Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot

Ompeluohjeet hattujen ja lakkien kaavakokoelmaa varten

Osta/nouda hattujen ja lakkien kaavakokoelma

Yleistä

Koot
Useimmissa tapauksissa hattujen ja lakkien kaavat on piirretty 5 koossa: lasten koot: 52 cm ja 54 cm, naisten koot 58 cm ja 60 cm ja miesten koko 62 cm.

Eri hattumallit ovat eri kerroksilla. Sulje tarpeettomat kerrokset näkyviltä ja poista tarpeettomat koot. Kerroksia koskevan ikkunan saat auki funktionäppäimellä F 11 tai Asetukset / Muuta ominaisuuksia / Kerros. Jos tallennat tiedoston poistettuasi siitä jotakin, tallenna se toisella nimellä.

Monissa tapauksissa hatun kupuosa on ympärysmitaltaan vähän isompi kuin hatun alareunaan tuleva kaitale, sivuosa tai vastaava. Kun ompelet kaitaleen ja kuvun yhteen, venytä kaitaletta tarpeen mukaan. Jos tarpeen, ompele kuvun alareunaan kiristysommel.

Kangas
Voit käyttää monenlaisia kankaita näihin hattuihin ja lakkeihin: kokeile samettia, fleeceä, puuvillaa, deminiä, tekoturkista, nahkaa jne. Jos haluat hatusta jämerämmän, silitä tukikangas kaikkien päälakikappaleiden nurjalle ja lierin tai lipan molempiin kappaleisiin. Kuvun keskikohdan voit halutessasi koristella napilla tai tupsulla.

Leikkaaminen ja ompeleminen
Leikkaa kaikki kappaleet täysvinoon. Hattu muotoutuu siten paremmin. Ompele ensin puolet hatun kuvun kappaleista keskenään yhteen ja sitten loput. Ompele kuvun puolikkaat lopuksi toisiinsa. Tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin kohtiin ja kulmiin.

Leikkaa hatun vuori n. 3 mm leveämmillä saumanvaroilla kuin varsinainen hattu. Jos yhdistäessäsi vuorin hattuun et pysty hävittämään vuorin ylimääräistä väljyyttä hattukappaletta venyttämällä, taittele se pienille vekeille.

Saumanvarat

Ellei toisin sanota, kaikki kaavat ovt ilman saumanvaroja.

Sovittaminen
Ennen kuin ompelet hatun kuvun sen lieriin tai vastaavaan lopullisesti, sovita hattua harsittuna. Korjaa kokoa, jos tarpeen. Halutessasi voit ommella hatun kuvun ja lierin tai vastaavan yhdistyssaumaan ripsinauhan. Mittaa tarvittavan ripsinauhan pituus pääsi ympäri. Ripsinauhan pitää olla kooltaan napakka.

Lippalakki

1) Leikkaa 4 kuvun etu/sivukappaletta ja 2 takakappaletta. Leikkaa yksi vinokaitaleappale ja yksi kappale kuminauhan suojusta. Vinokaitaleessa on saumanvara mukana kaikki muuta kappaleet ovat ilman saumanvaroja. Silitä tukikangas kaikkiin kappaleisiin. Neulaa kaksi etu/sivukappaletta ja yksi takakappale yhteen ja ompele hatun toinen puolikas. Ompele toinen puolikas vastaavasti. Tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin osiin. Ompele lopuksi kuvun puolikkaat yhteen.

2) Leikkaa ja ompele kuvun vuori samalla tavalla. Laita vuori kuvun sisäpuolelle nurjat puolet vastakkain ja harsi alareunoja myöten. Voit jättää hatun vuorittamatta, jos haluat.

3) Reunusta lakin takaosan aukko Vinokaitaleella. Tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin osiin. Lue yleisistä ompeluohjeista ohjeita siitä. miten teet siistin vinokaitalereunuksen. Ompele kangaskuja taka-aukon kuminauhan katteeksi. Pujota kujaan 4-5 cm pitkä kuminauha ja kiinnitä se kujan molempiin päihin parilla pistolla. Harsi päällystetty kuminauha lakin taka-aukon reunoihin saumanvaran etäisyydelle alareunasta.

4) Leikkaa lippa 2 kappaleena. Leikkaa lippa myös pahvista ja muovista ilman saumanvaroja. Ompele lippakappaleet toisiinsa ulkoreunoja pitkin oikea oikeaa vasten. Tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin osiin. Käännä lippa oikein päin ja silitä. Laita pahvinen tai muovinen lippa kangaslipan sisään ja harsi lipan sisäreunaa pitkin mahdollisimman läheltä kovitelippaa. Tikkaa lippa paininjalan etäisyydeltä ulkoreunasta.

5) Ompele lippa kupuun siten, että lipan keskikohta tulee kuvun KE-sauman kohdalle. Huolittele saumanvara ja lakin alareuna. Ompele saumaan lakin sisäpuolelleripsinauha, taita sen päät sisään. Päällystetyn kuminauhan päät kiinnittyvät samalla. Taita ripsinauha sisään ja silitä.

Pillerirasia

Tässä hatussa voit valita kahdenlaisesta päälakirakenteesta, kupera (leikkaa 6 päälakikappaletta) tai litteä (leikkaa yksi ympyrän muotoinen päälakikappale).

1) Käytä tikkikangasta tai ompele hattukankaan ja vuorin väliin vanu. Jos teet kuperan päälakikappaleen, leikkaa ja ompele yhteen päälakikappaleet, kolme ja kolme ja sitten päälaen puolikkaat toisiinsa.

2) Leikkaa hatun sivukappale, taita se renkaaksi oikeat puolet vastakkain ja ompele takasauma. Ompele sivukappale päälakikappaleeseen. Ompele saumaan mukaan terenauha.

3) Omple vuori samalla tavalla. Ompele hattu ja vuoi yhteen alareunoistaan oikeat puolet vastakkain. Jätä pieni aukko hatun kääntämistä varten. Ompele saumaan mukaan terenauha. Käännä hattu oikein päin ja sulje kääntöaukko kiinni käsin. Tikkaa pitkin hatun alareunaa läheltä terettä.

Baretti

1) Leikkaa 1 kpl kutakin hattukappaletta. Silitä tarvittaessa tukikangas hatun alareunan kaitaleeseen. Ompele päälakikappale sivukappaleeseen.

2) Leikkaa ja valmista hatun vuori. Laita se hatun sisään nurjat puolet vastakkain ja harsi pitkin hatun alareunaa. Voit jättää hatun vuorittamatta, jos haluat.

3) Taita hatun alareunan kaitale renkaaksi oikea oikeaa vasten ja ompele takasauma. Ompele kaitaleen toinen reuna hattuun, vuori kiinnittyy samalla. Huolittele kaitaleen toinen reuna ja taita puolet kaitaleesta sisään. Ompele kiinni oikealta puolelta pitkin edellistä ommeljuovaa.

Baretti, jossa lippa ja korvaläpät

1) Leikkaa yksi kappale hatun päälaki- ja sivukappaleita, 2 kpl lippaa ja 4 kpl korvaläppiä. Ompele päälakikappale sivukappaleeseen.

2) Leikkaa ja valmista hatun vuori. Laita se hatun sisään nurjat puolet vastakkain ja harsi pitkin hatun alareunaa. Voit jättää hatun vuorittamatta, jos haluat.

3) Ompele lippakappaleet yhteen ulkoreunoistaan oikea oikeaa vasten. Ompele korvaläppäkappaleet yhteen ulkoreunoistaan kaksi ja kaksi oikea oikeaa vasten. Harsi lippa ja korvaläpät hatun alareunaan ylösalaisin oikea oikeaa vasten. Ompele ripsinauhasta päänympäryksen mittainen pituus lakin alareunaan oikealle puolelle kiinnittäen lipan ja korvaläpät samalla. Taita ripsinauha hatun sisään sekä lippa ja korvaläpät oikeaan asentoonsa ja silitä. Jos lakin päänympärys on liian suuri, ompele ripsinainaa joltain matkalta kuminauhakujaksi lakin takana ja pujota kujaan kuminauha.

Lierihattu

Tässä hatussa voit valita symmetrisen tai epäsymmetrisen lierin.

1) Leikkaa 4 kpl kupukappaleita ja 2 kpl lieriä. Ompele kupukappaleet yhteen, kaksi ja kaksi ja sitten kuvun puolikkaat toisiinsa

2) Leikkaa ja valmista hatun kupuosan vuori. Laita se hatun sisään nurjat puolet vastakkain ja harsi pitkin hatun alareunaa. Voit jättää hatun vuorittamatta, jos haluat.

3) Ompele lierin kappaleet yhteen ulkoreunoistaan oikea oikeaa vasten. Käännä lieri oikein päin ja tikkaa ulkoreuna. Neulaa lieri ja kupu yhteen oikeat puolet vastakkain ja ompele ripsinauhasta päänympäryksen mittainen pituus. Taita ripsinauha hatun sisälle ja silitä.

Urheiluhattu

1) Leikkaa yksi päälakikappale, yksi sivukappale ja kaksi lierikappaletta, kaikki kankaan taitteelta. Ompele sivu- ja lierikappaleiden saumat ja silitä. Ompele sivukappale päälakikappaleeseen lyhyemmästä reunastaan. Päälitikkaa sauma sivukappaleen puolelta aivan sauman reunasta.

2) Leikkaa ja valmista hatun kupuosan vuori. Laita se hatun sisään nurjat puolet vastakkain ja harsi pitkin hatun alareunaa. Voit jättää hatun vuorittamatta, jos haluat.

3) Ompele lierikappaleet yhteen ulkoreunoistaan oikea oikeaa vasten. Käännä lieri oikein päin, silitä ja tikkaa paininjalan etäisyydeltä ulkoreunasta. Neulaa lierin toinen sisäreuna hatun sivukappaleen alareunaan oikea oikeaa vasten ja ompele. Huolittele lierin toinen sisäreuna. Käännä lieri oikeaan asentoonsa ja ompele kiinni hatun oikealta puolelta pitkin edellistä ommeljuovaa.

Oikeanpuolisissa kuvissa on kuvattu yksi tämän hattumallin muunnelma.

Turkishattu

Ompele tämä hattu samalla tavalla kuin urheiluhattu.

.

 

 

Linnahattu

1) Leikkaa 6 kpl päälaen kappaleita ja 1 kpl alareunan kaitaletta. Ompele päälakikappaleet yhteen, kolme ja kolme ja sitten päälaen puolikkaat toisiinsa.

2) Leikkaa ja valmista hatun päälakiosan vuori. Laita se hatun sisään nurjat puolet vastakkain ja harsi pitkin hatun alareunaa. Voit jättää hatun vuorittamatta, jos haluat.

3) Taita hatun alareunan kaitale renkaaksi oikea oikeaa vasten ja ompele takasauma. Ompele kaitaleen toinen reuna hattuun, vuori kiinnittyy samalla. Huolittele kaitaleen toinen reuna ja taita puolet kaitaleesta sisään. Ompele kiinni oikealta puolelta pitkin edellistä ommeljuovaa.

Hood

1) Leikkaa 4 huppukappaletta. Ompele huppukappaleet pareittain yhteen takasaumoistaan. Aloita ylhäältä ja lopeta takasauman kohdistusmerkkiin.

2) Laita huppukappaleet sisäkkäin oikea oikeaa vasten ja ompele pitkin ala- ja etureunoja kuvan mukaan. Jätä takasaumaan kääntöaukko. Tee aukileikkauksia saumanvarojen kulmiin ja ja kaareviin osiin.

Kuvatekstit:
hood with lining = vuorillinen huppu
hood with facing = sisävarallinen huppu
copies = kpl
clip seam allowance = tee saumanvaraan aukileikkaus
button = nappi
leave opening for turning = jätä kääntöaukko
no button = ei nappia

3) Päälitikkaa etureuna 2.5 cm:n etäisyydeltä reunasta kuinauhakujaksi. Lopeta n. 5 cm:n päähän etukulmista. Pujota kujaan kuminauha ja kiinnitä se kujan molempiin päihin.

4) Ompele nappi ja napinläpi hupun etukulmiin

5) Ompele sisävarallinen malli kuvan mukaan.

Pipo

Ompele tämä malli vain joustavasta kankaasta

1) Leikkaa yksi kappale taitteelta.

2) Ompele etuosan muotolaskos oikea oikeaa vasten. Ompele takasauma ja samalla takamuotolaskos oikea oikeaa vasten. Aloita ylhäältä ja lopeta kohdistusmerkkiin. Ompele loppuosa takasaumasta nurja nurjaa vasten. Ompele lopuksi loppu päälaen saumasta.

3) Huolittele pipon alareuna. Taita tai rullaa alareuna pipon päälle. Kiinnitä koristemerkki.

Panta

Ompele tämä malli vain joustavasta kankaasta

1) Leikkaa yksi kappale taitteelta.

2) Ompele pannan alareuna oikea oikeaa vastan. Käännä panta oikein päin. Höyrytä.

3) Ompele takasaumaa niin pitkälti kuin pystyt oikea oikeaa vasten. Taita lopusta takasaumaa saumanvarat sisään ja ompele käsin. Höyrytä. Kiinnitä koristemerkki..

Hiippalakki

Ompele tämä malli vain joustavasta kankaasta

1) Leikkaa 4 hattukappaletta ja taitteelta alareunan kaitale..

2) Ompele hattukappaleet toisiinsa oikea oikeaa vasten, kaksi ja kaksi ja sitten hatun puolikkaat toisiinsa. Taita alareunan kaitale kahtia ja ompele takasauma.

3) Taita alareunan kaitale pituussuuntaan kahtia ja neulaa hatun alareunaan ylösalaisin oikea oikeaa vasten siten, että kaitaleen takasauma on yhden hattusauman kohdalla. Ompele ja huolittele. Taita puolet reunakaitaleesta hatun päälle.

Valmista lakkiin tupsu seuraavalla tavalla (ks. kuvaa alla): Leikkaa 8-10 cm leveää tai haluamasi levyistä kaitaletta 2 eri värisestä fleecestä. Leikkaa kaitaleiden molempiin pitkiin reunoihin n. 1 cm:n levyisiä hapsuja ja kääri kaitaleet tiukalle rullalle. Leikkaa tupsun solmimista varten n. 1 cm:n levyinen fleesenauha ja venytä se nyöriksi. Solmi nyöri rullan puoliväliin ja kiristä, kunnes rullasta muodostuu tupsu.

Valokuvagalleria

Baretti, turkishattu ja urheiluhattu

Huppu ja hiippalakki

Pillerirasia

Lierihattu

Lippalakki

Pipo

Hiippalakki ja panta

 

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com