Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot


PatternMaker -makro: koiran haalari
Ompelu- ja mittausohjeet

Makrokokoelmien ostaminen


Mittaaminen

Ota koiran mitat kuvan mukaan. Ota mitat vartalon mukaisesti, älä lisää mittoihin väljyysvaraa. Mitta nivus-istuinluu otetaan kaarevasti reiden yläpään ulkopintaa myöten nivusesta istuinluuhun hännän alla. Se on ikäänkuin reiden ympärys tältä kohtaa miinus reiden sisäpuoli.

Vaatteen mittoja ovat etukorkeus ja lahkeiden pituudet ja lahkeensuun ympärys. Ota ne sellaisina, kuin haluat niiden toteutuvan lopullisessa vaatteessa. Lahkeiden pituuksia mitatessasi älä vähennä niiden pituudesta resorien korkeuksia. Makro tekee sen puolestasi.

Mittataulukossa kysytään lahkeensuun resorien korkeus. Jos ompelet vaatteen ilman resoreita, kirjoita mitaksi nolla. Jos valitset "Ei huppua -vaihtoehdon", makro piirtää 2*6 cm:n korkuisen kaavan kaula-aukon resoria varten.

Koiria varten on oma mittataulukkotiedostonsa, jonka avulla voit luoda mittataulukon omaa koiraasi varten käytettäväksi makrossa. Löydät sen samasta hakemistosta, johon koiran haalarimakro on tallennettu. Lue mittataulukkojen luomisesta lisää klikkaamalla tässä.

 

 

 

 


Valokuvat: Sandy Ericsson ja Barbara Root

TÄRKEÄTÄ! Koiran mittaaminen ei aina ole kovin helppoa Leikkaa kaavat siksi ensin kertakäyttölakanasta tai jostakin hukkakankaasta ja tee koevaate. Jos koevaatteen kangas on erilaista - esim. ohuempaa kuin lopulliseen vaatteeseen käyttämäsi kangas, ota tämä huomioon koevaatetta sovittaessasi. Muuta mittoja tarvittaessa koevaatteen sovittamisen jälkeen.

Kangas

Voit käyttää erilaisia kankaita haalarin ompelemiseen, ohutta joustavaa tai paksua joustamatonta tai mitä tahansa siltä väliltä. Valitse haalarin väljyysvaihtoehto käyttämäsi kankaan mukaan. Minimi hyvin ohutta, laskeutuvaa kangasta varten, normaali keskipaksua kangasta varten ja maksimi paksua villakangasta, keinoturkista tai toppakangasta varten. Jos kangas on joustavaa mittaa sen jousto (lue ohjeet tästä) ja anna pysty- ja vaakasuorat joustokertoimet niitä kysyttäessä. Kankaan joustokerroin kysytään erikseen resoreita varten.

Valokuva: Susan Smith

Leikkaaminen

Leikkaa kaavat kaksinkerroin taitetusta kankaasta, vatsakappale kankaan taitteelta.

Poista saumanvara niistä reunoista, jotka huolitellaan vinokaitaleella: selkäsauma, peräpään yläreuna, takalahkeiden sisäpuolelle tulevat yläreunat ja vatsakapaleen takapääty.

Ompeleminen

Ompele vatsa- ja selkäkappaleet yhteen, ei yläreunaa. Ompele lahkeiden saumat. Ompele lahkeet paikoilleen kohdistusmerkkien mukaan. Huolittele vinokaitaleella selkasauma (= vetoketjuhalkio) sekä peräpään ja takalahkeiden sisäpuolen yläreunat ja vatsakappaleen pääty.

Ompele vetoketju selkäkappaleen yläreunoihin (niska - hännäntyvi), umpinainen pää koiran etupäähän. Jätä niskaan aukko talutinta varten.

Ompele vetoketjun suojuksen kappaleet yhteen muista kuin kiinnitysreunasta oikea oikeaa vasten. Käännä suojus oikein päin ja tikkaa ommellut reunat. Jos teet haalarin rispaantumattomasta kankaasta, esim. sadevaatekankaasta, vetoketjun suojuksen voit ommella halutessasi myös yksinkertaisena.

Ompele vetoketjun suojus vetoketjun toisen puolen alle pitkin vetoketjun kiinnityssaumaa.

Ompele kuminauha siksakilla vatsakohdan ympäri vaatteen sisäpuolelle venyttäen. Jos haluat, voit ommella kuminauhaa varten nauhakujan. Pujotettuasi kuminauhan kujaan kiinnitä se muutamalla pistolla kujan molempiin päihin.

Nauhakujaan voit kuminauhan sijasta pujottaa nauhankin, jolloin vaatteen kiristäminen istuvaksi tapahtuu nauhojen avulla. Osa nauhasta on hyvä tässäkin tapauksessa korvata kuminauhalla, jolloin vaate joustaa koiran päällä paremmin. Nauhan pujotusaukkoja varten voit ommella napinlävet vaatteen oikealle puolelle ennen nauhakujan kiinnittämistä tai sitten voit pujottaa nauhan nauhakujan päistä ja solmia ne vaatteen sisäpuolella.

Ompele lahkeensuiden resorit renkaiksi ja kahtia taitettuna lahkeiden suihin niitä venyttäen. Ompele kaula-aukon resori paikalleen samalla tavalla.

Huppu

Jos ompelet haalariin hupun, korvaa kaularesori hupulla. Huolittele hupun etureunat vinokaitaleella. Hupussa pitää olla jonkin verran väljyyttä, muutoin koira ei ehkä suostu sitä pitämään. Jos huppu pysyy huonoti päässä, pujota etureunan vinokaitalereunuksen sisään kuminauhaa.

Ompele lipat vastakkain yhteen, oikea oikeaa vasten. Käännä lippa oikein päin ja tikkaa kaareva reuna. Jos kangas on ohutta, voit tarvittaessa silittää lipan toiseen tai molempiin kappaleisiin kovitekankaan. Ompele lippa hupun etureunan alle pitkin vinokaitaleen kiinnityssaumaa. Ompele hupun yläsauma ja kiinnitä huppu pääntielle

Voit käyttää huppuun resorikangasta. Voit ommella hupun myös ilman lippaa. Jos ompelet huppuun lipan, voit hyvällä säällä kääntää lipan hupun päälle niin että se osoittaa kohti koiran selkää. Näin käytettynä lippa ei rajoita niin paljon koiran näkökenttää.

Viitta

Jos haluat ommella koirallesi viitan, muuta kaavoja alla olevan piirroksen mukaisella tavalla.


Mallisuunnittelu ja testaus sekä valokuvat Helena Lindholm, Hollola.

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com