Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot

Kaksi tunikaa | Naisten ulsteri | Vauvan shaketti | T-paita (engl.)
Naisten_pikkuhousut
| Naisten aluspaita | Naisten rintaliivit

PatternMaker -ompeluprojekteja
Kaksi tunikaa

Käytä neule-, jersey- tai muuta joustavaa kangasta.

Ompele saumat saumurilla tai ompelukoneen keskipitkällä kapeahkolla siksakilla. Jos käytät siksakia, kavenna saumanvarat ja huolittele ne yhteen. Ompele helma- ja hihansuun päärmeet kaksoisneulalla vaatteen oikealta puolelta. Leikkaa liika saumanvara pois vaatteen nurjalta puolelta.

Tunika, jossa upotetut kellotuskappaleet helmassa ja savupiippukaulus

Kaavat

Käytä pohjana PatternMakerin naisten perusmakrokokokoelman istuvan puseron kaavoja. Kuvan termit: CF Cut on fold = KE Leikkaa taitteelta, Waist = vyötärö, CB Cut on fold = KT Leikkaa taitteelta.

Leikkaa nappivara ja etusisävara pois kaavan etukappaleesta. Levennä kaula-aukkoa 2 cm ja alenna sitä 3 cm. Piirrä 6 helman kellotuskappaletta piirroksen mukaan, korkeus vyötäröltä helmaan ja leveys helmassa 20 cm. Piirrä kauluksen kaava kuvan mukaan, korkeus 40 cm, leveys sama kuin vaatteen kaula-aukon ympärys (kuvassa "1/2 neck opening circumference" = 1/2 kaula-aukon ympäryksestä). Muista lisätä saumanvarat.

Kauluksen ompeleminen

Silitä tukikangas kuvan mukaan kauluksen yläreunaan tulevaan kiristysnauhakujaan ommeltavien napinläpien tueksi. Kiristysnauha pujotetaan kujaan näiden napinläpien kautta. Ompele ja avaa napinlävet.

Taita kaulus kahtia oikea puoli sisällä (kuvassa "Fold" = taite). Ompele kauluksen sauma (kuvassa "Raw edges" = leikatut reunat) oikea oikeaa vasten. Silitä sauma. Käännä kaulus oikein päin ja taita lopulliseen korkeuteensa. (Kauluksen leikattu korkeus on 40 cm ja lopullinen korkeus 20 cm). Ompele 3 cm leveä kuja kauluksen yläreunaan. Harsi (koneella) kauluksen alareunat yhteen.

Kiristysnauhan ompeleminen

Leikkaa 5 cm leveä kangaskaitale. Taita se pituussuuntaan kahtia oikea puoli sisällä ja ompele pitkä sivu. Kavenna tarvittaessa saumanvara. Leikkaa viilto nauhan toiseen päähän (kuvassa "Clip" = leikkaa) ja pujota hakaneula viiltoon. Käännä kiristysnauha hakaneulan avulla oikein päin ja solmi toinen pää solmulle. Pujota nauha kauluksen kujaan ja solmi toinenkin pää solmulle.

Tunikan ompeleminen

Vinkki: Käytä tunikan miehustaan moniväristä ja kaulukseen, helman kellotuskappaleisiin ja hameeseen yksi- tai poikkeavan väristä kangasta, kuten näytevaatteessa.

Ompele yksi helman kellotuskappale tunikan KE-kappaleen molempiin reunoihin vyötäröltä helmaan. Ompele etuosan sivukappaleet KE-kappaleen sivureunoihin. Ompele yksi kellotuskappale etukappaleen kumpaankin sivusaumaan. Ompele yksi kellotuskappale KT-kappaleen molempiin reunoihin vyötäröltä helmaan. Ompele takaosan sivukappaleet KT-kappaleen sivureunoihin.

Ompele sivu ja olkasaumat. Ompele kaulus kaula-aukkoon. Ompele hihansaumat ja päärmää hihansuut. Kiinnitä hihat hihanaukkoihin. Päärmää tunikan helma.

Ompele tunikaan sopiva pitkä hame

Jos haluat ommella tunikaan sopivan hameen, jossa on kiristysnauha helmassa, leikkaa yksi suora kappale hametta varten, leveys sama kuin lantionympäryksesi + 10 cm väljyysvaraa ja pituus haluamasi hameen pituus. Lisää 2 x 4 cm + saumanvara kappaleen yläreunaan kuminauhakujaa varten ja 2 x 3 cm + saumanvara kappaleen alareunaan kiristysnauhan kujaa varten. Toinen mahdollisuus on tehdä kaavat jotakin PatternMaker hamemakroa käyttäen, niissä kaikissa on valittavana kuminauhavyötäröinen vaihtoehto.

Silitä tukikangas helman KE-kohdan molemmin puolin paikkoihin, joihin ompelet napinreiät kiristysnauhaa varten. Tee nauha yllä olevien ohjeiden mukaan, mutta korvaa vähintään puolet siitä kuminauhalla, jotta helma venyy riittävästi, kun kävelet.

 

Tunika, jossa on laskostettu helmakappale takana

 

 

 

Kaavat

Käytä pohjana naisten perusmakrokokoelman paitamakroa. Kuvan termit: CF Cut on fold = KE Leikkaa taitteelta, CB Cut on fold = KT Leikkaa taitteelta

Leikkaa nappivara ja etusisävara pois kaavan etukappaleesta. Levennä kaula-aukkoa 1 cm ja alenna sitä 3 cm tai niin paljon kuin haluat.

Leikkaa kaavat kuvan mukaan osiin ja piirrä KT-kappaleen alaosan laskoskappale kuvan mukaan.

Tunikan ompeleminen

Ompele päälitikkaus kaikkiin saumoihin paitsi sivu-, olka- ja hihasaumoihin kaksoisneulalla aina ommeltuasi (ja silitettyäsi) sauman. Silitä myös päälitikkauksen jälkeen. Ompele helma- ja hihansuiden päärmeet kaksoisneulalla vaatteen oikealta puolelta. Leikkaa ylimääräinen saumanvara pois vaatteen nurjalta puolelta.

Ompele alemmat etukappaleet yhteen oikea oikeaa vasten. Ompele etukappaleen vaakasuora jakosauma oikea oikeaa vasten. Ompele sivusaumat. Päärmää helmastaan tämä osa tunikaa.

Päärmää takakappaleen laskostettu osa. Taita, silitä ja tikkaa reunoistaan laskokset. Harsi (koneella) laskokset kappaleen yläreunasta. Ompele laskoskappale KT-kappaleen yläosaan oikea oikeaa vasten.

Ompele takakappaleen jakosauma. Ompele olkasaumat. Ompele hihasaumat. Ompele hihat hihanaukkoihin.

Lue ohjeet kaula-aukon ja hihansuiden reunustamiseen reunuskaitaleella yleisistä ompeluohjeista.

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com