Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot


Ompeluohjesivut tässä Internet-sivustossa

PatternMaker makrot
Naisten raglanhihainen mallisto

Copyright ©1998- Leena Lähteenmäki, Järvenpää

Ohjeet makrokokoelman käyttämiseen

Tämä makrokokoelma sisältää samat yläosan vaatteet, jotka naisten perusmakrokokoelma sisältää, mutta raglanhihaisina. Jos tarvitset vaatteiden ompeluohjeita, käytä soveltuvin osin naisten perusmakrokokoelmaa varten julkaistuja ompeluohjeita. Klikkaa tässä .

Raglan-paidassa on kaksi mallivaihtoehtoa: paita ja T-paita. Paidassa on kaulurikaulus ja T-paidassa huppu. Jos et tarvitse huppua, poista se Edit/Erase-käskyllä ja leikkaa tilalle resorikaitale. Paitamakrossa on neljä väljyysvaihtoehtoa. Ensimmäiset kolme väljyysvaihtoehtoa ovat paitaa ja T-paitaa varten, 14cm, 16cm 18cm.

Viimeinen (jakku, huppari, maksimi 20cm) on väljiä vapaa-ajan jakkuja ja huppareita yms. varten. Valitse jakkua varten paitamalli ja hupparia varten T-paitamalli. Jos halua tehdä napillisen jakun, jossa on huppu, suorita molemmat makrot ja poista kaikki muut T-paidan kappaleet paitsi huppu. Jos haluat ommella jakkuun tai paitaan erilaisen kauluksen, piirrä sen kaava käyttäen kaikkien ohjelmaversioiden mukana tulevaa kaulusmakroa.

Kaavoista

Kuten kaikissa PatternMaker -makroissa myös tämän makrokokoelman suhteen pitää muistaa, että kaavat on piirretty Sinun mitoillasi. Siksi saattaa olla, etteivät ne näytä aivan sellaisilta, minkälaisia, vakiomitoilla piirrettyjä kaavoja olet tottunut näkemään. Erityisesti on huomattava, että etuolan muoto riippuu suuresti etu- ja takapituuden suhteesta. Rintavalla henkilöllä etuolka voi olla hyvin jyrkkä ja näyttää siksi varsin merkilliseltä.

Kuvatermien suomennokset:
Back = Taka
Front = Etu

Tässä näet kolmen todellisen ihmisen mitoilla piirretyt kaavat. Kuvissa raglanhihaiset kaavat on piirretty normaalihihaisten peruskaavojen päälle. Huomaat, miten erilaisilta kaavat voivat näyttää.

Lady A:lla on erittäin jyrkkä etuolka, mistä johtuen myös hänen raglanmallinsa etuhihan yläosa on hyvin kapea. Lady C:llä on aivan erilainen vartalo, hänen etuolkansa on lähes vaakasuora (se taipuu kyllä alaspäin, kun rintamuotolaskos on ommeltu) ja hänen raglanmallinsa etuhihan yläosa on paljon leveämpi.

Raglanhihassa kainalon alueelle on lisätty väljyyttä, jotta kättä pystyy paremmin liikuttamaan. Sen vuoksi raglanhiha on kainalosta leveämpi kuin normaali hiha.

Lady B:n raglankaavat näyttävät aika paljon sellaisilta, joita olet tottunut näkemään, paitsi että takahiha on leveämpi kuin etuhiha. Katso yllä olevaa kuvaa, jossa raglanhiha on piirretty normaalihihan päälle, niin huomaat, että hihat ovat samanlaiset, raglanhihan kainaloleveys vain on suurempi.

Kuten kaikkien makrojen kohdalla, jos olet ommellut sovitusvaatteen omilla mitoillasi käyttäen normaalin perusyläosan kaavoja ja jos se istuu päälläsi hyvin, voit olla varma, että kaikilla makroilla ja noilla mitoilla piirretyt kaava istuvat. Jos tarvitset ohjeita sovitusvaatteen ompelemiseen, lue niitä klikkaamalla tässä.

Mallin muuttaminen käyttäen apuna muita PatternMaker -makroja

Super jacket = jakkujen supermakro
Raglan jacket = raglanhihainen jakku
Both = molemmat
Result = lopputulos

Jos haluat muuttaa raglanhihaisen vaatteen kaavaa, käytä apuna muita PatternMaker -makroja.

Olettakaamme, että haluat piirtää kaavat raglanhihaiseen jakkuun, jossa on shaalikaulus.

Raglanhihaisessa jakussa ei ole shaalikaulusvaihtoehtoa mutta jakkujen supermakron jakussa on. Aja makrot päällekkäin ja piirrä shaalikauluksellisen jakun etuosan muoto raglanjakun etuosaan kuvan mukaisella tavalla. Samalla tavalla voit halutessasi yhdistää mitkä tahansa kaksi makroa, kunhan käytät molemmissa makroissa samaa väljyysvaihtoehtoa.

Olan muodon muuttaminen

Jos raglanhihan olalla on liian paljon tilaa, vaikka et ole valinnut olkatoppausvaihtoehtoa, kokeile vaatetta ja neulaa haluamasi olan muoto. Ompele olkasauma uudelleen neulaamasi muotoon.

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com