Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot


PatternMaker makrot
Miesten, naisten, tyttöjen, pikkulasten ja vauvojen peruskaavat

Asenna peruskaavojen makrokokoelma

Makrokokoelmassa on yläosien peruskaavat miehelle, naiselle, teinitytöille, pikkulapsille ja vauvoille. Miesten ja naisten sekä tyttöjen peruskaavoissa on 10 väljyyskategoriaa (rinnanympärysväljyys 0-22 cm), pikkulasten ja vauvojen kaavoissa on kolme väljyyttä: peruskaava, sisävaatteet ja ulkovaatteet.

Näissä ohjeissa saat ohjeita siitä, miten teet naisten kääntökauluksellisen jakun ja drapeeratun puseron kaavat käyttäen peruskaavamakroa. Myöhemmin julkaisen lisää ohjeita.

Saumanvarat

Peruskaavamakroissa ei ole saumanvaroja. Lisää ne käyttäen käskypolkua Piirra/Saumanvarat, kun olet kuositellut kaavat valmiiksi. Kaavakappaleita ja sen yksityiskohtia ei ole - toisin kuin muissa mkroissa - ryhmitetty, koska kaavat vaativat aina kuosittelua. Ja se on helpompaa kun ei tarvitse ensin purkaa ryhmiä.

Väljyydet

Miesten ja naisten sekä tyttöjen peruskaavoissa on 10 väljyyskategoriaa (rinnanympärysväljyys 0-22 cm). Väljyysvalintaan vaikuttaa vaatteen tyyppi ja käyttämäsi kangas. Normaali peruskaavaväljyys on 8 cm. Tätä väljyyttä voidaan käyttää mittojen tarkistamista varten tehtävän sovitusvaatteen ompelemiseen. Tätä väljyyttä ei voida käyttää minkään "oikean" vaatteen ompelemiseen - paitsi jos kangas on elastista. Ei-elastisesta kankaasta ommeltuna se istuu päällä kuin toinen iho, erittäin napakasti.

Väljyyksiä 0-4 cm voidaan käyttää vain elastisiin vaatteisiin, väljyyttä 8 cm yleensä vain elastisiin vaatteisiin.

Miehet, naiset ja tytöt

0 cm
Vartalonmyötäiset asut elastisista kankaista
Alusvaatteet

4 cm
Vartalonmyötäiset ilta-asut
Elastiset vaatteet

8 cm
Vartalonmyötäiset puserot ja mekot
Vartalonmyötäiset iltajakut ja bolerot

10 cm
Ohuet puserot
Vartalonmyötäiset ohuet jakut
Vartalonmyötäiset hihattomat kotelomekot

12 cm
Puserot, kotelomekot, vartalonmyötäiset jakut ja liivit

14 cm
Väljät puserot keskipaksuista kankaista, mekot, jakut, bleiserit
T-paidat, college-paidat

16 cm
Paidat, paksut talvijakut, ohuet päällystakit
Väljät T-ja collegepaidat, urheilujakut, verryttelypuvut

18 cm
Päällystakit, urheiluasut, tuulipuvut

20 cm
Vaatteet erittäin paksuista kankaista
Toppatakit, anorakit, ulsterit

22 cm
Väljät urheilu ja vapaa-ajan takit
Toppatakit, anorakit, ulsterit

Pikkulapset ja vauvat

Pikkulasten ja vauvojen kaavoissa on kolme väljyyttä: peruskaava, sisävaatteet ja ulkovaatteet. Peruskaavaväljyys ei riitä lopulliseen vaatteeseen, paitsi jos kangas on elastista.

Pituudet

Mittaruuduissa kysyttävä yläosan peruskaavan pituus mitataan vyötäröltä. Naisten ja tyttöjen peruskaavoissa voit käyttää pituutta, joka on ylälantiolle tai enemmän. Jos tarvitset tätä lyhyemmän peruskaavan, leikkaa kaavakappaleet tarpeesi mukaan. Miesten peruskaavoissa voit syöttää minkä pituuden vain. Pikkulasten ja vauvojen peruskaavat ovat aina vyötärölle.

Elastinen kangas

Jos teet vaatteen elastisesta kankaasta, valitse väljyys vaatteen tyypin mukaan ja skaalaa kaavat kankaan elastisuuden mukaan. Saadaksesi tietoa siitä, miten kankaan elastisuus määritellään, klikkaa tässä.

On parempi käyttää skaalausta elastisista kankaista tehtäviin vaatteisiin kuin yrittää miettiä, mikä pienempi väljyysluokka valita. Jos siis aiot ommella T-paidan normaalista trikookankaasta, jossa ei ole paljon elastisuutta, valitse väljyysluokka 16 cm. Jos käytät T-paitaan elastista kangasta, esim. sellaista, jossa on mukana lykraa, valitse väljyysluokka 16 cm ja skaalaa kaavat kankaan jouston mukaan.

Nappivara

Voit suorittaa makrot joko ilman nappivaraa tai nappivaran kanssa. Jos et halua nappivaraa, kirjoita mittojenantoruutuun nappivaran leveydeksi nolla. Muussa tapauksessa kirjoita haluamasi nappivaran leveys (normaalisti 1,5 - 2,0 cm).

Nappiviiva

Käytä tähän makrokokoelmaan sisältyvää napit.mac -makroa lisätäksesi tarvitessasi kaavaan nappiviivan. Sijoita nappiviiva aina KE (tai KT) -viivalle. Ennen kuin ajat napit-makron, mittaa tarvitsemasi nappiviivan pituus (Piirrä/Mittajana), makro kysyy sitä. Makro kysyy myös nappien lukumäärän, joten suunnittele se. Makron lopuksi Sinua pyydetään osoittamaan nappiviivan alkukohta ruudulta (ks. ruudun alareunassa olevan sinisen komentorivin tekstiä). Ylin nappi sijoitetaan yleensä n. 2 cm kaula-aukon reunasta alaspäin (mikäli vaate napitetaan kaulaan asti). Yritä sijoittaa napit niin, että yksi niistä on rinnan korkeimpien kohtien tasolla. Näin varmistut siitä, ettei vaaten irvistä rintojen kohdalla. Alin nappi sijoitetaan yleensä ylä-lantion kohdalle. Tämä riippuu tietenkin vaatteen pituudesta, mutta pitkääkään vaatetta ei yleensä napiteta helmaan asti, ellei sitten tyylikeinona.

Kaulus

Käytä tähän makrokokoelmaan sisältyvää Nkaulus.mac -makroa lisätäksesi tarvitessasi kaavaan kauluksen. Makrossa kysytään vaatteen kaula-aukon ympärystä, ei siis kohdehenkilön kaulanympärystä. Normaalisti peruskaavan kaula-aukkoa pitää suurentaa, jotta siihen voidaan piirtää kaulus. Näissä peruskaavoissa kaula-aukko on mitoitettu siten, että sitä ei tarvitse suurentaa kaulusta varten.

Kaulusmakrolla et voi piirtää herrainkaulusta. Sen piirto-ohjeet julkaistaan jossain vaiheessa tulevaisuudessa näillä sivuilla.

Taskut

Lisää vaatteeseen taskut käyttäen taskut-makroa. Valitse ensin taskutyyppi ja sen asettelu (vaakasuora, vino eteenpäin, vino taaksepäin) ja osoita sitten kauluksen paikka vaatteella.

Makron mittojenantoruudussa kysytään taskun mitat, taskun leveys ja reunuksen korkeus. Voit samalla makrolla siis piirtää erikokoisia taskuja, esim. lantiotaskun ja samanlaisen mutta pienemmän rintataskun jakkuun. Lantiotaskun normaali paikka on n. 5 cm ylälantiotasosta ylöspäin ja aika lähellä sivusaumaa. Rintatasku normaalisti sijoitetaan n. 3-5 cm rintapisteestä ylöspäin ja melko lähelle hiha-aukkoa. Voit katsoa muista PatternMaker makroista taskujen sijoitteluun ohjeita.

Piirrä makrolla ensin taskun paikat kaavakappaleille. Kopioi sitten taskut työalueen tyhjään paikkaan taskukappaleiden kaavoiksi.

Mittataulukoiden käyttäminen

Tämän makrokokoelman makroissa voit käyttää PatternMaker -mittataulukoita aivan kuten muissakin makroissa. Voit käyttää omaa tai jollekin toiselle henkilölle tekemääsi mittataulukkoa. Voit myös käyttää miesten ja naisten vakiomittataulukoita. Ne tallennetaan peruskaavamakrojen asennushakemistoon makrokokoelman asennuksen yhteydessä. Lukeaksesi mittataulukoiden luomisesta ja käyttämisestä, klikkaa tässä.

Hinnat

Tässä vaiheessa näissä peruskaavoissa on vain normaali yhden kappaleen hiha. Kahden kappaleen hihan piirto-ohjeet julkaisen myöhemmin.

Esimerkki: Naisten jakku

1) aja naisten peruskaava väljyydellä 16 cm
2) kirjoita mittojenantoruutuun nappivaran leveydeksi 2 cm. Kirjoita vaatteen pituudeksi haluamasi.
3) aja napit-makro makroon syötetyillä vakiomitoilla ja osoita sen paikaksi n. 2 cm kaula-aukon alapuolelle KE-viivalla
4) mittaa etu- ja takakaula-aukon pituudet (Piste / Aseta/Mittaa matka). Päätä haluatko kauluksen ulottuvan KE-kohdan reunaan tai vain KE-viivaan asti. Aja kaulusmakro ja anna kysyttäessä sen mitat.
5) aja taskut-makro, osoita taskun paikka etukappaleella. Kopioi tasku- ja reunuskappaleet piirtääksesi niiden tarvitsemat kaavakappaleet.
6) Poista vyötärömuotolaskokset edestä ja takaa ja takaolan muotolaskos.
7) Poista hihan kyynärmuotolaskos ja levitä vähän hihansuuta (mittaa haluamasi hihansuunympärys).
8) Piirrä KE- ja takakaula-aukon sisävarat (leveys olalla 5 cm).
9) Lisää kappaleisiin saumanvarat (Piirrä/Saumanvarat)

Lisää ideoita

Naisten drapeerattu pusero

Tutki kuvista puseron kaavoitusohjeet.

Huppuja

Alla on kaksi ohjekuvaa erilaisten huppujen piirtämiseksi käyttäen kaulusta pohjana.

se

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com