspäin. Jos et saa alahihan kohdistusmerkkiä asettumaan tarkalleen bleiserin sivusauman kohdalle, anna sen siirtyä. 

VINKKI: PatternMakerin itseopiskeluaineistossa (jatkokurssissa) opastetaan, miten hihanpyöriön sisävaraa käytetään, että saadaan kauniisti muotoiltu hihanpyöriö. Klikkaa tässä .

Ompele vuorin etu- ja takajakosaumat sekä sivusaumat kankaan oikeat puolet vastakkain (9). Ompele vuorin keskitakasauma reunaa myöten ja harsi yläselän väljyyslaskos kiinni. Silitä ja pura väljyyslaskoksen harsinta. Taita helma kaksi kertaa ja tikkaa kiinni (10). Laakaompele jakun kaula-aukon takasisävara reunoistaan vuorin takakappaleen päälle sen nurja puoli vuorin oikeaa puolta vasten (11). 

Lining = vuori
Interfacing = tukikangas
Pleat = laskos

 

Ompele jakun etusisävarat vuorin etureunoihin oikeat puolet vastakkain (12). Huolittele. Ompele vuorin olkasaumat. Kiinnitä vuorin hihat kuten jakun hihat. 

Yhdistääksesi jakun ja vuorin, aseta ne päällekkän oikeat puolet vastakkain. Jätä kiinniommeltu kaulus niiden väliin ylösalaisin. Ompele vuori kiinni jakkuun yhtäjaksoisella ompelella aloittaen ompelemalla toisen etusisävaran helman poikki ja jatkaen siitä pitkin etureunaa, kaula-aukon ympäri ja alas toista etureunaa ja viimeiseksi toisen etusisävaran helman poikki. Leikkaa saumanvarat vinosti kauluskäänteen alkamispaikassa ja kaula-aukon sauma n. 2 cm:n välein. Leikkaa kulmat vinosti pois. Käännä jakku ja vuori oikein päin. Silitä ja tikkaa etureunat, jos haluat. Työnnä hihojen vuorit jakun hihojen sisään ja kiinnitä käsin hihansuihin. 

Lapel facing = käänteen sisävara
Lining = vuori
Shell = miehusta

 

Kiinnitä olkatoppaukset jakun ja vuorin väliin käsin. Voit myös käyttää tarranauhakiinnitystä, mitä tapaa suosittelen. Silloin olkatoppaukset on helppo poistaa esim. pesun ajaksi tai jos käyttää jakkua vaatteen kanssa, jossa jo on olkatoppaukset. Olkatoppauksia voi myös halutessaan vaihtaa vaatteesta toiseen. 

Ompele napinlävet ja napit jakun keskietuun.

Silitä tai höyrytä jakku lopuksi erittäin huolellisesti, tarvittaessa silitysliinan avulla. "Kotitekoisuus" paljastuu usein - paitsi epäsiististi ommelluista yksityiskohdista ja tikkauksista - huonosta viimeistelysilityksestä.

Höyryprässiä käyttämällä silitys onnistuu erityisen hyvin ja lopputulos on ammattimaisen näköinen. Saumat ovat litteät ja terävät. Eikä höyryprässi koskaan tee vaatteen saumakohtiin tai reunohin kiiltoa. (Höyryprässiä voi suositella kotiompelijalle myös sen vuoksi, että tukikankaiden silittäminen onnistuu sillä nopeasti suuriinkin vaatekappaleisiin ja tulos on siisti ja kestävä.

 

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com