Sivukartta

  Pääsivu  English Leena's.com-tietoa Yhteystiedot

Tervetuloa Leena's.com
web-sivulle!

Tervetuloa Leena's.com web-sivulle, jossa opetetaan kaavojen piirtämistä tietokoneohjelman avulla käyttäen
PatternMaker Drafting Software for PC -ohjelmaa.
Tältä sivulta löydätte neuvontaa, ohjeita kaavojen piirtämiseen ja ompelemiseen sekä monia muita ompeluideoita.
Siitä vaan nauttimaan!

Käytä sivukarttaa

Tältä nettisivulta löytyy satoja opastussivuja. Löytääksenne nopeasti haluamanne ohjeen käyttäkää apuna
sivukartta

PatternMaker Manufacturers and Dealers

Yllä mainitun kaavanpiirtoohjelman valmistajista ja myyjistä löydätte lisätietoja nettisivulta
http://www.patternmakerusa.com


Oppimis-keskus

Käyttöoppaat
Mittaaminen
Ompeluohjeet
Kaavanpiirto-
ohjeita

Sivukartta
Yhteystiedot


Kaksi tunikaa | Naisten ulsteri | Vauvan shaketti | T-paita (engl.)
Naisten_pikkuhousut
| Naisten aluspaita | Naisten rintaliivit

PatternMaker -ompeluprojekteja
Pikkuhousut

Mikäli Sinulla ei ole kaavoja

Mikäli Sinulla ei ole pikkuhousujen kaavoja omilla mitoillasi, etkä myöskään omista PatternMaker -alusvaatemakroja, voit tästä noutaa pikkuhousujen pienoiskaavat. Tulosta tiedosto. Kopioi ja suurenna pienoiskaavat kaavapaperille. Piirroksessa yksi ruutu on 5x5 cm.

Tärkeätä! Pienoiskaavoissa on 0,7 cm leveät saumanvarat . Vyötärön käännevara on 4 cm.

 

 

Kaavojen mitoitus

Lantion ympärys

S

91 cm

M

101 cm

L

112 cm

XL

122 cm

Tärkeätä! Käytä kaavoja vain joustavasta kankaasta ommeltaviin pikkuhousuihin.

Klikkaamalla tässä voit noutaa kaavat täysikokoisina PatternMaker -tiedostona. Voit voit poistaa kaavasta ne koot, joita et tarvitse ja printata kaavat PatternMaker -ohjelmallasi. Jos Sinulla on PatternMaker Home, voit muutaa kaavoja tarpeittesi mukaan ohjelman muokkaustyökaluilla.

Jos Sinulla ei ole PatternMaker -ohjelmaa , voit noutaa sen ilmaisversion näiltä nettisivuilta . Ilmaisversiolla voit tulostaa PatternMaker -tiedostoja ja suorittaa PatternMaker -makroja .

Yleisiä ohjeita alusvaateompeluun

Ompele saumat kapealla siksakilla. Paras tikinpituus ja -levys on 1,5mm. Saumoja ei tarvitse huolitella, koska alusvaatetrikoo ei purkaannu. Jos Sinulla on käytettävänä saumuri, ompele saumat sillä.

Leikatessasi lisää kaavoihin 0,7-1,0 cm:n saumanvarat . (Huom! pienoiskaavoissa on paininjalan levyiset saumanvarat.) Ommeltuasi saumat, kavenna ne mahdollisimman kapeiksi. Lisää pikkuhousujen yläreunaan vyötärölle tulevan joustopitsin levyinen saumanvara. Jos laitat vyötärölle kuminauhan, lisää yläreunaan saumanvaraa 2 kertaa kuminauhan leveys + saumanvara. Paras vyötärökuminauhan leveys on 1,5 - 3 cm.

Pitsikoristeet

Käytä siksakkia pitsikoristeiden kiinnittämiseen. Paras tikin pituus on 1,5 mm ja tikin leveys 1,5 mm. Käytä taikateippiä pitsikoristeiden kiinnittämiseen kankaalle. Se ei tee ompelukoneen neulaa tahmeaksi. Ompele koristeet siksakilla reunoja myöten ja leikkaa alla oleva kangas pois. Kiinnitä pitsikoristeet kappaleeseen, ennen kuin yhdistät sen muihin kappaleisiin.

Vyötärö

Jos ompelet vyötärölle joustopitsin, lisää siihen pitsin levyinen saumanvara. Jos ompelet vyötärölle kuminauhan, lisää saumanvara 2 kertaa kuminauhan leveys + saumanvara. Vyötärökuminauhan paras leveys on 1.5-3 cm.

Leikkaa haarakappale kahtena kappaleena, toinen niistä luonnonmateriaalista, esim. puuvillajerseystä. Se tulee housujen sisäpuolelle. Luonnonmateriaalista oleva haarakappale tuntuu vaatetta käytettäessä paljon mukavammalta kuin keinokuituinen.

Pikkuhousujen ompelu

1. Kiinnitä pitsikoristeet

Suunnittele paikat joissa haluat käyttää koristepitsiä. Teippaa housujen pitsit paikalleen ns. taikateipillä. Ompele ne kiinni reunoja pitkin teipien yli käyttäen siksak-ommelta, piston leveys ja pituus 1,5 mm. Poista teipit ompelun jälkeen.

 

 

 

Leikkaa kangas pois kiinniommeltujen pitsien alta käyttäen teräviä saksia.

Huom! . Käytä koristepitsinä mielummin joustavaa kuin joustamatonta pitsiä, koska myös housujen kangas on joustavaa. Siten pitsi elää samalla tavalla kuin housun kangas vaatetta käytettäessä.

2. Kiinnitä haarakappale

Laita housun etukappale housun haarakappaleiden väliin ja ompele sauma. ( Kuva 1 ) Rullaa etu- ja takakappale haarakappaleiden väliin valokuvien mukaisesti ja ompele haaran takasauma.

 

 

Kavenna saumanvarat mahdollisimman kapeiksi ja käännä housut oikein päin.

3. Harsi lahkeensuun kuminauhat paikoilleen

Harsi lahkeensuiden nurjalle puolelle ompelukoneen pisimmällä tikillä reunakuminauhaksi 0,7 mm leveää kuminauhaa. Pingota kuminauhaa evyesti harsiessasi. Ompelukoneisiin saa otaa lisävarusteena kuminauhan kiinnityspaininjalkoja, jotka ovat hyvä apu tässä.

Ilman erikoispaininjalkaakin kuminauhan oppii kiinnittämään sopivan kireälle lahkeensuuhun. Tarkoitus ei ole, että kuminauha kiinnitettäisiin ylenpalttisen kireälle. Lahkeensuu on kaavoitettaessa mitoitettu sopivaksi, mutta ilman reunuskuminauhaa se repsottaisi holtittomasti.

Tee muutama koeompelu. Harsi kuminauha kangaspalan nurjan puolen reunaan. Käännä reuna kuminauhoineen nurjalle. Ompele oikealta puolelta reunaa pitkin kuminauhan päältä 3 piston siksakilla ja tarkastele kuminauhan kireyttä. Kuvassa kuminauhan kiristys on testiompelun ensimmäisen puoliskon kohdalla liian suuri (1) ja toisen kohdalla sopiva (2) . Kiristyksen tarve riippuu kuminauhan joustavuudesta. Kiinnitä kumihauha niin, että se lopullisessa vaatteessa supistaa lahkeensuuta samaan tapaan kuin valmisvaatteina myytävissä alushousuissa.

Huom! Tärkeätä on, että molemmat lahkeensuut saavat yhtä pitkät kuminauhat. Harsittuasi ensimmäisen lahkeensuun kuminauhan mittaa sen pituus ja leikkaa toista lahkeensuuta varten samanpituinen kuminauha.

 

 

 

Toinen mahdollisuus on leikata kumihauhasta sen pituiset pätkät, että ne oman reiden ympärille housujen lahkeensuun kohdalle kokeiltuna tuntuvat sopivan kireiltä ja pingottaa kumihauha ommeltavaan reunaan nuppineuloin tasaisin välimatkoin ennen harsimista. Jos valitset tämän vaihtoehdon kiinnittää lahkeensuun kuminauhat, ompele sivusaumat ensin.

 

 

 

Mallivaatetta tehtäessä on käytetty yleisvaraosana saatavana olevaa kuminauhan kiinnitysjalkasarjaa. Tämä kappale on tilattu ompelutarvikkeita myyvästä USA:laisesta Clotilde'n webbikaupasta ja se maksaa sieltä tilattuna US$ 28. Jos olet kiinnostunut, käy katsomassa klikkaamalla tässä .

4. Ompele sivusaumat

Ompele seuraavaksi housujen sivusaumat siksakilla tai saumurilla ja kavenna saumanvarat tarvittaessa.

5. Ompele lahkeensuut

Käännä lahkeensuun saumanvara kuminauhoineen nurjalle ja ompele reunaa myöten oikealta puolelta 3 piston siksakilla . Leikkaa ylimääräinen saumanvara pois lahkeensuun nurjalta puolelta. Ole varovainen, ettet leikkaa housua. Se tapahtuu yllättävän helposti.

6. Kiinnitä vyötäröpitsi

Aseta lopuksi joustopitsi housujen yläreunaan niin, että pitsin yläreuna on housujen yläreunan kanssa tasan (muistathan, että housujen yläreunaan leikattiin pitsin levyinen saumanvara).

Harsi pitsi kiinni housuihin ompelukoneen pisimmällä tikillä pingoittaen sitä ommellessasi. Aloita vyötäröpitsin harsiminen toisen sivusauman kohdalta, harsi vyötärön ympäri ja laita lopussa pitsi 3-5 cm päällekkäin.

Ompele pitsi kiinni siksakilla sen sisäreunaa pitkin ja leikkaa kangas pois pitsin alta. Ompele pystysuora ommel siksakilla pitsin päällekkäin olevien osien poikki sisäreunasta ulkoreunaan kuvion reunaa pitkin, jos mahdollista. Leikkaa lopuksi yhdistyskohdassa oleva ylimääräinen pitsi pois vaatteen oikealta ja nurjalta puolelta.

Pikkuhousujen kuositteluideoita

Voit leikata pitsikankaasta yhden tai useamman mallikerran ja upottaa sen alusvaatteen reunaan . Ompele reunakuminauha ensin paikalleen ja teippaa pitsikuvio valmiin reunan päälle. Ompele kiinni siksakilla reunoista ja leikkaa alla oleva kangas reunuksineen pois.

Voit kiinnittää pitsiaplikaation myös keskelle vaatetta . Teippaa ja siksakkaa se reunoistaan kankaalle ja leikkaa kangas pois aplikaation alta.

Pitsin voit kiinnittää jopa sauman päälle, esim. korvata sillä sivusauman. Ompele sivusauma. Teippaa pitsi sivusauman päälle ja ompele se kiinni molemmista reunoistaan siksakilla. Leikkaa alla oleva kangas sivusaumoineen pois.

Pitsiaplikaatioita voit kiinnittää myös muihin kuin alusvaatteisiin, esim. paitapuseron rinnukseen, kaulukseen tai mansetteihin.

Ompele housuihin sopiva paita

Näillä sivuilla on ompeluprojekti myös aluspaitaa varten.

Saat ohjeet kaavojen piirtoon käyttäen pohjana yläosan peruskaavaa. Lisäksi saat lisää pitsinkiinnitysohjeita ja yksityiskohtaiset ompeluohjeet.

Klikkaa tässä tai käytä sivun yläreunan linkkipainikkeita.

Alusvaatekankaita ja -tarvikkeita netistä

Jos Sinulla on vaikeuksia saada alusvaatekankaita tai -tarvikkeita paikkakunnaltasi, ei ole hullumpi vaihtoehto myöskään tilata tarvikkeita netistä. Alla joitakin kokeilemisen arvoisia nettikauppoja. Tilaukset maksetaan luottokortilla ja viikon-parin päästä posti tuo ne kotiin. Jos tilaa isomman erän, saattaa se tulla tullin kautta, jolloin täytyy maksaa tulli ja alv.

Spandex House
Full & Sassy Pattern Boutique
SewSassy
Clotilde
Nancy's Notions
Élan Patterns & Supplies
Fabric.com

 

 


   Pääsivu       |          English       |        Leena's.com-tietoa       |          Yhteystiedot
Leena's.com kuuluu alaosastona PatternMaker Software'een. Copyright© 1998, 2006 Leena Lähteenmäki, PatternMaker Software.
  http://www.patternmakerusa.com