Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot


Kaksi tunikaa | Naisten ulsteri | Vauvan shaketti | T-paita (engl.)
Naisten_pikkuhousut
| Naisten aluspaita | Naisten rintaliivit

PatternMaker -ompeluprojekteja
Rintaliivit

Tämän ompeluprojektin ohjeilla teet rintaliivit ilman kaaritukia. Tällaisista liiveistä saat lähes yhtä istuvat ja napakat kuin kaarituellisistakin, mutta ne ovat paljon helpommat ommella kuin kaarituelliset. Sinun ei myöskään tarvitse hankkia kaaritukia, joita voi olla vaikea saada joillakin paikkakunnilla.

Kaavat

Kaarituettomien rintaliivien kaavat on mahdollista piirtää peruskaavan mitoilla ja parilla lisämitalla, jotka otat helposti. Kaarituellisten rintaliivien kaavoihin tarvitaan paljon enemmän erityismittoja, joita ei ole ihan helppo ottaa.

Tilaa kaavat omilla mitoillasi

Mikäli Sinulla ei ole rintaliivien kaavoja ennestään eikä myöskään PatternMaker -alusvaatemakrokokoelmaa, voit tilata kaavat omilla mitoillasi edullisesti. Jos haluat tilata kaavat, ota yhteys, niin saat lisäohjeet. Kaavat maksavat 50 mk. Ne toimitetaan PatternMaker -tiedostona sähköpostilla. Voit tulostaa ne PatternMaker -ohjelmallasi (esim. näiltä sivuilta noudettavalla ohjelman ilmaisversiolla). Jos Sinulla on PatternMakerin CAD-versio, voit jatkossa käyttää kaavoja kuten muitakin PatternMaker -makroilla tekemiäsi kaavoja, muutella tai yhdistellä niitä muihin kaavoihin. Tee vaikka bodyn kaava (ks. tästä enemmän alempana).

Kupeissa on vaakasuora leikkaus. Voit itse myöhemmin kuositella erilaisia kuppiratkaisuja. Katso lisäohjeita tämän Internet-sivuston alusvaatteiden ompeluohjeista.

Tarvikkeet

Tilaa tarvikkeet

Olen tilannut USA:sta rintaliivien tarvikkeita omaa ja näytevaatekäyttöä varten. Olen koonnut tästä materiaalista paketin asiakkaitteni tilattavaksi. Paketissa on kaikki, mitä tarvitset rintaliivien tekemiseen. Paketin hinta on 120 mk toimituskuluineen ja al-veroineen. Paketissa on kaikki rintaliiveihin tarvittavat tarvikkeet ja kangasta myös koevaatetta varten. Lue tästä enemmän.

Jos haluat maksaa Visalla, klikkaa kortin päällä
Lue ohjeet tästä

Kiinnittimeksi voit ommella hakasnauhan sijaan vetoketjun, irrallisia hakasia tai tarranauhaa. Kiinnityksen voit laittaa taakse tai eteen. Kiinnittiminä voit myös käyttää uimapukuja varten myytäviä bikiniliivien kiinnittimiä.

Kankaana voit käyttää normaalia alusvaatetrikoota tai -jerseytä. Osan kupista tai koko kupin voit halutessasi ommella joustopitsistä. Liiviin voit kiinnittää tai upottaa haluamiasi koristeita, kuten rusetin, kukka-aplikaation, pitsiupotuksen tms. Katso ideoita aluspaidan ja alushousujen ompeluprojekteista. Jotta liivin istuvuus on riittävän napakka, liivin miehustaosa on aina ommeltava joustavasta kankaasta.

HUOM! Jotta voit tehdä koevaatteen, osta aina ylimääräistä kangasta. Muut tarvikkeet voit irrottaa koevaatteesta ja käyttää niitä lopulliseen liiviin.

Lisäksi tarvitset alusvaatteita varten myytävää reunuskuminauhaa. Sitä ostaessasi tarkista, että se palautuu venytyksen jälkeen entiseen pituuteensa. Saatavana on myös huonolaatuisia reunuskuminauhoja. Harkitse myös vaihtoehtoa käyttää liivivkankaan väristä poikkeavan väristä reunuskuminauhaa. Se voi jopa toimia ainoana liivisi koristeena. Voit myös käyttää normaalia, kapeata kuminauhaa, jonka ompelet saumanvaran sisään. Jos teet jonkun osan liivistä pitsistä tai pitsikankaasta, yleensä on hyvä vahvistaa sen reuna läpinäkyvällä elastisella nauhalla (Framilon). Lue reunuskuminauhoista ja niiden kiinnittämisestä lisää alusvaatteiden ompeluohjeista.

Jos haluat kupeista tukevammat, ompele kupin alapuolisko kaksinkertaiseksi. Voit myös vuorata joko kupin alapuoliskon tai koko kupin ja laittaa väliin vanukerroksen. Helpoimmin teet topatun kupin käyttämällä siihen tikkikangasta.

Olkaimiin voit käyttää valmista olkainnauhaa, mutta olkaimet voit valmistaa myös itse. Esim. kaksi spagettiolkainta kummallekin puolelle voi näyttää hienolta. Ks. aluspaidan ompeluohjeista ohjeet spagettiolkainten tekemiseen. Voit myös ommella olkaimia varten liivien kankaasta kangasputken, jonka sisälle pujotat kuminauhan. Pingota kuminauha putken sisällä ja päällitikkaa olkain esim. paininjalan etäisyydeltä kummastakin reunasta kapealla (1-1,5 mm) keskipitkällä (3-4 mm) siksakilla.

Tee aina ensin koevaate

Rintaliivien ompelu on paljon helpompaa kuin olet luullut. Siitä huolimatta, tee aina ensin koevaate kaavojen istuvuuden varmistamiseksi ja ompelutekniikoiden kokeilemiseksi. Jos koevaate ei istu parhaalla mahdollisella tavalla, tarkista, mistä ja kuinka paljon kaavanosia pitää muuttaa. Ole kriittinen. Tarkoitus on saada Sinulle Erittäin Tarkasti Istuvat Kaavat.

Vasemmalla näet yhdet koeliivit puettuna kohdehenkilön päälle. Vaikka ne tuntuvat päällä ihan hyviltä, niissä on vähän korjaamisen varaa kupin kaavan leveydessä. Kupin kaavassa on käytetty kankaan joustokerrointa "1", eli kaavoja ei ole pienennetty ollenkaan vaikka kangas on joustavaa. Parempi joustokerroin tässä tapauksessa olisi 0.95. Jos joustokertoimen arvioointi tuottaa vaikeuksia, voi kaavan myös korjata poistamalla siitä (tässä tapauksessa) leveyttä.

Kun olet saanut itsellesi hyvät rintaliivien kaavat, ompelet uusia ylellisiä rintsikoita omilla mitoillasi muutamassa tunnissa. Kun olet oppinut homman, kannattaa myös panostaa ylellisiin materiaaleihin. Ja kun olet kerran käyttänyt omilla mitoillasi tehtyjä rintaliivejä, et enää suostu muita laittamaan päällesi. Erityisesti tämä koskee Sinua, joka olet normaalia rintavampi ja haluat saada vartalollesi erityistä tukea.

Leikkaaminen

Mikäli teet liivit vaakasuoralla leikkaussaumalla, leikkaa kupin alakappale kankaalta niin, että kankaan venyvyys on vaakasuoraan ja yläkappale niin, että kankaan venyvyys on pystysuoraan. Yläkappaleet tai vaikkapa koko kupin voit myös leikata joustavasta pitsikankaasta. Harkitse silloin kupin vuoraamista joustavalla alusvaatteiden vuorittamiseen tarkoitetulla harsokankaalla (myytävänä esim. Spandex-kauppanimellä).

Leikkaa palleakappaleet kaksinkertaisesta joustavasta kankaasta, ellei kangas ole erityisen tukevaa (tarvikepaketissa on).

Leikkaaminen

Klikkaa tarvikekuvaa nähdäksesi sen suurempana.

Leikkaa kaikkia kappaleita 2 kpl paitsi liivin palleaosaa, jota leikkaa 1 kpl taitteelta. Leikkaa kuppien yläosat niin, että kupin yläreuna kulkee pitkin pitsin hulpioreunaa.

Ompelu

Harsi saumat aina ensin ompelukoneen pisimmällä tikillä, jotta voit tarvittaessa helposti purkaa sauman, jos siinä on ongelmia.

Ompele lopulliset saumat kapeahkolla (1-1.5 mm) keskipitkällä (2-3 mm) siksakilla. Kavenna saumanvarat ompelun jälkeen läheltä tikkien reunaa. Jos Sinulla on käytössäsi saumuri, ompele saumat sillä. Käytä päällitikkaamiseen 3 piston siksakia tai kapeaa (1-1,5 mm) keskipitkää (2-3 mm) siksakia.

Jos haluat saumasta huolitellun, voit päällystää sen vaatteen nurjalla puolella vinokaitaleella. Ompele siinä tapauksessa vinokaitale avattuna mukaan saumaan vinokaitaleen reuna sauman ulkoreunaa pitkin, taita sauma ja vinokaitale sen päälle ja ompele vinokaitaleen toinen reuna kiinni aivan reunasta siten, että se peittää sauman. Ole erittäin huolellinen niin, että ommeljuova vaatteen oikealla puolella kulkee koko ajan samalla etäisyydellä kiinnityssaumasta.

Ompele liivin osat ensin valmiiksi

Valmistele ensin kaikki kappaleet kuvan mukaiseen vaiheeseen seuraavasti:

1. Harsi läpinäkyvä Framilon-nauha kuppien yläkappaleiden yläreunojen nurjalle puolelle koneen pisimmällä tikillä. Älä venytä Framilon nauhaa ollenkaan, se venyy tarpeellisen määrän paininjalan alla kulkiessaan. Ompele Framilon-nauha kiinni kappaleisiin 3-piston siksakilla kappaleiden oikealta puolelta. Poista harsintikit.

2. Huolittele kuppien sivureuna reunuskuminauhalla seuraavasti. Harsi kuminauha ensin koneella reunan oikealle puolelle ylösalaisin. Pingota kuminauhaa vähän, mutta älä venytä sitä liikaa. Käännä reunuskuminauha kappaleen nurjalle ja ompele kiinni oikealta puolelta 3-piston siksakilla. Jätä vähän reunuskuminauhaa yli etukulmissa. Käännä ja ompele se kulman alle piiloon. (Kuvassa sivureuna on huolittelematon.)

3. Harsi kuppien alaosien vuori fleece-kappaleisiin reunoja pitkin ja huolittele yläreunat saumurilla tai 3-piston siksakilla.

4. Leikkaa tarkoitusta varten myytävistä jäykistä muovinauhoista sopivan pitkän kappaleet miehustaosan liivinluiksi ja putkinauhasta niitä varten 3cm pitemmät kappaleet (= saumanvarat). Ompele putkinauhat miehustaosaan kaavoissa olevien merkkien tai kuvan mukaan, jätä putkinauhojen päät (= saumanvarat) tyhjäksi.

5. Huolittele liivin palleaosan KE-kohdan yläreuna ja koko alareuna reunuskuminauhalla. Harsi kuminauha ensin koneella reunan oikealle puolelle ylösalaisin. Pingota kuminauhaa vähän, mutta älä varsinaisesti venytä sitä. Käännä reunuskuminauha kappaleen nurjalle ja ompele kiinni oikealta puolelta 3-piston siksakilla. Samalla putkinauhojen alapäät kiinnittyvät reunuskumihauhan alle. Poista tarvittaessa harsintikit.

5. Huolittele liivin sivuosien ylä- ja alareunat reunuskuminauhalla samalla tavalla kuin reunustit miehustaosan alareunat. Jätä olkaimet takana reunuskuminauhan ja sivuosan väliin. (Kuvassa sivuosan yläreuna on huolittelematon.)

Kokoa liivin osat sitten seuraavasti:

1. Ompele kuppien ylä- ja alaosat toisiinsa oikea oikeaa vasten ja huolittele sauma joko saumurilla tai 3-piston siksakilla.

2. Laita valmiiksi huolitellut toppaus/vuorikappaleet kuppien sisään alareunat kohdakkain ja harsi koneella alareunoista. Toppauksen yläreunaa ei ommella kuppiin kiinni ollenkaan, eli se tulee olemaan yläreunastaan vapaana kuppien sisällä. Jos se ommeltaisiin kiinni kuppiin, kupin jakosaumasta tulisi liian paksu.

3. Ompele miehustan sivuosat palleaosan päihin, huolittele saumat ja päälitikkaa.

4. Ompele kupit miehustaosaan kaikkien kangaskerrosten läpi. Neulaa ne ensin paikalleen, harsi koneella ja sovita. Vasta, kun olet varma, että liivi on sopiva, ompele lopullinen sauma kapeahkolla siksakilla. Huolittele yhdistyssauma joko saumurilla tai 3-piston siksakilla.

56. Ompele olkainten etupäät kuppien etukulmien alle. (Kun teet koekappaletta, kiinnitä olkaimet kevyesti, jotta voit irroittaa ne lopulliseen liiviversioon.)

6. Ompele hakasnauhan palat tai muu kiinnitysmekanismi sivuosien päihin. Harsi ensin koneella ja ompele lopullinen ommel 3-piston siksakilla. (Kun teet koekappaletta, älä ompele lopullista ommelta, jotta voit irroittaa hakasnauhan lopulliseen liiviversioon.)

Vinkki: Hakasnauha ja olkaimet kannattaa ensin ommella liiviin kevyesti esim. ompelukoneen normaalitikillä. Koekäytä liiviä pari päivää. Jos kaikki toimii hyvin, kiinnitykset voi vahvistaa siksakilla. Jos ei toimi, kiinnittimien tai olkainten paikkaa tai pituutta voi vielä muuttaa tai ne poistaa helposti. Esim. hakas- ja olkainnauhat ovat melko kalliita heitettäväksi pois epäonnistuneen koevaatteen mukana.

Vinkki: Olkainten sovittaminen sopiviksi ei tahdo koskaan onnistua ja koska olkaimet lisäksi voivat venyä käytössä, niihin on viisainta ommella niihin olkainten lyhennysmekanismi. Katso vanhoista rintaliiveistäsi, miten lyhennysrenkaat ja soljet kiinnitetään olkaimiin. Renkaan voit kiinnittää taittamalla kupin etukulmassa yli jätetty reunuskuminauha kupin nurjalle puolelle renkaan ympäri ja ompelemalla kuminauha poikittaisella tikillä kiinni kulman nurjalle puolelle. Tarvikepaketissa olevissa olkaimissa on mukana lyhennysrenkaat ja soljet.

Muita rintaliivin kaavan käyttökohteita

Jatka liivin miehustaosan kaavoja vyötärölle ja yhdistä niihin alushousujen kaava. Saat bodyn. Alushousujen kaavan saat alushousujen ompeluprojektista. Housujen haaraosaan pitää siinä tapauksessa rakentaa hakaskiinnitys - jotta koko bodya ei tarvitse riisua naistenhuoneessa pistäytyessään.

Ompele vyötärömittainen liivi esim. farkkukankaasta ja käytä sitä kesäisenä toppina esim. bleiserin alla. Tai ompele liivi juhlavasta kankaasta ja käytä sitä juhlavaatteena pitkän tai lyhyen hameen ja vaikka boleron kanssa.

Alusvaatekankaita ja -tarvikkeita netistä

Jos Sinulla on vaikeuksia saada alusvaatekankaita tai -tarvikkeita paikkakunnaltasi, ei ole hullumpi vaihtoehto myöskään tilata tarvikkeita netistä. Alla joitakin kokeilemisen arvoisia nettikauppoja. Tilaukset maksetaan luottokortilla ja viikon-parin päästä posti tuo ne kotiin. Jos tilaa isomman erän, saattaa se tulla tullin kautta, jolloin täytyy maksaa tulli ja alv. Tulli ei ole kuin pari prosenttia, ALV on 22%.

Spandex House
Full & Sassy Pattern Boutique
SewSassy
Clotilde
Nancy's Notions
Élan Patterns & Supplies
Fabric.com

SewSassy'ltä voit ostaa kaaritukia erittäin laajasta valikoimasta, niiden leveyden ja korkeuden voi valita lähes minkälaiseksi tahansa. Täältä voit ostaa myös muita rintaliivitarvikkeita, kuten kuminauhoja, pitsejä, kaaritukia varten tarvittavaa putkinauhaa, liivinluiden sijaan käytettävää Rigilene-nauhaa tulppineen yms. Kannattaa käydä katsomassa.

SewSassy'ltä voit myös tilata ihanaa mikrokuitukangasta hintaan US$ 5.98 per jaardi (n. 39 mk/m). Kankaan leveys on 48-50" (110-130 cm). Tämä molempiin suuntiin joustava, keskipaksu kangas tuntuu ja näyttää samalta kuin entisajan silkkisukat, pehmeän himmeältä. Kangas on myös helppo leikata ja ommella. Suosittelen lämpimästi. Kangasta on neljää eri väriä: chestnut brown (tumma pähkinänruskea), soft wine (tumma viini, punertavan ruskea). parchment (beige) and plum (tumma luumu). Erityisesti beige on hyvä perusväri alusvaatteisiin.

 

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com