Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot

Kaksi tunikaa | Naisten ulsteri | Vauvan shaketti | T-paita (engl.)
Naisten_pikkuhousut
| Naisten aluspaita | Naisten rintaliivit

PatternMaker ompeluprojekti
Naisten ulsteri

Copyright ©1998-2000 Leena Lähteenmäki, Järvenpää

Käytä PatternMaker naisten ulsterimakroa (75 mk) piirtääksesi kaavat tähän takkiin tai tilaa kaavat omilla mitoillasi (60 mk). Katso piirrosta takin eri variaatioista.

 

 

Leikkaa yläkaulus n. 0,5-1 cm alakaulusta isommaksi niskaan kiinnitettävän reunan pituudelta. Tämä auttaa kaulusta kääntymään paremmin oikeaan asentoonsa valmiina.

Silitä tukikangas takin etu- ja takasisävaroihin, alakaulukseen ja taskuläppiin. Silitä tukikangas myös takin helmasaumanvaroihin.

Vain takin pystysaumat pitää huolitella ja nekin vain vyötäröstä alaspäin. Muut saumat ovat turvassa vuorin alla. Silitä saumat aina heti niiden ompelun jälkeen.

Picture = kuva
Interfacing = tukikangas
Pocket flap = taskuläppä
Pocket bag = taskupussi
Right side = oikea puoli
Lining = vuori
Cut = leikkaa

Leikkaa takin takakappale yhtenäisenä mutta vuorin takakappale siten, että siihen tulee KT-sauma. Leikkaa takakappaleen vuorin yläosaan taakse keskelle ylimääräistä väljyyttä ja taita se laskokselle.

Ompele taskuläpät toisiinsa ulkoreunoja pitkin oikea oikeaa vasten. (Kuva 1A). Tee aukileikkauksia saumanvarojen kaareviin kohtiin 1-2 cm:n välein. Käännä taskuläpät oikein päin, avaa saumat hyvin ja silitä. Ompele taskuläppiin reunatikkaus n. 1,5 cm:n etäisyydellä reunasta.

Ompele taskut etukappaleille seuraavasti. Merkitse taskunsuun paikat etukappaleille harsien (koneella). Aseta taskuläpät lopulliseen asentoonsa nähden peilikuvaksi etukappaleille niin, että ompelemattomat reunat ovat taskunsuuviivalla. Aseta yksi taskupussi taskuläpän päälle ja toinen taskunsuuviivalle sitä vastapäätä. (Kuva 1B).

Ompele suorakaide taskunsuun ympäri kaikkien kangaskerrosten läpi. (Kuva 1C). Leikkaa taskunsuuviivaa pitkin n. 1-2 cm:n päähän suorakaiteen päistä. Leikkaa vinosti kulmissa. Työnnä taskupussi taskun suuaukon kautta nurjalle ja silitä. Käännä taskuläppä oikeaan asentoonsa ja silitä. Kiinnitä taskuläppien päät kiinni etukappaleisiin 1,5 cm:n päästä reunasta pitkin reunatikkausta.

Jos tarvitset lisäohjeita taskujen ompelemiseen, lue niitä yleisistä ompeluohjeista.

 

Ompele takin olka ja sivusaumat. (Kuva 2A).

Valmista kaulus seuraavasti. Ompele alakaulus ja yläkaulus toisiinsa ulkoreunoja pitkin oikea oikeaa vasten. Tee aukileikkauksia kulmien saumanvaroihin, käännä oikein päin ja silitä. (Kuva 2B).

Picture = kuva
Shell = miehusta
Collar = kaulus
Collar shoulder mark = kauluksen olkamerkki
Shell shoulder = miehustan olka
Lapel corner = miehustan kulma
Interfacing = tukikangas
Right side = oikea puoli
Wrong side = nurja puoli
Facing = sisävara
Lining = vuori

Aseta kauluksen olkamerkki takin olkasauman kohdalle. Harsi (koneella) kaulus takin kaula-aukkoon kuvan mukaan alakaulus takin oikeaa puolta vasten käänteen kulmasta toiseen. Leikkaa saumanvara käänteen kulmassa (Kuva 2C, piste c).

Ompele hihat seuraavasti. Ompele hihojen kyynärmuotolaskokset ja hihasaumat. Silitä. Ompele hihat takin hihanaukkoihin. Ompele kiristystikki hihanpyöriön yläosaan kiinnityssauman kohtaa pitkin eli saumanvaran etäisyydelle reunasta. Käännä hihat oikea puoli ulospäin ja takki nurja puoli ulospäin. Aseta hihat takin hihanaukkoihin takin sisäpuolelle (oikea oikeaa vasten) kohdistaen hihanpyöriön olkamerkki takin olkasauman kohdalle. Kiristä kiristysommelta niin, että hihanpyöriö tulee sopivan kokoiseksi hiha-aukkoon. Ompele hihat kiinni takkiin pitkin kiristysommelta eli normaalilla saumanvaralla. Jos hihanpyöriö ei syöty tarpeeksi (jotkut kankaat sietävät vähemmän syöttöä kuin toiset), anna hihan siirtyä alas- tai ylöspäin takin kainalossa. Hihanpyöriöön pitää saada mahdollisimman paljon syöttöä ei kuitenkaan niin, että hihansauma rypyttyy.

VINKKI: Käyttöoppaan jatkokurssiosassa on neuvottu miten hihanpyöriöön voidaan ommella sisävara. Sen avulla hihanpyöriö muotoutuu kauniisti. Irroitettavin hihoin ommeltavaa jakkua koskevassa ompeluprojektissa on kuvattu toinen hyvä tekniikka.

Ompele vuori seuraavasti. Ompele vuorin sivu ja takasaumat. Taita takakappaleen yläosan ylimääräinen väljyys laskokselle. Taita vuorin helmavara 2-taitteisella päärmeellä ja ompele. Ompele etusisävarat vuorin etureunoihin. Silitä saumat. Siksakkaa takakaula-aukon sisävara vuorin takakaula-aukon päälle pitkin ulkoreunaa. Leikkaa vuori sisävaran alta pois. Ompele vuorin olkasaumat. Ompele vuorin hihat ja kiinnitä ne vuorin hiha-aukkoihin samoin kuin teit takissa.

Yhdistääksesi takin ja vuorin aseta ne päällekkäin oikea oikeaa vasten. Jätä kaula-aukkoon harsittu kaulus ylösalaisin takin ja vuorin väliin. (Kuva 2D). Ompele vuori kiinni takkiin yhtäjaksoisella ompeleella seuraavasti: Ompele etukappaleen helman poikki sisävaran osalta, etureunaa pitkin, kaula-aukon ympäri, pitkin toista etureunaa ja toisen etukappaleen helman poikki sisävaran osalta. Tee aukileikkauksia kaula-aukon saumanvarojen kaareviin kohtiin n. 1-2 cm:n välein. Leikkaa kulmien saumanvarat poikittain poikki (ml. helman etukulma). Käännä takki oikein päin, avaa saumat hyvin ja prässää. Ompele takin etu- ja käänteiden reunoihin reunatikkaus 1,5 cm:n etäisyydeltä reunasta.

Jos ompelet takkiin hupun, kiinnitä se takin kaula-aukkoon samalla tavalla kuin kiinnitit kauluksen.

Voit ommella takkiin sekä hupun että kauluksen. Ompele kaulus vuorin kaula-aukkoon ja huppu takin kaula-aukkoon. Jotta kaula-aukkosaumasta ei tule liian paksu, jätä kaula-aukkosauma ompelematta takkia ja vuoria yhdistäessäsi ja ompele tätä saumaa vähän kiinni käsin takin sisäpuolelta.

Jos ompelet takkiin normaalin tai irroitettavan hupun, leikkaa huppukappaleita 4 kpl. Voit leikata hupun vuorikappaleet myös muusta kuin takkikankaasta. Ompele huppukappaleiden takasauma oikea oikeaa vasten (Kuva 3A). Ompele samoin hupun vuorikappaleiden takasauma. Aseta hupun vuori hupun sisään oikea oikeaa vasten ja ompele ne yhteen etureunoistaan (Kuva 3B). Käännä huppu oikein päin, avaa saumat hyvin ja prässää. Ompele reunatikkaus hupun etureunaan 1.5 cm:n etäisyydelle reunasta.

Jos ompele irroitettavan hupun, ompele se umpeen kaula-aukkosaumasta nurjalta ennen hupun kääntämistä oikein päin. Jätä niskaan aukko kääntämistä varten. Käännä huppu oikeinpäin, silitä ja ompele reunatikkaus etureunaan. Sulje kääntöaukko käsin. Ompele napinreikiä hupun alareunaan ja vastaavat napit takin kaula-aukkoon kauluksen alle. (Kuva 3B). Tai käytä painonappeja. Jos käytät kiinnittimenä vetoketjua, ompele sen toinen puolisko takin kaula-aukkosaumaan kauluksen alle kaulusta kiinnittäessäsi ja toinen puolisko hupun alareunaan. Vetoketjun pitää olla avovetoketju.

Picture = kuva
Front RS, etukappale oikea puoli
Back WS = takakappale nurja puoli
Facing = sisävara
Interfacing = tukikangas
Lining = vuori

Jos ompelet shaalikaulukseen yhdistetyn hupun, ompele takin olkasaumat (Kuva 4A, a) ja sivusaumat (Kuva 4A, b) sekä hupun takasauma (Kuva 4A, d-g). Leikkaa saumanvara hupun ja olkasauman risteyskohdassa (Kuva 4A, nuoli) ja ompele hupun niska (Kuva 4A, c) takin niskaan (Kuva 4A, g). Tee aukileikkauksia niskasauman saumanvaroihin n. 1-2 cm:n välein. Silitä saumat.

Ompele vuori samalla tavalla kuin jos takissa olisi normaali huppu ja kiinnitä se etusisävaroihin etureunoistaan (Kuva 4B ). Silitä. Aseta takki ja vuori sisäkkäin oikea oikeaa vasten ja ompele helmojen poikki ja pitkin etu- ja hupun reunoja. Käännä takki oikein päin, avaa saumat hyvin ja prässää. Ompele reunatikkaus takin etureunoihin 1,5 cm:n etäisyydeltä reunoista.

Käännä hihansuiden saumanvara nurjalle ja ompele kiinni ompelukoneen piilotikillä tai käsin. Kiinnitä vuorin hihansuut hihansuiden nurjalle käsin. Käännä helman saumanvara ja ompele helmasauma ompelukoneen piilotikillä tai käsin.

Ompele vyölenkit ja kiinnitä ne kaavan merkintöjen mukaan sivusaumojen päälle. Ompele vyö. Leikkaa vyö takkikankaan taitteelta kaksinkertaisena ja tikkikankaalta yksinkertaisena. Taita vyö pitkittäin kahtia oikea oikeaa vasten, laita tikkikankainen osa vyön päälle ja ompele vyön päiden poikki ja pitkin pitkää sivua. Jätä aukko kääntämistä varten. Käännä vyö oikein päin, sulje kääntöaukko käsin ja silitä. Ompele reunatikkaus 1,5 cm:n etäisyydeltä reunoista.

Ompele takin toiseen etureunaan napinreiät kaavan merkintöjen mukaan, vain 2 napinreikää = etureunan puoleiset. Ompele napit tähän etukappaleeseen merkittyjen toisten napinläpien kohdalle. Ompele 2 nappia toiseen etukappaleeseen kaavojen merkintöjen mukaan, vain 2 nappia = sivunpuoleiset.

Tee lopullinen prässäys.

 

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Sof