Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot

Sadeviitan ompeluohjeet

Alla olevasta taulukosta näet sadeviitan koot. Eri koot on piirretty piirroksen eri tasoille. Sulje näkyviltä ne tasot, joita et tarvitse, järjestä kavanosat tulostamista varten ja tulosta.

Makrojen ja kaavakokoelmien ostaminen
Nouda/asenna.sadeviitan kaavat.

Asentaaksesi kaavakokoelman tarvitse asennussalasanan. Saat sen, kun ostat kaavakokoelman. Kaavakokoelman hinta on 75 mk/€ 12.61.

Mies

XS-S

M-L

XL-2XL

3XL-4XL

Nainen

S-M

L-XL

2XL-3XL

4XL-5XL

Rinta

89-98 cm
(35"-381/2"")

97-112 cm
(38"-44")

117-132 cm
(46"-52")

137-142 cm
(54"-56")

Vyötärö

66-76 cm
(26"-30")

81-97 cm
(32"-38")

102-117 cm
(40"-46")

122-137cm
(48"-54")

Lantio

94-103 cm
(37"-401/2"")

99-112 cm
(39"-44")

114-127 cm
(45"-50")

130-142 cm
51"-56")

Kuvatekstien suomennokset:

Yoke = kaarroke
Sleeve cuff = hihansuukappale
Sleeve = hiha
Peak = läppä
Front lining = etuvuori
Back lining = takavuori
Pocket flap = taskuläppä
Pocket bag = taskupussi
Hood center piece = hupun keskikappale
Hood = hupun sivukappale
Front piece = etukappale
Back piece = takakappale
Right side = oikea puoli
Wrong side = nurja puoli
Lining = vuori

Yleistä

Viitta on yläosasta kaksinkertainen. Etu- ja takakappaleiden yläosat (= vuori) leikataan hengittävästä kankaasta, esim. ulkoiluvaatteita varten myytävästä verkkomaisesta vuorikankaasta, flanellista tai fleecestä. Päällimmäinen osa (= kaarroke) tehdään sadevaatekankaasta ja se jätetään helmasta auki. Se kiinnittyy hupun kiinnityssaumaan ja kädenteille .Tämän rakenteen tarkoituksena on varmistaa vaatteen ilmanvaihto.

Kangas

Käytä sadeviittaan sadetakkikangasta tai vesitiivistä ulkoiluvaatekangasta. Jos haluat tehdä viitasta näyttävän ja värikkään, käytä sen eri kappaleisiin erivärisiä kankaita, yksivärisiä tai sävy-sävyyn kuviollisia

Saumanvarat ja saumat

Leikkaa päälitikattaviin saumoihin 1,5 cm:n saumanvarat ja muihin saumoihin 1 cm:n saumanvarat. Leikkaa kaarrokkeen alareunoihin 5 cm:n levyiset saumanvarat. Jos käyttämäsi kangas on liestyvää, huolittele saumat siksakilla tai saumurilla. Tikkaa päälitikattavat saumat oikealta puolelta paininjalan etäisyydeltä saumasta. Käytä 4-5 mm:n tikinpituutta. Halutessasi voit käyttää päälitikkaamiseen kankaan väristä poikkeavan väristä lankaa.

Nyörit

Lue alusvaatteiden olkainten ompeluohjeista vinkkejä nyörien valmistamiseksi.

Taskut

Kaavaan on piirretty etukappaleelle ison paikkataskun lisäksi läppätaskut. Voit jättää jommatkummat pois, jos haluat.

Valmista taskuläpät. Lisää paikkataskun pystyreunoihin 3-4 cm:n saumanvara ja muihin reunoihin 1 cm:n saumanvara. Silitä pystyreunojen ja alareunan saumanvarat nurjalle ja ompele pystyreunojen yläpäät taskunsuiksi kuvan mukaisesti. Ompele tasku muilta osin aivan reunoistaan etukappaleelle. Kiinnitä samalla taskuläpät paikkataskun ja vaatteen väliin. Jätä taskun yläreuna tässä vaiheessa kiinnittämättä ja laita se etukappaleen ja sen yläosan vuorin väliin niiden yhdistyssaumaa ommellessasi.

Läppätaskujen ompeluohjeet löydät yleisistä ompeluohjeista. Tee läppätaskujen suuaukko läpän alle piiloon.

OMPELUJÄRJESTYS

Huppu
1. Ompele hupun keskiosa sivuosiin. Keskiosan leveämpi pää tulee eteen. Päälitikkaa saumat paininjalan etäisyydeltä. Ompele näpinreiät kaavan merkintöjen mukaan hupun etureunoihin nyörien ulostuloaukkoja varten.
2. Leikkaa hupun läppä kahtena kappaleena ja sen jäykistämiseksi 1 kpl pahvista tai jäykähköstä muovista ilman saumanvaroja. Ompele läppäkappaleet ulkoreunoista yhteen oikeat puolet vastakkain. Käännä läppä oikein päin, laita pahvi- tai muovikappale sen sisään ja päälitikkaa etureuna. Harsi sisäreuna. Harsi läppä hupun yläreunaan paikalleen oikeat puolet vastakkain.

Hupun yhdistäminen kaarrokkeeseen
3. Ompele huppu kaarrokkeen kaula-aukkoon oikeat puolet vastakkain. Jos haluat sada siistin sauman, voit huolitella sen vinokaitaleella.

4. Päärmää kaarrokkeen etu- ja takahelma.

Hupun sisävaran yhdistäminen vuoriin
5. Ompele hupun sisävaran päälakisauma.
6. Ompele sisävara alareunastaan etuvuorikappaleen pääntielle. Taita vuorin KE-reunasta saumanvara sisään ja harsi.
7. Yhdistä etu- ja takakappaleen ylä- ja alaosat. Huomaa, että vuorin yläosan KE-reunat eivät tule aivan vierekkäin, vaan niiden väliin jää tilaa vetoketjulle. Ompele vuorin olkasaumat.

8. Neulaa etukappaleen vuori ja siihen yhdistetty hupun sisävara kaarrokkeen ja hupun alle oikeat puolet vastakkain. Ompele kaarrokkeen KE-reunat ja hupun reuna. Vetoketju kiinnittyy samalla. Samoin hupun lippa. Älä kiinnitä vuorin KE-reunoja saumaan. Tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin kohtiin. Käännä huppu ja kaarroke oikeaan asentoonsa. Päälitikkaa hupun reuna ja vetoketjun kiinnitysreunat. Ota vuorin KE-reunat mukaan saumaan ja kiinnitä ne samalla. Ompele hupun nyörikuja hupun ja sisävaran läpi siten, että nyörin ulostuloaukot jäävät hupun etureunoissa keskelle nyörikujaa.

Etu- ja takakappaleiden alareunat
9. Huolittele etu- ja takakappaleiden alareunat erillisellä reunuskaitaleella. Lue ohjeet yleisistä ompeluohjeista.

Hihat
10. Harsi etu- ja takakappaleiden vuorien kädentiereunat kaarrokkeen kädentiereunojen kanssa yhteen. Kiinnitä hihat kädenteille, päälitikkaa sauma.
11. Ompele hihasaumat. Ompele hihansuukaitaleet renkaiksi ja käännä ne kaksinkerroin nurja puoli sisällä. Ompele hihansuukaitaleet hihoihin oikeat puolet vastakkain, päälitikkaa sauma.
12. Leikkaa kuminauhasta kaksi 10 cm:n pituista pätkää. Ompele ne lenkiksi hihansuun yhdistyssaumaan hihasauman kohdalle kuvan mukaan. Niihin voidaan pujottaa peukalot sadeviittaa esim. pyöräillessä käytettäessä ja siten varmistaa, että hihat eivät tuulessa rullaudu ylöspäin. Päälitikkaa kiinnityssaumat. Käännä hihansuukaitaleet puoliksi päällepäin.

Painonapit
13. Lyö painonapit viitan etu- ja takakappaleiden kainaloihin kuvan mukaan.
14. Ompele vielä kiinnitystampit takakappaleille, painonappien ja helman puoliväliin. Lyö tampin päähän painonappi ja sen vastakappale etukappaleelle. Tampin avulla viitan helmaosa pysyy tuulessa paremmin paikoillaan.

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com