Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot

Kaksi tunikaa | Naisten ulsteri | Vauvan shaketti | T-paita (engl.)
Naisten_pikkuhousut
| Naisten aluspaita | Naisten rintaliivit

Ompeluprojektit
Naisten aluspaita

Kaavat

Piirrä aluspaidan kaavat naisten yläosan peruskaavan pohjalta piirroksen mukaan. Valitse peruskaavamakrosta vaihtoehto, jossa rintamuotolaskos piirretään sivusaumaan.

Vinkki: Vaikka aluspaidan kaavat usein ovat ilman rintamuotolaskoksia, se istuu huomattavasti paremmin, jos siihen ommellaan muotolaskokset. Älä siis poista kaavasta muotolaskoksia.

Käytä näitä kaavoja vain joustavista kankaista ommeltaviin aluspaitoihin. Voit toki ommella paidan myös joustamattomasta kankaasta, esim. satiinista. Kaavoihin pitää silloin kuitenkin lisätä väljyyttä. Piirrä sellaisen paidan kaava käyttäen istuvan puseron kaavamakroa, jossa voit valita kolmesta väljyysvaihtoehdosta.

Trim sean allowance = kavenna saumanvara

Saumat

Ompele saumat keskileveällä (2-3 mm) ja keskipitkällä (2-3 mm) siksakilla tai saumurilla. Trikookankaat eivät purkaannu, joten niiden saumoja ei välttämättä tarvitse huolitella, mutta jos ompelet saumat siksakilla, kavenna saumanvarat ompelun jälkeen lähelle tikkejä.

Saumanvarat

Leikkaa kappaleisiin 0.7 cm:n eli paininjalan levyiset saumanvarat . Kun olet ommellut saumat, kavenna ne noin puoleen leveyteensä.

Reunakaitaleet

Paidan yläreuna: leikkaa 5 cm leveä kangaskaitale siihen suuntaan, johon kangas venyy enemmän. Jos käytät joustamatonta kangasta, leikkaa reunustuskaitale täysvinoon. Harsi kaitale ompelukoneella paidan yläreunaan oikeat puolet vastakkain. Venytä kaitaletta kevyesti harsiessasi. Jätä olkaimet takakappaleen ja reunakaitaleen väliin ja kiinnitä ne tällä tavalla alustavasti paikalleen. Aloita toisesta etukulmasta ja lopeta toiseen. Jätä muutama sentti kaitaletta kulmien yli.

Shoulder straps = olkaimet

Taita kaitale ommelviivaa pitkin paidan reunan yli nurjalle puolelle ja päälitikkaa oikealta puolelta 3-piston siksakilla. Venytä reunusta kevyesti ommellassi. Taita ja päälitikkaa kaitale myös kulmien yli jätetyiltä osin. Leikkaa ylimääräinen saumanvara pois vaatteen nurjalta puolelta. Taita kulmissa oleva ylimääräinen kaitale paidan nurjalle ja jätä päät piiloon, kun kiinnität olkaimet paidan etukulmiin.

Paidan helma: Voit huolittella helman samalla tavalla kuin yläreunan. Venytä reunakaitaletta kuitenkin vähemmän kuin yläreunassa.

Toinen tekniikka: Erittäin siistin reunus- tai helmakaitaleen saat seuraavalla tavalla. Leikkaa reunuskaitale 4 cm leveänä. Taita se nurja puoli sisällä ja ompele avoimista reunoista kiinni vaatteen nurjan puolen reunaan 1 cm:n saumanvaralla. Kavenna saumanvara. Taita kaitale reunan yli oikealle puolelle ommelviivaa pitkin ja päälitikkaa oikealta puolelta pitkin kaitaleen taitettua reunaa. Ks. piirros alla.

Jos haluat, että reunus supistaa vaatteen reunaa, venytä sitä ommellessasi. Jos kaitaleen pitää joustaa paljon, voit päälitikata sen myös käyttäen 3-piston siksakkia. Siksakin voit ommella joko niin, että se on kokonaan kaitaleessa tai niin, että on vain puoliksi kaitaleessa se kulkee kaitaleen taitetun reunan yli.

WS = nurja puoli
RS = oikea puoli
WS = nurja puoli
RS = oikea puoli
Trim seam allowance = kavenna saumanvara

Jos reunukseen käytetty kangaskaitale ei ole tarpeeksi joustavaa, jotta sitä pystyy hieman venyttämään, voit ommella saumaan mukaan Framilon-nauhaa.

Vinkki: Reunakaitale voi olla myös eriväristä kangasta.

Reunuskaitaleen kiinnittämistä on käsitelty myös yleisissä ompeluohjeissa.

Pitsikoristeet

Käytä läpinäkyvää, ns. taikateippiä ja kiinnitä pitsi tai pitsiaplikaatio sillä kankaalle. Ompele pitsi kiinni kankaaseen sen oikealta puolelta aivan reunoja pitkin käyttäen 1,5 mm leveätä ja 1,5 mm pitkää siksakkia. Leikkaa lopuksi kangas pitsin alta pois läheltä ommelta. Kiinnitä pitsikoristeet kappaleeseen ennen kuin yhdistät kappaleen toisiin kappaleisiin. Jos ompelet pitsikoristeen vaatteen reunaan - tästä enemmän alempana - viimeistele kuitenkin reuna ensin joko kangaskaitaleella tai kuminauhalla tai muuten.

Pitsin kiinnittäminen kulmaan

WS = nurja puoli
RS = oikea puoli
WS = nurja puoli
RS = oikea puoli

Kun kiinnität pitsin vaatteen kulmaan, taita se kuvassa esitetyllä tavalla. Laita pitsi oikea puoli ylöpäin vaatteen oikealle puolelle siten, että pitsin reuna kulkee pitkin kappaleen reunaa.

Käytä nuppineuloja kuvassa esitetyllä tavalla muodostamaan kulmat. Teippaa pitsi paikalleen ja ompele kiinni oikealta puolelta reunaa pitkin 1,5 mm leveällä ja 1,5 mm pitkällä siksakilla teippien yli. Poista teipit ja leikkaa kangas pois pitsin alta. Ompele lopuksi pitsikulmien läpi pystysuoralla tai kuvion muotoa seuraavalla siksakilla. Leikkaa kulmissa päällekkäin oleva, ylimääräinen pitsi pois vaatteen oikealta ja nurjalta puolelta.

Pitsin kiinnittäminen ulospäin kaareviin kulmiin

Laita pitsi vaatteen oikealle puolelle reunan päälle oikea puoli ylöspäin siten, että pitsin ulkoreuna seuraa kappaleen ulkoreunan muotoa. Annan pitsin kellottua sisäreunastaan. Tee pitsiin tarpeellinen määrä leikkauksia sisäreunasta ulkoreunaa kohti, jotta saat pitsin asettumaan sileästi sisäreunastaan tarpeen mukaan päällekkäin. Teippaa pitsi paikalleen.

Käytä siksak-ommelta (1,5mm, 1,5 mm) ja ompele pitsin oikealta puolelta sisäreunaa pitkin teippien yli. Leikkaa kangas pois pitsin alta läheltä ommelta. Ompele päällekkäin olevien pitsinkohtien poikki sisäreunasta ulkoeunaa kohti, seuraten kuvioiden muotoa, jos mahdollista. Poista teipit. Leikkaa ylimääräinen pitsi pois paikoista, joissa se on sisäreunassa päällekkäin.

Pitsihalkio

WS= nurja puoli
RS = oikea puoli

Ompele sivusaumat ja helmapäärme. Laita pitsi nurja puoli ylöspäin vaatteen oikealle puolelle kuvan mukaan ja kiinnitä pystysuoralla nuppineulalla halkion pohjukan kohdalle. Taita molemmat päät alaspäin ja teippaa paikalleen. Jätä muutama sentti ylimääräistä pitsiä helman ohi. Ompele pitsi kiinni ulkorenoja myöten teippien yli (siksak, 1,5 cm, 1,5 cm). Poista teipit ja leikkaa kangas pois pitsin alta. Leikkaa halkion pohjukassa oleva kaksinkertainen pitsi pois nurjalta puolelta. Taita pitsin helmavara nurjalle ja päälitikkaa 3-piston siksakilla oikealta puolelta. Leikkaa ylimääräinen saumanvara pois nurjalta puolelta.

Jos haluat jatkaa pitsin myös helmaan , helmaa ei tarvitse päärmätä ennen pitsin kiinnittämistä. Taita ja teippaa pitsi helman suuntaiseksi kuvan mukaan ja siksakkaa oikealta puolelta pitkin sisäreunaa. Poista teipit ja leikkaa kangas pois pitsin alta. Ompele lopuksi halkion alareunassa olevien kulmien poikki siksakilla. Leikkaa kulmissa päällekkäin oleva, ylimääräinen pitsi pois nurjalta ja oikealta puolelta, siten että myös kulmiin jää vain yksi kerros pitsiä.

Aluspaidan ompeluohjeet

1. Kiinnitä pitsi paidan yläreunaan

Taita etukappale pitkin KE-linjaa. Taita pitsi oikea puoli sisällä ja aseta taitetun keskikappaleen päälle siten, että sen reuna kulkee paidan yläreunaa myöten. Leikkaa pitsi pitkin KE-viivaa jättäen 0.7 cm:n saumanvara. Ompele pitsin KE-sauma käyttäen keskipitkää siksakkia. Kavenna saumanvara läheltä ommelta.

Yllä olevissa piirroksissa on kuvattu toinen tapa kiinnittää pitsi taittelemalla se paidan yläreunan mukaiseksi.

Levitä paidan etukappale ja yläreunan pitsi auki. Teippaa pitsi paikalleen etukappaleen yläreunaan pitsin ja etukappaleen oikeat puolet ylöspäin pitsin ulkoreuna pitkin etukappaleen yläreunaa. Siksakkaa pitsi kiinni pitkin sisäreunaa teippien yli. Poista teipit ja leikkaa kangas pois pitsin alta.

2. Ompele rintamuotolaskokset

Ompele rintamuotolaskokset siksakilla tai saumurilla. Kavenna saumanvarat läheltä tikkejä, jos tarpeen.

3. Ompele sivusaumat

Ompele paidan sivusaumat. Kavenna saumanvarat.

4. Valmista olkaimet

Clip= leikkaa
Insert pin into strap = pujota pinni olkaimen sisään

 

 

 

Leikkaa olkaimia varten kangaskaitale, joka on kaksi kertaa niin leveä kuin haluat olkaimen olevan + saumanvara ja kaksi kertaa yhden olkaimen pituinen. Jotta olkain venyisi käytössä mahdollisimman vähän, leikkaa kaitale kankaan hulpion suuntaisesti. Taita kaitale pitkittäin kahtia oikea puoli sisällä ja ompele putkeksi siksakilla tai saumurilla. Kavenna saumanvara, jos tarvetta.

Helpoin tapa kääntää putki oikein päin on käyttää hiuspinniä (tai hakaneulaa) kuvan esittämällä tavalla. Leikkaa pieni aukko n. 1,5 cm putken päästä. Pujota pinni putken päästä kuvan mukaisesti leikatun aukon kautta putken sisään. Kuljeta pinni putken läpi ja käännä se oikein päin. Leikkaa putken pää siistiksi ja putki sitten kahteen yhtä pitkään osaan.

5. Reunusta paidan yläreunat

Huolittele paidan yläreuna tämän ohjesivun alussa olevien reunakaitaleiden kiinnitysohjeiden mukaan.

Neulaa olkaimet paikalleen takakappaleille. Jätä olkaimet reunuksen ja takakappaleen väliin kun harsit tai ompelet reunakaitaleen paikalleen siten kiinnittäen ne samalla.

Jätä muutama sentti kaitaletta yli paidan etukulmissa. Taita ja päälitikkaa kaitale myös näiltä osin. Jätä päät piiloon, kun kiinnität olkaimet paidan etukulmiin.

 

6. Kiinnitä olkaimet paidan etukulmiin

Neulaa olkaimet etukulmien nurjalle puolelle ja sovita paitaa. Tarkista olkainten pituutta tarvittaessa. Ompele olkaimet kiinni etukulmiin vaatteen oikealta puolelta. Näppärin tapa on käyttää 3-piston siksakkia ja laskea ompelukoneen syöttäjä alas. Siten kone ei kuljeta kangasta ja tikit tulevat samaan kohtaan. Ompele tällä tavalla kaksi vaakasuoraa ommelriviä etukulmiin olkainten päälle. Leikkaa ylimääräinen olkainpituus pois nurjalta.

7. Ompele helma

Ellet käytä pitsiä paidan helmassa reunusta se erillisellä reunakaitaleella samalla tavalla kuin reunustit paidan yläreunan. Pingota kaitaletta kevyesti ommellessasi, mutta vähemmän kuin yläreunan kaitaletta. Leikkaa ylimääräinen kaitalekangas pois vaatteen nurjalta puolelta. Voit myös vain kääntää helmavaran nurjalle ja päälitikata sen oikealta puolelta 3-piston siksakilla. Ks. tämän ohjesivun alussa olevia reunakaitaleiden kiinnitysohjeita .

8. Ompele sivuhalkiot

Ompele sivuhalkiot kuvien mukaan. Ks. myös tämän ohjesivun alussa olevia, pitsien kiinnittämistä koskevia piirroksia ja ohjeita.

Muita kuositteluideoita

Leikkaa pitsikankaasta yksi tai useampi mallikerta ja upota se vaatteen reunaan. Viimeistele reuna ensin jollakin reunanviimeistelytavalla kuminauhan kera tai ilman. Teippaa pitsikuvio reunan päälle siten, että sen joku osa kulkee reunan mukaisesti. Ompele kuvio ulkoreunoistaan kiinni siksakilla (1,5 mm, 1,5 mm) teippien yli. Poista teipit. Leikkaa kangas pitsin alta pois.

Jos kiinnität pitsikuvion aluspaidan yläreunaan , kuten alla olevassa mallivaatteessa on tehty, muotoile tarvittaessa yläreunan kaava sellaiseksi, että se vastaa pitsikuvion muotoa.

Kiinnitä pitsikuvio myös paidan helmaan ja housujen lahkeensuihin .

 

Jos pitsi on kovin löysää, ompele Framilon-nauhaa sen reunaan nurjalle puolelle. Harsi nauha ensin koneella paikalleen. Framilon-nauha on erittäin jämäkkää, joten venytä sitä hyvin maltillisesti sitä paikalleen harsiessasi. Päälitikkaa Framilon nauha vaatteen oikealta puolelta 3-piston siksakilla.

Vinkki: Ompele pitsiupotus helmaan

Kiinnitä pitsi helmasauman päälle. Käännä ensin helman saumanvara nurjalle ja harsi kiinni. Teippaa pitsi harsitun helmakäänteen päälle ja ompele pitkin reunoja. Poista teipit ja leikkaa kangas pois pitsin alta läheltä tikkejä.

Alusvaatekankaita ja -tarvikkeita netistä

Jos Sinulla on vaikeuksia saada alusvaatekankaita tai -tarvikkeita paikkakunnaltasi, ei ole hullumpi vaihtoehto myöskään tilata tarvikkeita netistä. Alla joitakin kokeilemisen arvoisia nettikauppoja. Tilaukset maksetaan luottokortilla ja viikon-parin päästä posti tuo ne kotiin. Jos tilaa isomman erän, saattaa se tulla tullin kautta, jolloin täytyy maksaa tulli ja alv. Tulli on vain pari-kolme prosenttia ja alv 22%.

Spandex House
SewSassy
Clotilde
Nancy's Notions
Élan Patterns & Supplies
Fabric.com

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com