Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot

Napinläpitaskulaitteen käyttöohjeet

Doublewelt PocketMaker

Vaatteen valmistelu

Merkitse taskun paikka käsin tai koneella harsien vaatteen oikealle puolelle. Käytä poikkeavan väristä lankaa, jotta merkintä erottuu selvästi. Voit piirtää taskumerkit kankaalle myös itsestään haihtuvamusteisella merkintäkynällä tai räätärinliidulla. Varmistu siitä, että pystysuorat viivat (A ja B) ulottuvat vähintään 4-5 cm vaakaviivan (C) molemmin puolin, jotta ne ovat näkyvissä muissa työvaiheissa.

Suom. vinkki: Helpoin tapa tehdä merkinnät on piirtää taskun merkkiviivat vaatteen nurjalle puolelle lyijy- tai värikynällä ja ommella viivoja pitkin ompelukoneen pisimmällä tikillä. Tee merkinnät tarkasti.

Napinläpitaskun ompeleminen

Napinläpitaskuissa käytetään taskupussiin aina vaatteen kangasta, ei koskaan vuorikangasta. Leikkaa taskunreunuksia varten yksi 10x16 cm:n suuruinen kangaspala lankasuoraan vaatteen kankaasta. Silitä sen nurjalle puolelle tukikangas.

Suom. huomautus: Laitteen aukko on n. 17,5 cm pitkä, joten maksimi taskunleveys on n. 16 cm. Tässä suomennetussa Clotilden ohjeessa lähdetään siitä, että taskun leveys olisi n. 14 cm. Jos haluat tätä leveämmän taskun, leikkaa taskunreunuksiin leveämmät kangaspalat.

Leikkaa taskupusseja varten 2 kpl 20x45 cm:n suuruisia kangaspaloja vaatteen kankaasta.

Suom. vinkki: Voit ommella taskunreunukset myös jostakin muusta kuin vaatteen kankaasta tai oikeasta tai tekonahasta. Harkitse myös sitä vaihtoehtoa, että käytät taskunreunuksiin ja päälikailukseen vaatteen kankaan väristä tai materiaalista poikkeavaa kangasta (esim. vako- tai sileätä samettia tai satiinia) tai nahkaa.

Clotilden vinkki

Tee aina koetasku, ennen kuin ompelet taskun vaatteeseen. Saatat huomata esimerkiksi,   että taskunreunuksiin tarvitaan tukevampi tukikangas, kuin mitä olet ajatellut käyttää tai että haluat tehdä taskusta kapeamman tai leveämmän.

Irrota napinläpityökalun metalliset piikit pidikkeistään. Pidä työkalua kuvan mukaisesti nurinpäin kädessäsi. Taita taskureunus pitkittäin kahtia kankaan oikea puoli päällä päin ja laita se kuvan mukaisesti työkalun piikkien ympäri ( Kuva A ).

Käännä piikit laitteen päälle ja pujota kangas työkalun keskellä olevan aukon läpi pitäen kangaspalan reunat päällekkäin ( Kuva B ).

Lukitse piikit pidikkeisiinsä. Varmistu, etteivät piikit ole keskenään ristissä. Pingota angas tiukaksi pitäen sen reunat päällekkäin ( Kuva C ).

Työskentele vaatteen oikealla puolella ja käytä vaatteen kankaaseen sopivan väristä lankaa. Käytä ompelukoneen tikinpituutta 1,5-2,0 mm.

Aseta työkalu piikit alaspäin vaatteen oikealle puolelle siten, että työkalun päissä olevat isot nuolet ovat pitkin taskun merkkiviivaa C ja sinä olevat pienet kolmiot viivan A kohdalla (Kuva D). Reunuksen leikatut reunat ovat työkalun päällä.

Laita työkalu ja siinä oleva kangas ompelukoneen paininjalan alle.

Käännä reunuskankaan reunat vasemmalle, pidä työkalu tarkasti paikallaan ja laske ompelukoneen neula työkalun keskiaukon oikeanpuoleiseen sisäreunaan, taskun merkkiviivaa A pitkin olevan kolmionkohdalle. Anna paininjalan kulkea työkalun päällä ( Kuva D ) ja ompele hitaasti työkalun reunaa pitkin taskun pituudelta merkkiviivasta A merkkiviivaan B. Jätä ompeleen molempiin päihin n 10 cm pitkät langanpäät.

Käännä taskun reunuskappaleen molemmat reunat oikealle ja ompele vastaavasti pitkin työkalun keskiaukon vasemmanpuoleista sisäreunaa. Poista työ koneesta.

Irrota työkalun piikit pidikkeistään ja vedä ne pois taskun reunuskaitaleen sisältä.

Tarkista, että ompeleet ulottuvat tarkalleen taskun merkkiviivasta A merkkiviivaan B. Vedä ompeleiden langanpäät vaatteen nurjalle puolelle ja solmi huolellisesti ( Kuva E ).

Levitä reunuskappale auki ja leikkaa ompeleiden välistä taskuaukon keskiviivaa pitkin. Leikkaa n. 1 cm päähän taskuaukon päistä (merkkiviivoista A ja B). Leikkaa sitten taskuaukon päissä varovasti vinosti taskuaukon kulmiin aivan ompeleen päihin, mutta varo katkaisemasta tikkiä ( Kuva F) .

Clotilden vinkki

Vvälttääksesi leikkaamasta ommelta laita taskuaukon kulmaan vinottain nuppineula.

Vedä reunuskaitale aukon läpi vaatteen nurjalle puolelle. Tarkista, että taskunreunukset osuvat kohdakkain mutta eivät päällekkäin taskuaukon päissä. Harsi reunukset yhteen ( Kuva G ). (Suom. vinkki: voit harsia reunukset yhteen ompelukoneen siksak-ompeleella).

Jatka työskentelyä vaatteen oikea puoli päällä päin. Taita vaatekangas pois taskuaukon päältä siten, että reunuskappaleiden päät tulevat näkyville. Ompele reunuskappaleiden päiden poikki siten, että taskuaukon pienet kolmiot kiinnittyvät reunuskappaleisiin. Anna ompeleen kaartua vähän taskuun päin kolmioiden keskellä. Näin saat taskuaukkoon paremmat kulmat. Toista sama taskuaukon toisessa päässä. ( Kuva H )

Kavenna taskun yläreunus n. 1 cm:n levyiseksi ompeleesta. Ompele taskupussin toinen pää oikea oikeaa vasten taskun alareunukseen 0,7-1 cm:n saumanvaralla. Silitä sauma alaspäin. ( Kuva I )

Taita taskupussin toinen pää ylöspäin oikeaan asentoonsa ja neulaa tai harsi taskun yläreunukseen. Ompele se kiinni taskunreunukseen pitkin edellistä ommeljuovaa. Aloita ja päätä ommel edestakaisella ompelulla. ( Kuva J )

Ompele ja huolittele taskupussin pystyreunat. Ompele taskupussin alakulmat pyöreiksi, niin niihin ei käytössä keräydy pölyä ja roskia. ( Kuva K )

Kun silität valmiin taskun, tee se siten, etteivät taskun saumanvarat jätä painaumajälkeä vaatteen oikealle puolelle. Laita esim. kirjekuori tai paksuhko paperisuikale vaatteen ja taskun saumanvarojen väliin. Käytä tätä tekniikkaa myös silittäessäsi vaatteiden helmavaroja, muotolaskoksia, laskoksia ja hihansuun halkioita. ( Kuva L )

Clotilden vinkki

Pitääksesi napinläpitaskun reunuksen suorassa ja kapeina ompele nailoninen/muovinen neppari taskun alareunuksen sisäpuolelle ja sen vastakappale taskupussin yläreunaan. Kun käytät taskua avaa neppari, kun et käytä tai vaate on henkarilla, sulje se. Tasku säilyy uudennäköisenä käytöstä huolimatta. ( Kuva M )

Tilaa laite

Laitetta on muutama kappale jäljellä. Jos haluat tilata laitteen, tee se sähköpostitse. Laitteen hinta on 100 mk sis alv.

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com